Piper Aircraft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piper Aircraft on yhdysvaltalainen yleisilmailukoneita valmistava yritys.

1920–1945[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William T. Piper syntyi Bradfordissa, Pennsylvaniassa. Hän toimi öljyalalla eikä hänellä ollut lainkaan kokemusta lentokoneista, kun hän tuli Taylor Aircraft Companyn johtokuntaan 1920-luvun alussa. Taylor-veljekset valmistivat kevyttä yksimoottorista ja –tasoista lentokonetta, joka lensi 20 hevosvoiman Brownbach Tiger Kitten-moottorilla. Tästä koneesta tuli suositun Piper Cubin esikuva. William Piperia on Yhdysvalloissa aikoinaan kutsuttu ilmailun Henry Fordiksi.

Kun Gilbert Taylor lähti yrityksestä, Bill Piper palkkasi uudeksi pääsuunnittelijaksi Walter Jamouneaun. Hän suunnitteli Piper Cub-koneen, J-3:n.

Vuonna 1937 tulipalo tuhosi Bradfordin tehtaan ja uusi tehdas pystytettiin entiseen silkkikutomoon Lock Haveniin, Pennsylvaniaan. Tällöin yhtiön nimeksi tuli The Piper Aircraft Corporation.

Toinen maailmansota tarvitsi myös suuren määrän siviilikoneita. Piper alkoi valmistaa J-3-konettaan sotilasversiona. Piper L-4-konetta käytettiin sotilaslentäjien peruskoulutukseen ja niitä rakennettiin lähes 6 000 kappaletta. 80% amerikkalaisista sotilaslentäjistä sai peruskoulutuksensa tällä helposti lennettävällä koneella.

1945–1980[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piperin koneet olivat olleet putkirunkoisia ja kangaspäällysteisiä sodan loppuun asti. Sodan jälkeen Piper valmisti ensimmäisen kokometallikoneen, Piper Apachen helmikuussa 1954. Se oli ensimmäinen 2-moottorinen Piper. Tästä alkoi koneiden nimeäminen intiaaniheimojen mukaan.

Piper näki yleisilmailun silloisen kasvupotentiaalin. 1957 Piper perusti tutkimuskeskuksen Floridan Vero Beachiin. Ensimmäinen siellä suunniteltu kone oli lannoitus/myrkytyslentokone PA-25 Pawnee.

Piper PA-28 Cherokee sai FAA:n tyyppihyväksynnän lokakuussa 1960. Sen tuotanto alkoi tammikuussa 1961.

Nelipaikkainen, yksimoottorinen Cherokee tuli Piperin suosituimmaksi koneeksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Piper Warrior, Archer, Dakota, Arrow, Seneca ja Saratoga perustuivat siihen.

Piper PA-32 eli Cherokee Six -sarja tuli markkinoille 1965. Nimensä mukaan siihen sopi kuusi ihmistä. Piper PA-32-perheen uusin kone on Saratoga II TC vuodelta 1997.

1967 alkoi 2-moottorisen PA-31 Navajon valmistus. Sen versioita ovat Navajo Chieftain ja Mojave, kaasuturbiinilla potkuria pyörittävät Cheyenne I, Cheyenne II ja Cheyenne IIXL. 1979 markkinoille tuli 2-moottorinen Cheyenne III. Cheyennestä tuli monen lentoyhtiön lentokoulun koulukone.

Vuonna 1971 tuli PA-34 Seneca myyntiin.

1980–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1983 oli vuosi, jolloin monet pienet amerikkalaiset lentokonetehtaat lopettivat mm. tuotevastuukysymysten vuoksi. Piper toi tuolloin markkinoille PA-46 Malibun. Paineistettuna se oli liikesuihkukoneiden veroinen mutta paljon halvempi. 1988 siitä tuli uusi versio Malibu Mirage.

The New Piper Aircraft, Inc. syntyi kesällä 1995, kun yhtiön pääjohtaja Charles Suma ja joitakin muita yhtiön työntekijöitä osti Piper Aircraft Corporationin. Uudessa yhtiössä oli alle sata työntekijää. Se on tuonut myyntiin mm. Seneca V, Saratoga II TC, Malibu Meridian sekä Piper 6X ja Piper 6XT koneet. New Piperin tehdas on edelleen Pennsylvaniassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piper Aircraft.