Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuone

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta House of Lords)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylähuonetta. House of Lords on myös yhdysvaltalainen yhtye.
The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled
Tyyppi
Tyyppi ylähuone
Johto
Puhemies Lordi Fowler
Varapuhemies Alcluithin lordi McFall
Kokoonpano
Edustajia 782
Puolueet

Puhemies

Kirkon edustajat

Hallitus

Oppositio

Muut ryhmät

Sitoutumattomien ryhmä

Kokouspaikka
Westminsterin palatsi, City of Westminster, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kotisivut
http://www.parliament.uk/business/lords/

Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuone, englanniksi House of Lords (H.L.), virallisesti The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled, on Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylähuone eli kaksikamarisen parlamentin toinen kamari. Parlamenttiin kuuluvat myös Britannian monarkki ja alahuone (engl. House of Commons).

794-jäseninen ylähuone on suurempi kuin 650-jäseninen alahuone, mutta sillä on huomattavasti vähemmän päätäntävaltaa. Periaatteessa ylähuone on keskusteleva ja neuvoa antava parlamentin elin ja alahuone tekee päätökset ja pitää päätösvaltaa valtakunnan asioihin.

Britannian parlamentti on kehittynyt valtakunnan hallitsijaa keskiajalla päätöksissä avustaneesta neuvostosta. 1300-luvulla kuningas Edvard III:n aikakaudella parlamentti muuttui kaksihuoneiseksi. 1400-luvulla kuningas Henrik V:n hallintokaudella parlamentin alahuoneesta tehtiin tasavertainen parlamentin ylähuoneen kanssa. Oikeusjulistus Bill of Rights antoi parlamentille vuonna 1689 oikeuden asettaa ja kumota lakeja antaen sille täten vallan yli monarkin. Vuoden 1707 unionilaki yhdisti Englannin ja Skotlannin parlamentit. Käytännössä tämä tarkoitti vain sitä, että skotlantilaiset parlamentin jäsenet siirtyivät Westminsteriin englantilaisten virkaveljiensä seuraan. Vuoden 1800 unionilaki siirsi Irlannin parlamentin jäsenet Westminsteriin. Parliament Act -lait vuosilta 1911 ja 1949 vähensivät ylähuoneen valtaa. Ylähuoneella ei ollut enää sananvaltaa asioissa, jotka koskivat valtion menoja tai tuloja, eikä se voinut viivyttää lakiesitystä yli vuotta.

Ylähuoneen jäsenmäärä on vähentynyt viime aikoina. Vuonna 1994 siinä oli 1 198 jäsentä ja nytmilloin? 794. Lasku johtuu pitkälti vuoden 1999 House of Lords Actista, joka poisti suurimman osan periytyvistä jäsenpaikoista ylähuoneessa. Vain 92 periytyvää jäsenpaikkaa jäi jäljelle.

Ylähuoneessa on kolmenlaisia jäseniä:

  1. Elinikäiset jäsenet nimittää hallitseva monarkki pääministerin suosituksesta ja avustuksella.
  2. Canterburyn ja Yorkin arkkipiispat sekä Lontoon, Durhamin ja Winchesterin piispat ja 21 muuta kauimmin viroissaan ollutta piispaa.
  3. Äänestyksellä valittu edustaja kuhunkin 92 perinnölliseen aateliseen virkaan.

Ennen korkeimman oikeuden perustamista, vuosina 1878–2009, jäseniä olivat myös ylähuoneella kuulunutta tuomiovaltaa hoitamaan nimitetyt tuomarit, joita kutsuttiin nimellä Law Lords (virallisesti Lords of Appeal in Ordinary).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]