Mallilennokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hercules-kuljetuskoneen 1:7 mittakaavaan rakennetun pienoismallin lennättäminen vaatii viiden henkilön miehistön

Mallilennokki on lennokki, joka on tehty jonkin oikean lentokoneen lentäväksi pienoismalliksi. Oikeaa lentokonetta, jonka pienoismalli mallilennokki on kutsutaan esikuvaksi. Mallilennokkia kutsutaan myös usein termillä skaalalennokki, jossa "skaala" viittaa mittakaavaan, skaalattuun lentokoneeseen. Mallilennokki voi olla periaatteessa minkä kokoinen tahansa, mutta käytännössä lennokit ovat siipien kärkiväliltään noin 20cm:sta muutamaan metriin ja painoltaan muutamasta kymmenestä grammasta muutamiin kymmeniin kiloihin.

Mallilennokkiharrastajan tavoitteena on tehdä pienoismallista mahdollisimman samankaltainen kuin esikuvansa. Kaikissa kohdin pyritään saavuttamaan realistisuus, eli esikuvan ulkomuodot, mittasuhteet, väritys, pintakäsittely ja yksityiskohdat pyritään kopioimaan pienoiskokoon. Malleille järjestetään myös kilpailuja, joissa arvioidaan miten hyvin koneen ulkonäkö ja lento-ominaisuudet noudattavat esikuvaansa.

Voimanlähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallilennokkia voidaan lennättää ja ohjata radio-ohjauksen avulla

Mallilennokki voi olla kumimoottorilennokki, sähkömoottorilennokki, polttomoottorilennokki tai moottoroimaton purjekoneen lentävä pienoismalli. Sähkömoottorit saavat voimansa ladattavista akuista. Polttomoottoreita on sekä bensiini- että metanolikäyttöisiä sekä kerosiinikäyttöisiä turbiineja.

Ohjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallilennokin ohjaus tapahtuu lennokkiluokasta riippuen joko radio-ohjauksen avulla, siimoilla tai se voi olla myös vapaastilentävä lennokki, jota ei lennon aikana ohjata mitenkään.

Harrastus ja kilpailutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on useita lennokki- ja lentokonekerhoja, joissa harrastetaan myös mallilennokkeja. Kilpailutoimintaa organisoi Suomen Ilmailuliitto yhdessä mallilennokkilajiryhmän Scale.fi:n kanssa. Suomessa järjestetään muutamia SM-tason radio-ohjattavien mallilennokkien kilpailuja vuodessa.

Kansainvälisellä tasolla kilpailutoimintaa organisoi Fédération Aéronautique Internationale ja radio-ohjattaville mallilennokeille järjestetään vuosittain kilpailuja aina EM- ja MM-tasoille asti.

Kuvia mallilennokeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]