Maalaisaateli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maalaisaateli (engl. Gentry) tarkoittaa alempaa englantilaista aatelia.[1] 1700-luvun alkupuolella maalaisaateli määriteltiin maanomistukseen perustuvan vaikutusvallan avulla.[2] Maalaisaateli on ryhmänä epämääräinen, ja sen sisältö on muuttunut ajan myötä. 1700-luvulla siihen voitiin sisällyttää myös papisto, suoraan maataloutta palvelevan kuljetusalan ja teollisuuden omistajat, kuten satula- ja vaunusepät, sekä maataloustuotteita jalostaneen teollisuuden, kuten olutpanimojen, parkitsimoiden, villateollisuuden ja vastaavien omistajat.[2] Maalaisaatelilla oli paljon valtaa 1700-luvulla Englannin ollessa vielä maatalousvaltainen valtio.[2] Kun tarkoitetaan pelkästään maata omistavaa maa-aatelia, voidaan käyttää nimitystä "landed gentry". Englantilaisen maalaisaatelin arvonimiä ovat baronetti (baronet), ritari (knight), esquire ja gentleman. Maalaisaatelia ei lueta pääreihin eivätkä he päässeet parlamentin ylähuoneeseen. Myös lordien nuoremmat pojat kuuluvat gentryyn.lähde?

Vastaavia ylimystö- ja aateliryhmiä löytyy muistakin Euroopan maista, esimerkiksi Ruotsin rälssi ja Saksan junkkerit.

Maa-aatelilla on ollut paljon merkitystä Englannin maanomistuksessa. Heikkojen kuninkaiden aikana keskiajalla noin kahdensadan linnanherran maanhallinta kehittyi maanomistukseksi.[3] Vanhin poika peri maan ja jatkoi feodaalisia velvoitteita.[3] Feodaaliajan jälkeen maa-aateli asetti metsästysoikeuksien nojalla kulkurajoituksia mailleen ja kiisti jokamiehenoikeudet.[3] Omistuksen keskittyminen jatkui 1800-luvulla, kun maatalouden koneellistuminen vähensi työvoiman tarvetta ja vuokraviljelijät tulivat tarpeettomiksi.[3] 1900-luvulla maatalouden tehotuotanto teki pienviljelystäkin kannattamatonta ja maanomistus keskittyi yhä enemmän.[3] Omistajasuvuista kehittyi ylhäinen maa-aateli (landowning gentry).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thompson, E. P.: Herrojen valta ja rahvaan kulttuuri; valta, kulttuuri ja perinnäistavat 1700-1800-luvun Englannissa. Suomentanut Tuomas M. S. Lehtonen. Gaudeamus, 1996. ISBN 951-662-668-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taskutietojätti, Gummeruksen yksiosainen tietosanakirja, s. 554 (s.v. ”Gentry”). Jyväskylä: Gummerus, 1986 (3. painos).
  2. a b c Thompson, s. 21–22.
  3. a b c d e f Maisala, Pertti: Englanti ja toisenlaisen kaavoitusjärjestelmän kehittyminen Yhdyskuntasuunnittelun seura. Arkistoitu 14.2.2015. Viitattu 14.2.2015.