Makkarakalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Makkarakalat
Makkarakala (Badis badis)
Makkarakala (Badis badis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Labyrinttikalat Anabantiformes
Alalahko: Nandoidei
Heimo: Makkarakalat
Badidae
Barlow, Liem & Wickler, 1968
Katso myös

  Makkarakalat Wikispeciesissä
  Makkarakalat Commonsissa

Makkarakalat (Badidae) on labyrinttikaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan Kaakkois-Aasian makeista vesistä.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makkarakaloihin luetaan nykyisin kuuluvaksi 15 lajia kahdessa suvussa. Lajeja ovat muun muassa makkarakala (Badis badis) ja tulimakkarakala (Dario dario). Aikaisemmin makkarakalalajien katsottiin olevan osa lehväkalojen heimoa (Nandidae), josta se erotettiin omaksi heimokseen vuonna 1968. Suku Dario siirrettiin tähän heimoon vuonna 2002. Eräät kalatieteilijät, muun muassa Joseph S. Nelson, luokittelevat makkarakalat edelleen osaksi lehväkaloja alaheimona Badinae.[1][2][3]

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makkarakalat ovat ulkonäöltään pitkulaisia kaloja. Ne ovat varsin pienikokoisia, noin 2,0–8 cm pitkiä. Makkarakalat ovat värikkäitä ja pystyvät myös vaihtamaan väriään suhteellisen nopeasti. Makkarakaloilla ei ole lainkaan hampaita, vaan niiden tilalla on erityinen luu. Makkarakalalajien poikasilla on erityinen tarttumaelin ja munat ovat tuppimaisessa suojuksessa, joka on kuitumaista erittäin tarttuvaa ainetta[1][2][3][4].

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makkarakaloja tavataan hitaahkosti virtaavista puroista ja pienistä lammista. Ne ovat yleisiä Nepalissa, Intiassa ja Bangladeshissa Ganges-, Brahmaputra- ja Mahanadijokien valuma-alueilla ja Dario-suvun lajit elävät Iravadijoessa Myanmarissa ja Kiinassa. Kalojen ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet. Eräitä lajeja, kuten makkarakalaa ja tulimakkarakalaa, pidetään myös akvaariokaloina.[1][2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Family Badidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 26.9.2011. (englanniksi)
  2. a b c Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 382. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.9.2011). (englanniksi)
  3. a b Lukas Rüber, Ralf Britz, Sven O. Kullander & Rafael Zardoya: Evolutionary and biogeographic patterns of the Badidae (Teleostei: Perciformes) inferred from mitochondrial and nuclear DNA sequence data. Molecular Phylogenetics and Evolution, 2004, 32. vsk, nro 3, s. 1010–1022. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.9.2011. (englanniksi)
  4. a b Badids TropicalFishKeeping. Viitattu 26.9.2011. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.