Madagaskarinvirtahevot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madagaskarinvirtahevot
Hippopotamus madagascariensisin luuranko verrattuna virtahevon kalloon
Hippopotamus madagascariensisin luuranko verrattuna virtahevon kalloon
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Virtahevot Hippopotamidae
Lajit
  • Hippopotamus lemerlei
  • Hippopotamus laloumena
  • Hexaprotodon madagascariensis

Madagaskarinvirtahepoihin kuului kolme Madagaskarilla elänyttä virtahepojen heimon lajia, kaikki kolme ovat kuolleet sukupuuttoon. Fossiileista nuorimmat ovat noin 1000 vuoden takaa. Virtahevot esiintyvät usein Madagaskarin asukkaiden suullisessa perimätiedossa. Eläimestä on havaintoja vielä vuodelta 1976, mutta todisteita virtahepojen säilymisestä saarella ei ole.lähde? Monien silminnäkijähavaintojen takia IUCN on määritellyt madagaskarinvirtahevot äskettäin hävinneiksi lajeiksi.

Hippopotamus lemerlei[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippopotamus lemerlei virtahevon kallo

Hippopotamus lemerlein luita on löydetty lähinnä joista ja järvistä, tämän perusteella on päätelty että sen elintavat ovat olleet hyvin samanlaiset kuin nykyisellä virtahevolla. Laji oli suurin piirtein samankokoinen kuin kääpiövirtahepo. Hippopotamus lemerlei oli muuten rakenteeltaan hyvin samankaltainen virtahevon kanssa, luusto oli samanlainen ja silmät sijaitsivat korkealla päässä. Laji on luultavasti kehittynyt virtahevoista, jotka ovat evoluution kautta kääpiöityneet.

Hippopotamus madagascariensis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippopotamus madagascariensis eli uudemmalta nimeltään Hexaprotodon madagascariensis on puolestaan läheisempää sukua kääpiövirtahevolle kuin tavalliselle virtahevolle. Sen silmät sijaitsivat pään sivuilla samaan tapaan kuin kääpiövirtahevolla. Laji ei luultavasti ollut yhtä riippuvainen vesiympäristöstä kuin Hippopotamus lemerlei. Suurin osa lajin fossiileista on löydetty Madagaskarin ylängön metsäalueita.

Hippopotamus laloumena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippopotamus laloumena luokiteltiin omaksi lajikseen 1990. Siitä tiedetään vain vähän, sillä siitä on löydetty vain osa leuasta ja jalkaluusta. Laji oli selvästi suurempi kuin muut madagaskarinvirtahevot ja vain vähän pienempi kuin virtahepo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Hippopotamidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. (englanniksi)
  • Hippopotamus madagascariensis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  • Hippopotamus lemerlei IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.