Helmirihmakala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helmirihmakala
Fadenfisch mosaik männlich.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinocterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Labyrinttikalat Anabantoidei
Heimo: Rihmakalat Osphronemidae
Alaheimo: Luciocephalinae
Suku: Trichogaster
Laji: leerii
Kaksiosainen nimi

Trichogaster leerii
(Bleeker, 1852)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Helmirihmakala Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Helmirihmakala Commonsissa

Helmirihmakala (Trichogaster leerii) on rihmakaloihin kuuluva kala ja suosittu akvaariokala.

Koko, sukupuolierot ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmirihmakalan pituus on aikuisena noin 9–12 cm. Naaras on pienempi. Uroksen kurkku on punainen. Kummankin sukupuolen kylkiä koristaa musta mosaiikkikuvio ja hopeiset, helmimäiset pilkut. Sitä pidetään yhtenä kauneimmista labyrinttikaloista ja myös yhtenä kauneimmista akvaariokaloista. Koiraalla on komea selkäevä, naaraalla selkäevä on matala ja pyöristynyt, ja naaraalta puuttuu uroksille ominainen vatsan punertava väritys. Helmirihmakalalla, kuten muillakin rihmakaloilla, on pitkät rihmamaiset vatsaevät, jotka toimivat tuntoeliminä, sillä helmirihmakala on kotoisin sameista vesistä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnossa helmirihmakalaa tavataan Kaakkois-Aasiassa, erityisesti Malakan niemimaalla, Thaimaassa ja Indonesiassa (Sumatra ja Borneo),[2] jossa se on silmälläpidettävä laji.[1]

Akvaariokalana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmirihmakala on sävyisä ja rauhallinen, helppohoitoinen suuren akvaarion asukki. Helmirihmakala liikuskelee enimmäkseen pinnan tuntumassa.

Helmirihmakalalla on labyrinttielin, jonka avulla se voi hengittää ilmakehän ilmaa ihmisten tavoin. Siksi kala elää pinnan tuntumassa ja haukkaa välillä ilmaa pinnalta.

Säyseä ja rauhallinen helmirihmakala tulee toimeen lähes kaikkien muiden kalalajien kanssa. Parhaita asuinkumppaneita ovat muut rauhalliset lämpimän veden akvaariokalat, kuten kardinaalitetra ja kiilakylki. Ei suositella kuitenkaan sen yhdistämistä samankaltaisten ja kokoisten rihmakalojen, kuten sinirihmakalojen kanssa. Pienemmistä rauhallisista rihmakalalajeista, kuten hunajarihmakalasta se ei kuitenkaan välitä. Toisinaan koiras saattaa käyttäytyä aggressiivisesti naarasta kohtaan mutta ei ole läheskään yhtä aggressiivinen kuin esimerkiksi samankokoinen sinirihmakala. Yleensä yhteisen sävelen löydyttyä pari elelee rauhallisena. Vaikka helmirihmakala on aikuisena yli 10 cm pitkä, se ei syö eikä kiusaa pienimpiä kaloja, lukuun ottamatta ehkä aivan pienimpiä kalanpoikasia.

Helmirihmakalaa voidaan pitää yksin, pareittain, haaremittain tai parvessa. Yhdelle helmirihmakalalle riittää jo vähän yli 100 litrainen allas. Rauhalliselle pariskunnalle tai yhden koiraan ja kahden naaraan muodostamalle haaremille sopiva allas on 120–250 litrainen akvaario. 5–7 kalan parvea voi pitää jo 300 litraisessa altaassa. Tappelujen välttämiseksi suositellaan kuitenkin pidettäväksi akvaariossa vain yhtä koirasta. Vasta yli 400-litraisessa altaassa kannattaa kokeilla useamman uroksen ja niiden haaremeiden yhteiseloa. Suurissa runsaskasvisissa akvaarioissa iso ryhmä rauhallisesti pinnan tuntumassa lipuvia helmirihmakaloja seuranaan suuri parvi pieniä keskivedessä uivia lämpimän veden tetroja tai rasboroja on vaikuttava näky.

Helmirihmakala on melko helppo saada lisääntymään myös kotiakvaariossa, kunhan kiinnitetään huomiota pariin seikkaan: Veden pitää olla lämmintä, ja osassa akvaariota tulisi olla seisovia suvantopaikkoja joissa vesi ei virtaa. Myös pintakasvillisuutta pitää löytyä suvantopaikoista. Sinne helmirihmakala koiras rakentaa kuplapesän, jonne kutu tapahtuu. Uros vahtii kuplapesää ja kutua niin kauan kunnes poikaset kuoriutuvat. Poikaset selviytyvät seura-akvaariossa harvoin pitkään tulematta syödyksi.

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmirihmakala on melko helppohoitoinen akvaariokala. Se on lämpimän akvaarion kala, joten veden lämpötilan tulisi olla 25–30 °C lämmintä, ihanne lämpötila 26–27 astetta. Veden pH:n tulisi olla 6–7.

Ravinnoksi helmirihmakalalle kelpaavat kaikenlaiset kuivahiutaleruoat, mutta myös tuoreruoka tai pakasteruoat. Ruokaa tulisi antaa noin kaksi kertaa päivässä pieninä annoksina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vidthayanon, C.: Trichogaster leerii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.08.2013. (englanniksi)
  2. Trichogaster leeri (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.