Marcellinus (biografi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marcellinus
Henkilötiedot
Syntynyt300500-luku?
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Aikakausi myöhäisantiikki
Tyylilajit elämäkerta
Pääteokset Thukydideen elämäkerta
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Marcellinus (n. 300500-luku?) oli antiikin roomalainen kirjailija, joka kirjoitti historioitsija Thukydideen elämäkerran Thukydideen elämä. Hänestä itsestään ei tiedetä muutoin mitään.[1][2]

Marcellinuksen teoksen Thukydideen elämä (Vita Thucydidis) alku käsikirjoituksessa noin vuodelta 1100. Codex Palatinus Graecus 252, folio 1r.

Marcellinuksen ja hänen teoksensa ajoitusta ei tunneta kovin hyvin. Teoksessa olevien kirjallisten viittausten perusteella sitä ei ole kirjoitettu ainakaan ennen 100-lukua. Käytetyn terminologian perusteella ainakin tekstin nykyinen muoto on vasta 500-luvulta. ”Marcellinus” oli hyvin yleinen nimi myöhäisantiikin aikana, ja siitä voi päätellä vain vähän. Erään ehdotuksen mukaan kyseinen Marcellinus olisi sama kuin se Marcellinus, joka kokosi skolioita 100-luvulla eläneen Hermogenes Tarsoslaisen retoriikan alan teoksesta Oikeudellisista kysymyksistä (Peri tōn staseōn). Tällöin hän olisi elänyt 300- tai 400-luvulla.[1]

Thukydideen elämä on mukana joissakin Thukydideen Peloponnesolaissodan antiikin aikaisissa kommentaareissa, ja se on myös painettu joihinkin teoksen laitoksiin.[2] Elämäkerran otsikon mukaan se oli koottu Thukydideen teoksen skolioista. Tämän vuoksi se on sekalainen kokoelma aineistoa ja sisältää myös ristiriitaisuuksia. Teos vaikuttaa olleen tarkoitettu johdannoksi Peloponnesolaissotaan käytettäväksi retoriikkakouluissa.[1] Koska kirjoittaja eli niin pitkään Thukydideen itsensä jälkeen, hänen elämäkertaansa tulee lukea kriittisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Burns, Timothy: Marcellinus' Life of Thucydides translated, with an introductory essay. Interpretation. A Journal of Political Philosophy, Fall 2010, 38. vsk, nro 1, s. 3–26. Artikkelin verkkoversio.
  2. a b Smith, William: ”Marcellinus (1)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)