Maalinosoituslaser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kannettava yksikkö ohjaamassa pommituksia Afganistanissa vuonna 2001.

Maalinosoituslaser on maalinosoitukseen käytettävä sotilaallinen laite, joka osoittaa lasersäteen avulla ohjuksen, pommin tai ohjautuvan ammuksen maalin. Ase tunnistaa säteen ja hakeutuu kohteeseen automaattisesti.

Cilas DHY 307 -maalinosoituslaser

Maalinosoituslaite on suhteellisen heikkotehoinen laser, jota käytetään tyypillisesti lentokoneesta laukaistavan sädeohjatun aseen kohteen osoittamisessa. Ase hakeutuu lentoradallensa etsiytymällä kohteesta heijastuneeseen laservaloon, mikä mahdollistaa suuren osumistarkkuuden. Kun kohdetta valaistaan maalinosoittimella lasersäde ei ole jatkuva, vaan kohteeseen kohdistetaan koodattujen sykkeiden sarja. Ohjaava tunnistin säädetään samalle taajuudelle, jolloin se pystyy erottamaan oman ohjaussäteensä alueen muista lasersäteistä. Sykemuotoista sädettä on erittäin vaikea huomata paljaalla silmällä. Kohteeseen suunnatut säteet heijastuvat kohteesta taivaalle, jossa aseen tunnistin havaitsee ne ohjaten heijastuneen signaalin keskustaa kohti. Vastaavasti on kehitetty säteen ilmaisimia, jotka voivat hälyttää tai käynnistää automaattiset vastatoimet.lähde?

Thales'in Damocles-maalinosoitin Navflir-kuvantajalla.

Ohjausmenetelmästä käytetään yhdysvalloissa englanninkielestä johdettua lyhennettä SALH, Semi-active laser-homing l. puoliaktiivinen, laser-ohjautuva. Puoliaktiivisuus viittaa siihen, että ohjuksessa tai ammuksessa itsessään ei ole maaliin kohdistuvaa laser-valonlähdettä.[1] Maalinosoituslaser voidaan kohdistaa maaliin lentokoneesta, tai suuntauksesta voi huolehtia esimerkiksi lähistöllä oleva jalkaväki. Lähialueelta käytettävät kannettavat maalinosoituslaitteet ovat tavallisesti infrapunalasereita. Erityisesti taistelualueella sädettä voidaan häiritä savuilla tai erityisillä heitteillä ja myös tunnistinta häiritseviä aktiivisia järjestelmiä on kehitetty. Naamioinnilla on merkitystä erityisesti maalin havaitsemisen tai tunnistamisen vaikeuttamiseksi.lähde?

Tyypillisiä maalinosoituslaserin mukaan ohjautuvia aseita ovat ohjukset, ohjatut lentopommit tai tykistön täsmäammukset. Näitä ovat esimerkiksi yhdysvaltalaiset Paveway-pommit, Hellfire-ohjukset tai Copperhead-ammukset. Yhdysvaltain ilmavoimat ja laivasto käyttävät tällä hetkellä Litening-maalinosoitinlaitetta useissa eri hävittäjälentokonemalleissa.[2] Kohteen lähialueella Yhdysvaltain ilmavoimat ja merijalkaväki käyttävät pienikokoisia maalinosoituslaitteita, kuten Northrop Grumman AN/PED-1.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]