Malankaran jakobiittinen syyrialais-ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manarcadin Pyhän Marian katedraali

Malankaran jakobiittinen syyrialais-ortodoksinen kirkko, josta käytetään myös nimitystä jakobiittinen syyrialais-ortodoksinen kirkko tai jakobiittinen syyrialaiskristitty kirkko, on lähinnä Lounais-Intian Keralassa vaikuttava orientaaliortodoksinen kirkko, joka kuuluu puoli-autonomisena osana Antiokian syyrialais-ortodoksiseen kirkkoon. Kirkon pääpaikka on Keralan Puthencruzissa. Se edustaa Intiaan varhain, perinteen mukaan jo apostoli Tuomaan mukana saapunutta tuomaskristillisyyttä.

Antiokian syyrialais-ortodoksinen patriarkka Ignatius Aphrem II Karim on Malankaran jakobiittikirkon ylin hengellinen päämies. Paikallinen kirkon johtaja on Intian katolikos Baselios Tuomas I. Kirkolla on toista miljoonaa jäsentä.lähde?

Malankaran jakobiittista syyrialais-ortodoksista kirkkoa ei tule sekoittaa samalla alueella toimivaan toiseen tuomaskristittyjen kirkkoon nimeltä Malankaran ortodoksinen syyrialainen kirkko eli Intian ortodoksinen kirkko. Tämä autokefaliseksi julistautunut kirkko kuuluu samoin orientaaliortodoksisuuden piiriin, ja on eronnut jakobiittisesta syyrialais-ortodoksisesta kirkosta 1900-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.