Makrilliahven

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Makrilliahven
Scombrolabrax heterolepis.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombrolabracoidei
Heimo: Makrilliahvenet
Scombrolabracidae
Suku: Scombrolabrax
Roule, 1921
Laji: heterolepis
Kaksiosainen nimi
Scombrolabrax heterolepis
Roule, 1921
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Makrilliahven Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Makrilliahven Commonsissa

Makrilliahven (Scombrolabrax heterolepis) on ahvenkaloihin kuuluva kalalaji. Sitä tavataan kaikista lämpimistä valtameristä syvistä vesistä. Makrilliahven on makrilliahventen (Scombrolabracidae) heimon sekä alalahkon Scombrolabracoidei ainoa laji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan makrilliahven kasvaa korkeintaan noin 30 cm pitkäksi. Ruumiinrakenteeltaan se on melko pitkulainen ja suuripäinen kala. Myös silmät ovat kookkaat. Makrilliahvenella on kaksi selkäevää, joista etummainen on piikikäs. Kalan rintaevät ovat suurikokoiset ja ulottuvat lähes peräevään asti. Makrilliahvenen suu on suuri ja hampaat pienehköt ja terävät. Makrilliahvenen uimarakon seinämät ovat poikkeuksellisen paksut ja joustavat. Väriltään laji on yksivärisen tumman ruskea.[2][3][4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makrilliahven on laajalle levinnyt laji. Sitä tavataan trooppisista ja subtrooppisita vesistä Atlantin, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueilta. Makrilliahven elää syvissä vesissä tyypillisimmin 100–900 metrin syvyydessä ja sen elintavat ovat suurelta osin tuntemattomat.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iwamoto, T.: Scombrolabrax heterolepis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.1.2016. (englanniksi)
  2. a b Family Scombrolabracidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 12.3.2012. (englanniksi)
  3. a b Scombrolabrax heterolepis (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 12.3.2012. (englanniksi)
  4. a b Family Scombrolabracidae (PDF) FAO. Viitattu 12.03.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.