Maavara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maavaralla tarkoitetaan yleensä ajoneuvon, esimerkiksi auton, välistä tilaa maan ja ajoneuvon alimman osan välillä. Ajoneuvon riittävä maavara on oleellinen maastossa ja huonoilla teillä liikuttaessa, koska sen ansiosta ajoneuvo ei jää kiinni reitillä oleviin esteisiin tai saa vaurioita alustarakenteisiin.

Toisaalta maavaran lisääminen huonontaa ajoneuvon ajo-ominaisuuksia, koska tällöin myös painopiste nousee korkeammalle. Korkeampi painopiste aiheuttaa enemmän kallistelua kaarteissa ja lisää ajoneuvon kaatumisriskiä.

Maavaraan kiinnitetään huomiota etenkin erikoisajoneuvoissa, esimerkiksi armeijan käyttöön suunnitelluissa kuorma-autoissa ja maastoautoissa. Toisaalta myös maastoautoissa ja katumaastureissakin maavara on tyypillisesti suurempi kuin henkilöautoissa.

Autoa voi myös jälkikäteen madaltaa, jolloin maavara ja painopiste tarkoituksellisesti laskevat, ja auton ajo-ominaisuudet muuttuvat paremmiksi. Madaltaminen tapahtuu jousitusta säätämällä tai vaihtamalla.

Maastoautoissa maavaraa usein korotetaan jousitusta muuttamalla tai säätämällä auton maasto-ominaisuuksien parantamiseksi. Korottaminen on yleisesti helpointa jäykillä akseleilla ja kierrejousilla varustetuissa autoissa. Maavaraa voi lisätä myös rengaskokoa suurentamalla.

Maavaraan liittyvät läheisesti myös termit:

  • Lähestymiskulma (tietyssä kulmassa oleva taso, jonka auto voi kohdata)
  • Jättökulma (tietyssä kulmassa oleva taso, jonka auto voi jättää taakseen)
  • Ramppikulma (kaksi tietyssä kulmassa olevaa tasoa, jonka auto voi ylittää)
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.