Maailmansilmä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maailmansilmä
The Eye of the World
Alkuperäisteos
Kirjailija Robert Jordan
Kansitaiteilija Darrell K. Sweet
Kieli englanti
Genre fantasia
Julkaistu 1990
Suomennos
Suomentaja Marja Sinkkonen
Kustantaja Karisto
Ulkoasu kovakantinen, sidottu
Sivumäärä 564 + sanasto
ISBN 951-23-3638-3
Sarja: Ajan pyörä
Edeltävä Vaarojen taival
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Maailmansilmä (engl. The Eye of the World) on yhdysvaltalaisen fantasiakirjailijan Robert Jordanin Ajan pyörä -kirjasarjan toinen osa. Se julkaistiin vuonna 1990 englanninkielisen The Eye of the World -kirjan suomennoksen toisena osana. The Eye of the World julkaistiin alkukielellä yhtenä kirjana, mutta sarjan suomennokset on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen on Vaarojen taival.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jakautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rand al'Thor jatkaa matkaa kohti Tar Valonia. Trollokkeja pakoon päässeet Mat (koko nimeltään Matrim) Cauthon, Rand al'Thor ja Thom Merrilin joutuvat eroon ystävistään Perrin Aybarasta ja Egwene al'Verestä, Aes Sedai Moirainesta, hänen kaitsijastaan Lanista ja Nynaeve al'Mearasta, Kaksvirran Viisaudesta.

Rand, Mat ja Thom nousevat Pärskeeseen, jonka on määrä viedä heidät Valkosiltaan Arinelle -jokea pitkin. Päästyään maihin he suuntaavat majataloon, jossa heidän on tarkoitus odottaa muita. Suunnitelmiin tulee muutos, kun eräs Pärskeestä heitetty mies alkaa liittää trollokit ja heihin. He joutuvat muuttamaan suunnitelmia ja päättävät lähteä Caemlyniin. Thom joutuu uhrautumaan porteilla, jotta Rand ja Mat pystyisivät jatkamaan matkaansa. Siitä lähtien Mat ja Rand matkustavat eteenpäin, selviten vaikeuksista jotka ilmaantuvat heille.

Perrin ja Egwene, joita saattavat Elyas ja lauma susia, on määrä mennä Caemlyniin, josta Moraine Sedai ja muut löytäisivät heidät. Muutaman päivän kuluttua he tapaavat Tuathat'anit ja matkaavat heidän mukana vähän aikaa, kunnes Elyaksen vaistot käskevät heitä jatkamaan omin neuvoin. Matka ei kuitenkaan suju mutkitta. He pääsevät steddingiin turvaan Pimeän valtiaan otuksilta, jotka ajavat heitä takaa, mutta joutuvat siellä Valkeuden Lasten kynsiin. Perrinin ja Loikkarin, joka on susi, surmattua pari Valkeuden Lasta, heidät vangitaan. Elyas ja sudet pääsevät pakoon, mutta loukkaantuneena. Perrinille ja Egwenelle selviää, että heidät aiotaan viedä Caemlyniin; Perrinille on langetettu hirttotuomio.

Nynaevelle selviää hirveä totuus: hän joutuu matkaamaan Aes Sedain ja kaitsijan kanssa, kunnes he löytäisivät muut. Aes Sedai pystyy löytämään pojat, sillä hän oli antanut heille loitsitut kolikot. Heidän harmikseen kaksi on jo hukannut ne, joten he lähtevät sen perään, jolla kolikko on vielä tallella.

Matka Maailmansilmään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Rand ja Mat pääsevät Caemlyniin, Mat joutuu vuoteen omaksi, kun taas Rand ystävystyy heidän majatalonsa kirjastossa oleskelevaan ogieriin nimeltä Loial. Caemlyniin tuotu väärä Lohikäärme, Logain, saa Randin lähtemään ulos majatalosta. Hän kiipeää muurille, jotta näkisi väärän Lohikäärmeen ja putoaa vahingossa palatsin puutarhaan. Siellä hän tapaa Perijätär Elayne Trakandin, sekä hänen veljensä, Gawyndin ja velipuolen Galad Damodredin. Kun vartijat näkevät tunkeilijan, hänet viedään Andorin kuningattaren, Morgasen eteen. Kuningattaren neuvonantaja Elaida, joka on Aes Sedai, uskoo että Rand pitää vangita, mutta Morgase päättää vapauttaa tämän sillä ainoalla ehdolla, ettei joudu näkemään tätä enää uudestaan niissä merkeissä.

Moirainen, Lanin ja Nynaeven saatua Perrin ja Egwene pelastattetua Valkeuden Lasten kynsistä, he matkaavat Caemlyniin. Siellä he löytävät Matin ja Randin. Moiraine huomaa myös Matin huonon tilan ja parantaa tämän tilapäisesti. Sairauden syynä on Matin Shadar Logothista ottama rubiininen tikari.

Ogier varoittaa Moirainea kertomalla Pimeyden valtiaasta, joka uhkaa Maailmansilmää. Samaa vahvistavat Egwenen ja Perrinin kuulemat tarinat Tuatha'anien seurassa, kuin Matin, Randin ja Perrinin unet. Moiraine päättää lähteä etsimään Maailmansilmää ja kun aikaa ei ole paljon, he joutuvat käyttämään Väyliä, joissa matkaaminen on paljon nopeampaa, mutta myös paljon vaarallisempaa. He pääsevät nopeasti Shienariin, jossa he tapaavat Lordi Agelmar Jagadin ja Ingtar Shinowan, Fal Daran linnakkeessa, jossa he varautuvat käymään taistelua Trollokeiden armeijaa vastaan. Ryhmä lähtee liikkeelle ilman apujoukkoja, vaikka lordi Angelmar olisi halunnut.

Päästyään Turmion maahan, jossa Moiraine oli tavannut Vihermiehen, he joutuivat takaa-ajetuksi uudestaan. Heidät saatiin melkein kiinni, mutta he pääsivät Vihermiehen valtakuntaan; Maailmansilmään, joka on saidinin, Tosilähteen miehellisen puoliskon ydin. Heidän poistuessaan, he kohtaavat kaksi Hyljättyä, Aginorin ja Balthamelin. Balthamel kukistuu Vihermiehen otteeseen ja Aginor taistelussa saidinista. Randin tietämättä tämä käyttää Ainoaa Mahtia auttaakseen lordi Angelmaria voittamaan trollokit ja lopuksi voittaakseen Pimeän valtiaan.