Labyrinttikalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Labyrinttikalat
Taistelukala (Betta splendens)
Taistelukala (Betta splendens)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Anabantiformes
Alalahko: Labyrinttikalat
Anabantoidei
Cuvier & Valenciennes, 1831
Heimot
Katso myös

  Labyrinttikalat Wikispeciesissä
  Labyrinttikalat Commonsissa

Labyrinttikalat (Anabantoidei) on toinen Anabantiformes-lahkon alalahkoista. Sen jäseniä tavataan Aasian ja Afrikan makeissa vesissä.[1] Monet lajit ovat suosittuja akvaariokaloja, ja guramia kasvatetaan myös ruoaksi.

Labyrinttikalat ovat saaneet nimensä labyrinttielimestä. Se on ylimääräinen hengityselin, jonka avulla aikuiset labyrinttikalat voivat ottaa happea myös ilmasta. Tämä on elintärkeä selviytymiskeino labyrinttikalojen kotiseudulla, jossa ne elävät vähähappisissa lammikoissa ja jopa riisipelloilla.[2]

Labyrinttikalat tunnetaan aktiivisesta lisääntymiskäyttäytymisestään. Jotkut lajit rakentavat kuplapesän, toiset pitävät hedelmöittynyttä mätiä suussaan kunnes poikaset kuoriutuvat. Monet lajit lisääntyvät myös kotiakvaariossa.[3] Tavallisimpia akvaarioissa pidettäviä labyrinttikalalajeja ovat taistelukala, hunajarihmakala, kääpiörihmakala, sinirihmakala, huulirihmakala, helmirihmakala ja vain suurissa akvaarioissa pidettävä 30 cm:n pituiseksi kasvava pusukala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nelson, Joseph S. & Grande, Terry C. & Wilson, Mark V. H.: Fishes of the World, s. 390–391. Fifth edition. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118342336. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 10.6.2020). (englanniksi)
  2. Tervetuloa akvaarioon. Särkänniemen elämyspuiston esite, 2013.
  3. Harrastajan sivu
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.