Maria-sama ga miteru

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria-sama ga Miteru
マリア様がみてる
(Neitsyt Maria katsoo)
Genre romantiikka, draama, koulu
TV-anime
Ohjaaja Matsushita Yukihiro
Studio Studio DEEN
Lähetyskanavat TV Tokyo, ABS-CBN
Alkuperäinen lähetyskierros 07.01.2004 – 31.03.2004
Jaksojen määrä 13
TV-anime: Maria-sama ga Miteru~haru~
Ohjaaja Matsushita Yukihiro
Studio Studio DEEN
Lähetyskanavat TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 04.07.2004 – 09.09.2004
Jaksojen määrä 13
OVA: Maria-sama ga Miteru 3rd
Ohjaaja Matsushita Yukihiro
Studio Studio DEEN
Jaksojen määrä 5
Julkaisupäivät {{{julk_pvmt}}}
TV-anime: Maria-sama ga Miteru
Ohjaaja Toshiyuki Katō
Studio AT-X
Lähetyskanavat TV Tokyo
Alkuperäinen lähetyskierros 03.01.2009 – 28.03.2009
Jaksojen määrä 13

Maria-sama ga miteru (マリア様がみてる), tunnetaan myös lyhenteellä Marimite (マリみて), on Oyuki Konnon shōjoai -light novel -sarja, josta on tehty myös manga ja anime. Sarjassa seurataan Lillianin katolisen tyttölukion oppilaita ja heidän välilleen kehittyviä ihmissuhteita. Sarjassa keskitytään seuraamaan erityisesti koulun Yamayurikaiksi kutsutun oppilaskunnan jäsenten elämää.

Kevytromaanisarja alkoi japanilaisessa Cobalt-lehdessä vuonna 1997. Tähän mennessä osia on ilmestynyt jo 37. Sarjasta on tehty 8-osainen manga, 4 kautta käsittävä anime sekä live-action -elokuva.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maria-sama ga miterun tarina on hyvin henkilöpainotteinen. Se keskittyy kuvaamaan henkilöiden välisiä ihmissuhteita niinkään juonesta välittämättä. Lillianin tyttökoulussa on käytössä sœur-järjestelmä, jossa ylempiluokkalainen (grande sœur, isosisko) voi ottaa alempiluokkalaisen (petite sœur, pikkusisko) suojatikseen.

Sarjan alussa lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Fukuzawa Yumi törmää Neitsyt Marian patsaan äärellä toisluokkalaiseen Ogasawara Sachikoon, joka suoristaa hänen kaulahuiviaan. Eräs Yumin koulutoveri, Takeshima Tsutako, nappasi tapahtuneesta kuvan ja näyttää sitä myöhemmin Yumille. Hän pyytää saada esittää kuvan muille koulun tulevilla festivaaleilla ja Yumin on saatava sitä varten Sachikon hyväksyntä. Yumi tapaakin Sachikon uudestaan ja tämä ottaa hänet lopulta pikkusisarekseen. Koska Sachiko on koulun oppilaskunnan jäsen, näin ollen myös Yumi pääsee tutustumaan sen muihin jäseniin.

Yamayurikai[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lillianin koulun oppilaskunnassa eli Yamayurikaissa (Vuoristoliljakerho) on kolme ruusujen mukaan nimettyä kuntaa: Rosa Chinensis, Rosa Gigantea ja Rosa Foetida. Kussakin on korkeintaan kolme jäsentä. Vanhimpiä jäseniä kustutaan Ruusuiksi (Rosa) ja he ovat oppilaskunnan johdossa. Rosan paikka periytyy usein suoraan Rosan pikkusiskolle, jota kutsutaan ranskankielisellä termillä en bouton, "nupussa".

Rosien pikkusiskot, en boutonit, joita voidaan puhutella kuntansa mukaan esim. Rosa Chinesis en bouton, ovat oppilaskunnan epävirallisia jäseniä. He auttavat isosiskojaan ja toteuttavat näiden tekemät päätökset. En boutonien täytyy olla alemmalla luokalla kuin isosiskojensa ja yleensä he perivät kuntansa johtajan paikan oppilaskunnassa.

Boutonien pikkusiskoja kutsutaan termillä en bouton petite sœur, pitemmän kaavan mukaan kuntansa mukaan esim. Rosa Chinesis en bouton petite sœur. Heidän tehtävänsä on auttaa isosiskojaan, siivota oppilaskunnan tiloja ja keittää teetä ja valmistaa välipaloja Yamayurikaille. Kun en boutoneista seuraavana vuonna tulee Rosia, heidän pikkusiskoistaan tulee automaattisesti en boutoneita.

