M/S Hanna-Marjut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

M/S Hanna-Marjut oli suomalainen sokerijuurikas-, peruna- ja porkkanalastissa ollut kuivalastialus, joka upposi Kihdin selällä lähellä Kökaria 17. lokakuuta 1985. Tapahtumahetkellä vallitsi kova merenkäynti, ja erään arvelun mukaan alus olisi ollut ylilastattu, ajanut lastiruuman luukut avoimena ja uinut liian syvällä, jolloin suuret aallot olisivat päässeet valumaan ruumaan aiheuttaen aluksen kallistuman ja nopean uppoamisen.

Paikalle saapuneet sukeltajat onnistuivat löytämään vain yhden onnettomuuden kolmesta uhrista laivan keittiöstä. Aluksen omisti naantalilainen Reijo Marttila, joka hukkui myös onnettomuudessa.

Hanna-Marjut oli alun perin rakennettu Pöseldorf-nimisenä[1]-nimisenä Länsi-Saksassa vuonna 1961. Aluksen nimeksi tuli vuonna 1975 Hanna-Marjut[2]. Näitä aiemmin nimi oli ollut Kerstin Matthiesen[3]. Aluksen pituus oli 61.8 metriä, leveys 9.6 metriä, vetoisuus 499 brt ja suurin nopeus 10.3 solmua.

Alun perin alus ostettiin Suomeen kuljettamaan sillisaalista Atlantilla toimineilta kalastusaluksilta, mutta tämän työn loputtua 1970-luvulla, kun Rymättylän Saukko-alukset eivät enää lähteneet valtamerille kalastamaan, Hanna-Marjut siirtyi juurikkaiden kuljetukseen Ahvenanmaalta, jota työtä se sitten tekikin loppuun asti. Uppoamisensa jälkeen Hanna-Marjutin hylky[4] valui syvemmälle, nykyisille sijoilleen, vasemmalle kyljelle kallistuneena. Hylky on 38 metrin syvyydessä.

Hylyn öljypäästöuhan vuoksi merivoimien sukeltajat tyhjensivät hylyn polttoainetankit 20.8.2020. Tyhjennysoperaatio kuului osana ympäristöministeriön toimeksiantamaan kolmivuotiseen vesiensuojelun tehostamisohjelmaan, hylkysaneeraushankkeeseen[5], joka on vuosina 2019–2021. Hankkeen ohjausryhmässä ovat ympäristöministeriön ja SYKEn lisäksi edustettuina Merivoimat, Rajavartiolaitos, Merimuseo ja Traficom.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pöseldorf-nimi. Shipspotting.
  2. Hanna-Marjut
  3. Kerstin Matthiesen. Shipspotting.
  4. Hanna-Marjutin hylky. Latautuva JPG-tiedosto. Syke.fi.
  5. Hylkysaneeraushanke.