Malthusilaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Malthus

Malthusilaisuus on englantilaisen taloustieteilijän Thomas Robert Malthusin (1766–1834) kehittämään väestöteoriaan perustuva väestöpoliittinen oppi. Malthusilaisuuden mukaan ihmislajilla on taipumus lisääntyä eksponentiaalisesti (eli geometrisesti), mutta ruoantuotanto kasvaa vain lineaarisesti. Tämä johtaa siihen, että ihmiskunta lisääntyy, kunnes ravinnontuotannon rajat tulevat vastaan. Ravinnonpuute taas aiheuttaa äärimmäistä köyhyyttä, nälänhätää ja kulkutauteja, jotka pysäyttävät väestönkasvun.[1] Malthus suositteli väestönkasvun hillitsemistä myöhäisen avioitumisen ja seksuaalisen pidättäytymisen avulla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malthusilaisuutta seurasi uusmalthusilaisuus. Uusmalthusilaisuus jakaa malthusilaisuuden kanssa käsityksen, jonka mukaan väestönkasvu on köyhyyden syy. Sen sijaan uusmalthusilaisuus hyväksyy syntyvyyden säännöstelyn väline-ehkäisylläkin. Uusmalthusilaisuus oli voimissaan erityisesti Yhdistyneiden kansakuntien ensimmäisessä väestökonferenssissa Bukarestissa vuonna 1974. Siellä suurin osa kehittyneistä maista omaksui uusmalthusilaisuuden ajatukset ja piti kehitysmaiden alikehityksen pääasiallisena syynä korkeaa syntyvyyttä[2].

Uusmalthusilaisuutta on sävyttänyt myös rasismi, sillä teorian kannattajat ovat voineet jopa kannattaa syntyvyyden lisäämistä, jotta oma etninen ryhmä saataisiin lisääntymään. Ongelmana ei siis aina ole ollut väestön määrä sinänsä, vaan "väärän" väestön (esimerkiksi etninen vähemmistö, alkuperäisasukkaat jne.) määrä[2].

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykytutkimuksen ja käytössä olevan empiirisen tiedon perusteella Malthusin teoriaa pidetään virheellisenä. Hänen arvailunsa eivät ole toteutuneet, sillä ihmiskunta ei ole lisääntynyt eksponentiaalisesti[2], eikä sen lisääntyminen näin ole luonnonlaki[2]. Lisäksi myös ruoantuotannossa on kehitytty huomattavasti, mikä on mahdollistanut nykyisin suuremman ruoantuotannon henkeä kohti kuin Malthusin elinaikana[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Robert Mathus, Essay on the Principle of Population, 1798
  2. a b c d e Juhani Koponen, Jari Lanki ja Anna Kervinen: ”Syy: Malthusilaiset ja uusmalthusilaiset näkemykset”, Kehitysmaatutkimus, johdatus perusteisiin, s. 164–166. Helsinki: Gummerus, 2007. ISBN 978-952-495-004-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.