Yamayurikait kokoontuvat oppilaskunnalle erityisesti tarkoitetussa koulun pihamaalla olevassa rakennuksessa, jota kutsutaan nimellä Bara no Yakata (Ruusukartano).

Yamayurikait ja heidän petite sœurinsa Yumin eri kouluvuosina:

Yumin ensimmäinen kouluvuosi
Foetida Chinensis Gigantea
Rosa ~ Torii Eriko (kolmas luokka) Mizuno Yōko (kolmas luokka) Satō Sei (kolmas luokka)
Rosa ~ en bouton Hasekura Rei (toinen luokka) Ogasawara Sachiko (toinen luokka) Tōdō Shimako (ensimmäinen luokka)
Rosa ~ en bouton petite sœur Shimazu Yoshino (ensimmäinen luokka) Fukuzawa Yumi (ensimmäinen luokka) Ei ole
Yumin toinen kouluvuosi
Foetida Chinensis Gigantea
Rosa ~ Hasekura Rei (kolmas luokka) Ogasawara Sachiko (kolmas luokka) Tōdō Shimako (toinen luokka)
Rosa ~ en bouton Shimazu Yoshino (toinen luokka) Fukuzawa Yumi (toinen luokka) Nijō Noriko (ensimmäinen luokka)
Rosa ~ en bouton petite sœur Ei ole Matsudaira Tōko (ensimmäinen luokka) Ei ole
Yumin kolmas kouluvuosi
Foetida Chinensis Gigantea
Rosa ~ Shimazu Yoshino (kolmas luokka) Fukuzawa Yumi (kolmas luokka) Tōdō Shimako (kolmas luokka)
Rosa ~ en bouton Arima Nana (ensimmäinen luokka) Matsudaira Tōko (toinen luokka) Nijō Noriko (toinen luokka)
Rosa ~ en bouton petite sœur Ei ole Ei ole Ei ole


Kevytromaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oyuki Konno julkaisi vuonna 1997 Maria-sama ga Miteru -novellin tytöille suunnatussa Cobalt-lehdessä. Novellin menestys sai hänet hänet tekemään Maria-sama ga Miterusta kevytromaanisarjan. Ensimmäinen osa julkaistiin 24. huhtikuuta 1998 ja kuvituksesta vastasi Reine Hibiki. Tähän mennessä kirjoja on julkaistu 37 osaa. Myöhemmin Konno on julkaissut lisää sarjaan liittyviä novelleja, jotka ovat sittemmin päässeet osaksi hänen kevytromaanejaan. Sarjaa on käännetty saksaksi nimellä Rosen unter Marias Obhut.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manga-adaptaation on piirtänyt Satoru Nagasawa ja se julkaistiin tytöille suunnatussa Margaret -mangalehdessä vuosina 2003-2007, jolloin mangaa ehdittiin julkaista 8 osaa. Mangan julkaiseminen aloitettiin kuitenkin uudestaan vuonna 2010. Kuten kevytromaanitkin, myös mangaa on käännetty saksaksi.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animea on julkaistu kolme kolmentoista jakson kautta, joiden lisäksi on viiden jakson pituinen OVA. Ensimmäinen kausi alkoi 7.1.2004. Ensimmäinen kausi käsittää kuuden ensimmäisen kevytromaanin tapahtumat ja toinen seitsemännestä osasta yhdenteentoista. Näiden jälkeen julkaistiin OVA, jonka tapahtumat sijoittuvat suoraan toisen kauden jälkeen. Neljäs kausi esitettiin vuonna 2009.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rosa Chinensis-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mizuno Youko (水野 蓉子, Mizuno Yōko)

Mizuno Youko on Rosa Chinesis Yumin ensimmäisenä kouluvuotena ja Sachikon grande sœur. Youko on rauhallinen ja luotettava persoona, joka osaa pitää ohjat käsissään. Hänen suurin unelmansa on ennen valmistumistaan nähdä Ruusukartano täynnä tavallisia oppilaita.

