Magomed-Ali Dahadajev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Temir-Han-Šuran sosialistiryhmä vuonna 1918. Magomed-Ali Dahadajev takarivissä oikealla.

Magomed-Ali Dahadajev (ven. Магомед-Али Дахада́ев, puoluenimeltään Mahatš, Махач; 1882 nykyisen Untsukulin piirin Untsukulin kylä, Dagestan22. syyskuuta (J: 9. syyskuuta) 1918 Verhni Džengutai) oli dagestanilainen bolševikkijohtaja.

Magomed-Ali Dahadajev syntyi sepän perheeseen. Vuodesta 1900 hän opiskeli Pietarin liikenneinsinööri-instituutissa. Vuonna 1905 hän toimi yhtenä Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen Temir-Han-Šuran järjestön johtajista. Marraskuussa 1906 hänet karkotettiin Dagestanista. Vuonna 1910 Dahadajev valmistui instituutista ja työskenteli sen jälkeen insinöörinä Maikopin rautatiellä.[1]

Helmikuun vallankumouksen jälkeen Dahadajev osallistui Dagestanin bolševikkien toimintaan. Vuoden 1918 alussa hän oli perustamassa paikallista punakaartia, toukokuusta 1918 lähtien toimi alueen sota- ja vallankumousneuvoston jäsenenä ja sotakomissaarina. Myöhemmin hänet valittiin Dagestanin toimeenpanevan komitean ja sotaneuvoston jäseneksi. Yhdessä Ullubi Buinakskin kanssa hän johti Dagestanin puna-armeijaa. Syyskuussa 1918 Dahadajev jäi valkokaartilaisten vangiksi ja hänet ammuttiin. Petrovsk-Portin kaupunki nimettiin hänen mukaansa Mahatškalaksi vuonna 1922.[1] Dahadajevin nimeä kantaa myös Dahadajevin piiri Dagestanissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 7, s. 563. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1972.