Mariout

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mariout
بحيرة مريوط‎
Mariout-järveä.
Mariout-järveä.
Valtiot Egypti
Paikkakunta Al-Iskandariyya
Koordinaatit 31°09′11″N, 29°53′55″E
Mittaustietoja
Pinnankorkeus -3 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 180 km2[1]View and modify data on Wikidata
Kartta
Mariout

Mariout tai Mariut (arab. بحيرة مريوط‎‎, Boḥēret Maryūṭ/Birket-el-Mariout), antiikin Mareotis tai Mareia (m.kreik. Μαρεῶτις, Mareōtis tai Μαρεία λίμνη, Mareia limnē), on järvi Egyptissä. Se sijaitsee Egyptin pohjoisrannikon lähellä Niilin suiston länsipuolella ja heti Aleksandrian kaupungin eteläpuolella.[2][3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin Mareotis-järvi oli nykyistä suurempi ja kulki pitkänomaisena rannikon suuntaisesti. Antiikin Aleksandria oli rakennettu sen ja meren väliselle kannakselle. Järven kokonaispituus oli noin 68 kilometriä, ja sen länsipää oli noin 42 kilometriä kaupungista lounaaseen.[2] Järven rannalla sijaitsivat Aleksandrian lisäksi myös Mareia, josta järvi sai nimensä,[4] sekä Taposiris Megale.

Ennen Aleksandrian perustamista järveen viitattiin ilmauksella ”Järvi Faroksen yläpuolella”. Antiikin aikana Aleksandrian Eunostoksen satamasta ja järveltä kulki kanava, joka johti Niilin läntisimpään suuhaaraan eli Kanobikos-suuhaaraan (Kanopoksen haaraan). Mareotiksen rannoilla oli varakkaiden maaseutuasuntoja ja tiloja, ja sinne oli istutettu oliivipuita ja viinitarhoja. Sen vesissä kasvoi papyrusta, jota hyödynnettiin kirjoitusmateriaalina. Järvessä oli kahdeksan saarta.[2] Järven ympäristöä kutsuttiin joskus omaksi nomoksekseen, Mareoteen nomokseksi (Μαρεώτης νόμος, Mareōtēs nomos), mutta se ei kuulunut faaraoiden ajan vakiintuneiden nomosten joukkoon.[2][5]

Myöhäisantiikin aikana ja erityisesti arabivalloituksen jälkeen kanavat jäivät hoitamatta, ja järvi alkoi pienentyä ja sen vesi madaltua.[2] Nykyisin järvi on paljolti kuivunut ja jakautunut useampaan osaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://halshs.archives-ouvertes.fr/halshs-03196810. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b c d e Smith, William: ”Mareotis”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. Strabon: Geografika 17 s. 789–799; Stefanos Byzantionlainen: Ethnika sub voce Mareotis Libya, Plinius vanhempi: Naturalis historia 5.10 s. 11.
  4. Peck, Harry Thurston: ”Marea”, Harpers Dictionary of Classical Antiquities. New York: Harper and Brothers, 1898. Teoksen verkkoversio.
  5. Klaudios Ptolemaios: Geografia 4.5.8, 4.5.34.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]