Müller-Thurgau

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Müller-Thurgau -rypäleitä.

Müller-Thurgau on vaalea viinirypälelajike, jonka thurgaulainen Hermann Müller kehitti vuonna 1882 työskennellessään Geisenheimin yliopistossa Saksassa.

Müller-Thurgau-rypälettä on pidetty Riesling Weiß- ja Silvaner Grün -rypäleiden risteymänä. Geneettisesti rypäleen on kuitenkin todettu olevan Rieslingin ja Madeleine Royale -rypäleen risteymä.[1] Madeleine Royale on syntyisin Pinot- ja Schiava Grossa -rypäleistä.[2]

Müller-Thurgau on laajimmin viljelty niin sanotuista "uusista", 1800-luvun jälkeen kehitetyistä, rypälelajikkeista. Valkoviinin valmistuksessa käytettyä rypälettä viljellään erityisesti Saksassa, Itävallassa, Pohjois-Italiassa, Englannissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Japanissa. Erityisen suosittu lajike on Saksassa, jossa sitä viljellään noin 13,7 prosentilla kokonaisviinintuotanto-alasta, mikä tekee siitä maan toiseksi yleisimmin viljellyn rypälelajikkeen.[3] Lajike tunnetaan kymmenillä eri nimillä eri puolilla viinimaailmaa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Passport data (Saksalaisen viljelykasvi-instituutin rypäletiedot) Julius Kühn-Institut - Federal Research Centre for Cultivated Plants (JKI). Viitattu 11.2.2018. (englanniksi)
  2. Passport data (Saksalaisen viljelykasvi-instituutin rypäletiedot) Julius Kühn-Institut - Federal Research Centre for Cultivated Plants (JKI). Viitattu 11.2.2018. (englanniksi)
  3. Deutsches Weininstitut: Deutsche Weinstatistik 2007-2008 (pdf) 2008. Viitattu 20. elokuuta 2008. saksa/englanti
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.