Magomed Jevlojev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Magomed Jevlojev

Magomed Jahjavitš Jevlojev (Магомед Яхьявич Евлоев) (1971 – 31.8.2008) oli venäläinen (ingušialainen) toimittaja, asianajaja ja yrittäjä, joka parhaiten tunnetaan Ingushetiya.ru-internet sivuston perustajana ja Moskovan-mielisen presidentti Murat Zjazikovin arvostelijana.[1]. Magomed Jevlojev saatetaan joskus sekoittaa inguusikapinallisten johtajaan Ahmed Jevlojeviin, joka myös tunnetaan etunimellä Magomed. Kesäkuussa 2008 Jevlojev vieraili Suomessa Suomenlinnan sananvapausseminaarissa[2], jonka oli järjestänyt Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magomed Jevlojev syntyi Tšetšenia-Ingušetian Neuvostotasavallassa, Malgobekkin kaupungissa, joka nykyisin kuuluu Ingušetiaan ja Venäjään. Vuonna 1992 hän valmistui Saratovin lainopillisesta instituutista ja alkoi työskennellä kotikaupunkinsa syyttäjänvirastossa. Siellä hän kohosikin varsin korkeaan asemaan, mutta hänen uransa katkesi, kun häntä alettiin syyttää osallisuudesta pidätettynä olleen Suleiman Tsetšyevin murhaan. Häntä syytettiin siitä, että hän oli antanut murhaajille luvan hakea uhrinsa sellistään. Syytöksiä ei koskaan näytetty toteen, mutta Jevlojev kuitenkin erosi niiden takia syyttäjän virasta[3].

Vuonna 2001 Jevlojev perusti Moskovaan Infra-Jur-nimisen lakiasiaintoimiston, joka vuonna 2008 oli kasvanut kansainväliseksi monialakonserniksi nimeltään Infra-Holding, johon kuului lakiasioita hoitavien yritysten lisäksi kalastukseen ja turvallisuuspalveluihin erikoistuneita yksiköitä. Jevlojev toimi yrityksen pääjohtajana[3].

Verkkolehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niin ikään vuonna 2001 Jevlojev perusti ingushetiya.ru-verkkosivuston, jonka tarkoitus ei aluksi ollut olla poliittinen äänitorvi vaan pelkästään Ingušian kulttuuria ja historiaa esittelevä portaali. Hyvin pian yhteiskunnallisen sisällön osuus lisääntyi, ja sen herättämä kiinnostus teki sivustosta ajan mittaan hyvin suositun. Sitä luki 40 % Ingušian kansasta.[2]

Kesäkuussa 2007 moskovalainen syyttäjä vaati tutkinnan aloittamista siitä, lietsoiko Jevlojev toiminnallaan kansanryhmien välistä vihaa. Tutkinta ei kuitenkaan johtanut syytteisiin. Lokakuussa 2007 vanha Tsetšyevin murhajuttu otettiin uudelleen esille, ja Jevlojevin talossa suoritettiin kotietsintä. Näiden seurauksena Jevlojevin isä taivutteli poikansa luopumaan verkkosivustonsa ylläpidosta. Vastuu sen pyörittämisestä annettiinkin työryhmälle, jota johti Ibragim Kostojev[3].

Jevlojev ei kuitenkaan luopunut kaikesta poliittisesta toiminnasta, vaan hän mm. oli mukana järjestämässä kampanjassa, jonka tarkoitus oli paljastaa vuoden 2008 Venäjän presidentinvaaleihin liittyvä petos. Hän myös jatkoi vaatimustaan presidentti Zjazikovin vallasta syöksemiseksi ja edellisen presidentti Ruslan Auševin palauttamisesta valtaan.[3]

Alkuvuodesta 2008 Ingušian yleinen syyttäjä vaati jälleen Ingushetiya.ru-sivuston sensurointia. Toukokuussa annettiinkin päätös, joka velvoitti Venäjän federaation alueella toimivat palveluntarjoajat estämään pääsy sivuston ip-osoitteeseen. Kesäkuussa oikeudessa vaadittiin sivuston sulkemista sillä perusteella, että se levittää äärimielipiteitä. Sivustoa ei kuitenkaan saatu heti suljettua mm. siksi, että se on rekisteröity USA:ssa eikä sitä ollut rekisteröity Venäjän lain tarkoittamaksi joukkotiedotusvälineeksi.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

31. elokuuta 2008 Magomed Jevlojev pidätettiin lentokentällä, ja hänet vietiin poliisiautoon. Vähän myöhemmin hän kuoli autossa päähän ammutun laukauksen seurauksena. Jevlojevin kerrottiin ennen kuolemaansa tienneen olevansa vaarassa, ja siksi hän suunnitteli poliittisen turvapaikan hakemista EU-maasta[4]. Paikallisen poliisin mukaan välikohtauksen aiheutti se, että Joevlojev oli yrittänyt poliisiautossa tarttua takapenkillä vieressään istuvan poliisimiehen rynnäkkökivääriin[5]. Ihmisoikeusjärjestöt puhuivat voimakkaasti tällaista selitystä vastaan, ja jopa Yhdysvaltain hallitus vaati asiassa puolueetonta tutkintaa[6] Tutkimuskomitean raportti valmistui lokakuun lopussa, ja siinä ampuminen määritellään onnettomuudeksi, vaikkakin laukauksen ampunutta poliisia päätettiin syyttää oikeudessa taposta.[7]

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n mukaan Venäjällä on vuodesta 1992 tapettu 77 toimittajaa.[2]. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi heinäkuussa 2008 Ingušiassa tapahtuneista lukuisista henkilöiden pidätyksistä väärin perustein, katoamisista, kidutuksesta ja jopa laittomista teloituksista ilman oikeudenkäyntiä.[8] Näistä samoista asioista Jevlojev kritisoi Venäjän hallitusta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö piti kannanotossaan tapausta poliittisena salamurhana, jonka tarkoitus oli tukahduttaa poliittinen vastarinta Ingušiassa. Kuitenkin oppositiojohtaja Magomed Khazibiyev ja monet muut jatkoivat puhumistaan Ingušian itsenäisyyden puolesta vedoten mm. siihen, että Venäjä oli elokuun 2008 Georgian sodan seurauksena tunnustanut Georgiasta irrottautuneiden Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden.[9]

Presidentti Dmitri Medvedev on luvannut kehittää mediaympäristöä vapaammaksi.[2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]