Mackenzie

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mackenziejoki)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Nimen muita merkityksiä on lueteltu sivulla McKenzie.
Mackenzie River
Mackenzien valuma-alue
Mackenzien valuma-alue
Alkulähde Iso Orjajärvi
Laskupaikka Pohjoinen jäämeri
Maat Kanada
Pituus 1 738 km
Virtaama 9 700 /s
Valuma-alue 1 805 200 km²

Mackenziejoki (engl. Mackenzie River, ransk. Fleuve Mackenzie) on suuri joki, joka virtaa Kanadan luoteisosassa ja laskee Pohjoiseen jäämereen. Se saa alkunsa Isosta Orjajärvestä Luoteisterritorioissa ja on 1 738 kilometrin pituudellaan Kanadan pisin joki. Yhdessä sivujokiensa Peacen ja Finlayn kanssa sen pituus on 4 241 kilometriä, ja se on näin koko Pohjois-Amerikan toiseksi pisin joki Mississippi-Missourin jälkeen. Mackenziejoen valuma-alue on 1 805 200 neliökilometriä, ja virtausnopeus 9 700 kuutiometriä sekunnissa.

Mackenziejoen suuri, rämeinen suisto on erityisesti muuttavien lumihanhien, joutsenten ja sepelhanhiien lepopaikka ja monien muiden vesilintujen pesimäalue. Suisto on myös maitovalaiden lisääntymisalue.

Joki on sula noin viisi kuukautta vuodessa. Se jäätyy yleensä lokakuun aikana, ja jää alkaa murtua toukokuussa. Talvikuukausina joitakin sen osia käytetään jääteinä.

Mackenziejoki nimettiin skotlantilais-kanadalaisen tutkimusmatkailija Alexander Mackenzien mukaan, joka pyrki jokea pitkin Tyynellemerelle vuonna 1789. Saavuttuaan pettymyksekseen kuitenkin Jäämerelle hän antoi joen nimeksi aluksi Disappointment River. Athabasca-intiaanikielissä joen nimi on Deh Cho.