Maria Konopnicka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria Konopnicka
Maria Konopnicka
Maria Konopnicka
Henkilötiedot
Kansalaisuus puola
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkielipuola
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Maria Konopnicka (23. toukokuuta 18428. lokakuuta 1910) oli puolalainen runoilija ja prosaisti. Hän kuului maansa kirjallisuuden positivismin ajan merkkinimiin. Hän julkaisi runojensa ohella proosaa ja lastenkirjallisuutta.

Yksi Konopnickan runoista on Rota, jonka hän kirjoitti vuonna 1908. Musiikin siihen teki vuonna 1910 Feliks Nowowiejski. Laulusta tuli ehdokas Puolan kansallislauluksi.

Konopnicka kuoli 68-vuotiaana Lvivissä (nyk. Ukrainassa), puolalaisittain Lwówissa. Hänet on haudattu Lvivin Lytšakivin hautausmaalle.

Konopnicka oli syntyisin Suwałkista ja syntyjään Wasilowska. Hän oli naimisissa erään virkamiehen Konopnickin kanssa. Vaikutelmat ensimmäiseen huomattavaan runokokoelmaansa W górach (Vuoristossa) hän sai puolalaisen vuoristolaisväestön keskuudessa Karpaateilla. Hänen monien runojulkaisujensa joukossa etevin on sarja Poezye (1883). Niissä on selvä, yksinkertainen muoto, surunvoittoinen voimakas tunne ja pohjasävelenä rakkaus puolalaiseen talonpoikaisväestöön, sen oikeuksien puolustus ja usko sen tulevaisuuteen. Vuonna 1909 ilmestyi kokonaisuudessaan hänen laaja kertomarunoelmansa Pan Balcer w Brazylii (Herra Balcer Brasiliassa), jossa hän, paikoittain erittäin hienosti, kuvaa puolalaisen siirtolaisen vaivoja ja isänmaan kaihoa. Hän on kirjoittanut myös novelleja ja näytelmiä ja julkaissut kirjoituksen Adam Mickiewiczistä. Hänen 25-vuotista kirjailijajuhlaansa vietettiin 1902 kautta Puolan.[1]

Maria Konopnickan hautapaikka.

Konopnickan novelli "Savua" on julkaistu suomeksi antologiassa Valkoinen kotka: puolalaisia novelleja (toim. Reino Silvanto, Jyväskylä: Gummerus 1937).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Konopnicka, Marya, Tietosanakirja osa, 4, palsta 1282, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1912
  2. Valkoinen kotka Kirjasampo.fi, viitattu 3.1.2021

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.