MOTOmed

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MOTOmed viva2
Näyttöruutu ja käsikammet. Käsikammet käännetään yläraajaraajaharjoituksen ajaksi takaa eteen.

MOTOmed on liikuntarajoitteisen henkilön kuntoutukseen suunniteltu harjoitusväline, yleisnimeltään restoraattori.[1][2] Laiteella voidaan toteuttaa liiketerapiaa[3] esimerkiksi fysioterapian yhteydessä. Mallista riippuen laitteella voi harjoittaa joko ala- tai yläraajoja tai molempia.[4] Laite vahvistaa lihaksia, ylläpitää nivelliikkuuvuutta ja rentouttaa.[2] Laitetta käyttävät esimerkiksi MS-tautia sairastavat, halvauksen saaneet, neurologiset kuntoutujat ja vuodepotilaat.[3]

MOTOmed-malleja ovat viva1, viva2, gracile ja letto.[5] Näiden variantteja on yhteensä 12 kappaletta.[4] Kaikkia muita malleja paitsi MOTOmed lettoa käytetään istualtaan tuolista tai pyörätuolista. MOTOmed letto on tarkoitettu vuodepotilaille ja sitä käytetään makuuasennossa.

Alaraajaharjoituksessa tehdään polkemisliikettä, kuten kuntopyörällä. Yläraajaharjoituksessa pyöritetään kampia, kuten käsipolkupyörällä. Käyttäjä voi harjoittaa raajojaan joko itse tai moottorin avustamana. Liikkeen vastusta voi säätää,[2] sekä nopeutta muuttaa passiivisessa, moottorin avustamana tapahtuvassa harjoituksessa. Alaraajaharjoitusta voi tehdä eteen- tai taaksepäin. Mikäli laite havaitsee alaraajaharjoituksen aikana spasmin, pyörimisliikkeen suunta vaihtuu päinvastaiseksi.

Laite mittaa nopeutta (kierrosta minuutissa), harjoituksen kestoa (itse poljettu, moottorin avustamana), matkaa (itse poljettu, moottorin avustamana) poljentatehoa (W), alaraajojen voimankäytön symmetriaa[6] ja spastisuutta.[7] Harjoituksen loputtua laitteen näytöltä on mahdollista lukea analyysi, joka vetää yhteen laitteen mittaamat arvot. Harjoitustiedot eivät ole diagnostisia arvoja. Harjoitustiedot ovat yksityiskohtaisesti seuraavat:

 • Harjoituksen kesto yhteensä, josta itse poljettu ja moottorin avustamana
 • Poljettu matka kilometreinä yhteensä, josta itse poljettu ja moottorin avustamana
 • Spastisuusluku alussa, lopussa ja keskiarvo (esim. ~0.0 Nm)
 • Suorituskykytiedot: keskiarvo ja huippu (esim. ~20 W)
 • Energiankulutus: kcal / kJ
 • Symmetria-analyysi: vasemman ja oikean jalan aktiivisuus prosentteina (laite mittaa symmetriaa vain alaraajaharjoituksessa)

MOTOmed-laitteita valmistaa saksalainen Reck Technik GmbH & Co. KG.[4] Yrityksen perusti Anton Reck vuonna 1957. Aluksi yritys keskittyi maatalousteknologioiden kehittämiseen. Vuonna 1981 yritys valmisti ensimmäisen MOTOmed-laitteen. Yrityksestä on kehkeytynyt passiivi-aktiiviliiketerapialaitevalmistajien markkinajohtaja.[8] Yrityksellä on 171 kansainvälistä yhteistyökumppania 68 maassa.[9] Suomen maahantuoja on Kuntoväline oy.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Heidi Solja: Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelujen myöntämisperusteista (pdf) (s. 21) 30.09.2011. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote). Viitattu 11.10.2012.
 2. a b c Aura, Anita: Tekonivelleikkausta odottavia valmennetaan kuntopiirin avulla. Niveltieto, 2008, nro 2, s. 20−21. Suomen Nivelyhdistys ry. ISSN 1459-2568. Artikkelin maksullinen verkkoversio Viitattu 15.10.2012.
 3. a b Viva 1 moottoriavusteinen harjoitusterapialaite. Kuntoväline oy. Viitattu 27.4.2011.
 4. a b c d MOTOmed-mallisto 2011 Kuntoväline oy. Viitattu 27.4.2011.
 5. MOTOmed models RECK MOTOmed MovementTherapySystems. Viitattu 27.4.2011. (englanniksi)
 6. VÄRINÄYTÖSTÄ LISÄÄ MOTIVAATIOTA MOTOmed-HARJOITUSTERAPIAAN. (pdf) Kuntoväline oy. Viitattu 27.4.2011.
 7. MOTOmed Viva2 tai Viva1: 17 hyvää syytä hankkia MOTOmed-laite (pdf) Kuntoväline oy. Viitattu 27.4.2011.
 8. August 2008 Newsletter elokuu 2008. RI, LLC. Viitattu 11.10.2012. (englanniksi)
 9. Company RECK MOTOmed MovementTherapySystems. Viitattu 28.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]