MM-tatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MM-tatti -kisojen yötatti-sarjan satoa vuodelta 2012.

MM-tatti on vuosittain pidettävä leikkimielinen kilpailu, missä kilpaillaan herkkutattien poimimisen mestaruudesta. MM-tatti-kisat[1] järjestetään Joensuussa entisen Kiihtelysvaaran kunnan alueella.[2] Kisapäivänä järjestetään kisakeskuksessa samanaikaisesti koko perheen tapahtuma, Tattikarnevaali.[3]

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisoissa kilpaillaan siitä, kuka kerää eniten I ja II luokan herkkutatteja.[4] Vuoden 2013 ja 2014 kisoissa voi kerätä myös kantarelleja. Kilpailuaika on kaksi tuntia. Kolmosluokan tatteja tai muita sieniä ei hyväksytä. Kilpailualue pysyy visusti salaisuutena lähtöhetkeen saakka. Järjestäjät huolehtivat mahdollisesta kuljetuksesta kilpailualueelle ja takaisin kisakeskukseen.

Kilpailijat asetetaan paremmuusjärjestykseen kerätyn tattimäärän painon mukaan. Kilpailuun hyväksytään sallitussa ajassa, sallitulta alueelta kerätyt tatit. Kilpailu sopii niin ammattilaisille, harrastajille kuin sienestämisestä ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille. Varsinaista tattituntemusta ei kilpailussa tarvita, sillä kilpailutuomarit luokittelevat tatit.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herkkutatin keräämisen maailmanmestaruuskisat, MM-tatti pidettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2008 Joensuun Kiihtelysvaarassa.[4] Tällöin kisoissa oli yksilösarja. Vuonna 2009 yksilösarjan lisäksi mukana oli joukkuesarja ja vuoden 2010 kisoissa oli kolme sarjaa; yksilö-, joukkue ja nuorisosarja alle 18-vuotiaille. MM-tatin historia juontaa kuitenkin juurensa vuoteen 1994, jolloin silloisessa Kiihtelysvaaran kunnassa järjestettiin kylätapahtuma nimeltä Elosalama. Vuosittaisessa Elosalamassa oli ohjelmanumeroina erilaisia kilpailuja kyläläisille ja joka vuosi tapahtumassa oli eri teema. Tatit tulivat mukaan kuvioihin aluksi kilpailuna, jossa tapahtumaan piti tuoda suurin tatti. Myös reseptikilpailuja pidettiin. Ensimmäiset MM-kisat saivat syntynsä siitä, kun tapahtuman vetäjä Juhani Nuutinen pyysi rahaa tattien keruun SM-kilpailuihin. Silloinen kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen vastasi kieltävästi, mutta lupari rahoitusta, jos järjestettäisiin MM-kisat.

Vuosien mittaan herkkutatin poimimisen MM-kisoissa ja tattikarnevaaleissa on ollut nimekkäitäkin juontajia ja esiintyjiä, kuten Riitta Väisänen, Aki Parviainen, Ari Vatanen, Sari Tamminen ja Jaakko Salonoja. Vuonna 2009 tapahtumassa oli jopa Tattiradio, joka teki suoraa lähetystä metsästä tapahtumapaikalle kylätalolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MM-tatti mmtatti.fi. Arkistoitu 8.8.2019. Viitattu 1.7.2014.
  2. Sneck, Petra: Tatin poiminnassa kisataan taas MM-tasolla kansanuutiset.fi. 18.8.2010. Kansan Uutiset Oy. Viitattu 11.7.2014.
  3. Tatin poiminnassa kisataan MM-tasolla jo kolmatta kertaa yle.fi. 20.7.2010. Yleisradio. Viitattu 11.7.2014.
  4. a b Vain Suomessa: Sinustakin voi tulla tattimestari – ilmoittaudu MM-kisoihin makuja.fi. 7.8.2012. MTV Internet. Viitattu 11.7.2014.