Mallilennokki
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Mallilennokki on lennokki, joka on tehty jonkin ilmaa raskaamman ilma-aluksen lentäväksi pienoismalliksi. Oikeaa lentokonetta, jonka pienoismalli on kyseessä kutsutaan esikuvaksi. Mallilennokkia kutsutaan myös usein termillä skaalalennokki, jossa "skaala" viittaa mittakaavaan, skaalattuun lentokoneeseen. Mallilennokki voi olla periaatteessa minkä kokoinen tahansa, mutta käytännössä lennokit ovat siipien kärkiväliltään noin 20 cm:sta muutamaan metriin ja painoltaan muutamasta kymmenestä grammasta muutamiin kymmeniin kiloihin.
Mallilennokkiharrastajan tavoitteena on tehdä pienoismallista mahdollisimman samankaltainen kuin esikuvansa. Kaikissa kohdin pyritään saavuttamaan realistisuus, eli esikuvan ulkomuodot, mittasuhteet, väritys, pintakäsittely ja yksityiskohdat pyritään kopioimaan pienoiskokoon. Malleille järjestetään myös kilpailuja, joissa arvioidaan miten hyvin koneen ulkonäkö ja lento-ominaisuudet noudattavat esikuvaansa.
Voimanlähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mallilennokki voi käytännössä olla minkä tahansa ilmaa raskaamman ilma-aluksen lentävä pienoismalli. Se voi olla moottori- tai suihkumoottorilennokki, helikopteri tai liidokki eli purjekoneen lentävä pienoismalli. Radio-ohjattavien mallilennokkien voimalähteenä käytetään yleisimmin pieniä metanoli- tai bensiinikäyttöisiä mäntämoottoreita, kaksi- tai nelitahtisia. Myös sähkömoottorit ovat yleisiä erityisesti pienemmissä mallilennokeissa. Helikopterin voimalähteenä voi olla sähkömoottori, mäntämoottori tai jopa turbiini. Pienissä jettilennokeissa voidaan käyttää sähkömoottoria, suuremmissa on yleensä oikea, kerosiinilla toimiva pienoissuihkumoottori. Vapaastilentävissä pienissä mallilennokeissa voidaan käyttää kumimoottoria. Radio-ohjattava polttomoottorikäyttöinen mallilennokki on ylivoimaisesti yleisin mallilennokkien tyyppi. Myös jetit eli oikealla suihkumoottorilla varustetut mallilennokit ovat suosittuja ja yleistymässä.
Ohjaus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mallilennokin ohjaus tapahtuu pääsääntöisesti radio-ohjauksen avulla, tai se voi olla myös vapaastilentävä lennokki. Ennen varsin yleinen lennokkien siimaohjaus ei koskaan ole ollut mallilennokeissa suosittu, nykyään siimaohjatut mallilennokit ovat erittäin harvinaisia.
Harrastus ja kilpailutoiminta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suomessa on useita lennokki- ja ilmailukerhoja, joissa harrastetaan myös mallilennokkeja. Kilpailutoimintaa organisoi Suomen Ilmailuliitto yhdessä mallilennokkilajiryhmän Scale Finlandin kanssa. Suomessa järjestetään muutamia Suomen Cup-tason radio-ohjattavien mallilennokkien kilpailuja vuodessa, useissa eri kilpailuluokissa.
Kansainvälisellä tasolla kilpailutoimintaa organisoi Fédération Aéronautique Internationale ja radio-ohjattaville mallilennokeille järjestetään vuosittain kilpailuja aina MM-tasolle saakka.
Kuvia mallilennokeista
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]-
Kaksitasoinen pienoismalli esikuvansa siiven alla
-
Piper L-4 -koneen lentävä pienoismalli