Ogasawara Sachiko (小笠原 祥子, Ogasawara Sachiko)

Sarjan alussa Sachiko käy toista luokkaa ja ottaa Yumin petite sœurikseen. Sachiko on elegantti, hankala ja sulkeutunut persoona, jolla on toisaalta myös herttainen puolensa. Hän inhoaa miehiä, mutta on silti valmistuttuaan joutumassa naimisiin serkkunsa kanssa. Hän tulee rikkaasta perheestä eikä aina ymmärrä tavallisia ihmisiä ja Yumi yrittääkin opettaa häntä olemaan vapaantuneemmin kuin yleensä. Sachiko välittää Yumista ja yrittää suojella tätä parhaansa mukaan. Heille sattuu kuitenkin monia väärinymmärryksiä, sillä he eivät puhu toisilleen ongelmistaan. Toisena vuonna Sachikosta tulee Rosa Chinesis.

Fukuzawa Yumi (福沢 祐巳, Fukuzawa Yumi)

Yumi on sarjan päähenkilö. Hän käy sarjan alussa ensimmäistä luokkaa ja Sachiko ottaa hänet petite sœurikseen. Myöhemmin Yumista tulee tämän seuraaja. Yumi on luonteeltaan melko pelokas ja epävarma, koulussa hän ei ole missään aineessa erityisen hyvä vaan keskikastia. Epävarmuudestaan huolimatta hän on hyvin eloisa henkilö, sillä hänen tunteensa paistavat aina suoraan hänen kasvoiltaan.

Rosa Gigantea-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satou Sei (佐藤 聖, Satō Sei)

Sei on sarjan alussa Rosa Gigantea. Hän on sarjan äänekkäin ja räväkin henkilö. Hän mielellään kiuseittelee ja koettelee muiden ihmisten hermoja. Leikkisan ulkokuoren alla Sei on kuitenkin hyvin viisas ja välittävä persoona. Hänen kouluaikaansa on mahtunut myös tragedoita. Aikaisemmin Seitä ei kiinnostanut mikään, eikä hän ollut ollenkaan leikkisä. Toisena vuonna hän oli palavasti rakastunut erääseen koulutoveriinsa Kubo Shioriin, joka rikkoi hänen sydämensä lähtemällä Lillianista ryhtyäkseen nunnaksi.

Todou Shimako (藤堂 志摩子, Tōdō Shimako)

Shimako on Sein petite sœur, josta tulee myöhemmin tämän seuraaja. Sarjan alussa Shimako käy ensimmäistä luokkaa ja hän on ykkösluokkalaisista kaikista kaunein ja ihailluin. Shimakon on vaikea tehdä päätöksiä ja aluksi hän epäröi, pitäisikö hänen edes ryhtyä Rosa Giganteaksi Sein valmistuttua, sillä hän ei koe olevansa johtajatyyppiä. Toisena vuotenaan hänen on myös vaikeaa löytää itselleen petite sœuria.

Nijou Noriko (二条 乃梨子, Nijou Noriko)

Norikosta tulee Shimakon petite sœur, kun he tapaavat toisensa kirsikkapuiden alla. Noriko on luonteeltaan hyvin temperamenttinen ja onkin Shimakoon verrattuna aivan tämän vastakohta. Hän on hyvin kiinnostunut buddhalaisesta taiteesta ja päätyikin Lillianin katoliseen tyttökouluun vain odottamattomien sattumusten kautta.

Rosa Foetida-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torii Eriko (鳥居 江利子, Torii Eriko)

Eriko on sarjan alussa Rosa Foetida ja Rein grande sœur. Hän on hyvin lahjakas ja osaa melkein mitä vain, vaikka onkin melko omituinen. Eriko on yksi kunnioitetuimmista Yamayurikain jäsenistä.

Hasekura Rei (支倉 令, Hasekura Rei)

Rei on Erikon petite sœur, josta tulee myöhemmin Rosa Foetida. Häntä pidetään koko koulun miehekkäimpänä henkilönä, sillä hän vaikuttaa hyvin poikamaiselta, vaikka onkin oikeastaan hyvin lempeä persoona. Hän on hyvin huolehtivainen omaa petite sœuriaan, Yoshinoa, kohtaan, sillä tämä sairastaa paljon.

Shimazu Yoshino (島津 由乃, Shimazu Yoshino)

Yoshino on Rein petite sœur ja serkku. He ovat myös toistensa naapureita. Yoshino sairastaa paljon ja Rei huolehtii hänestä alituiseen. Yoshino on Rein tavoin melko poikamainen, voikka ei näytäkään yhtä paljon pojalta kuin tämä. Heidän suhteensa on melko kivinen, sillä kun Yoshino pääsee leikkaukseen ja hänen vointinsa alkaa kohentua, hän haluaisi alkaa elää itsenäisemmin, mutta Rei tahtoisi edelleen vain suojella häntä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]