Lysias

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lysias (m.kreik. Λυσίας) (n. 445–380 eaa.) oli attikalainen puhuja ja logografi.

Lysias oli rikkaan syrakusalaisen metoikin Kefaloksen poika, joka Perikleen kutsusta oli asettunut asumaan Ateenaan. Isänsä kuoleman jälkeen Lysias siirtyi vasta perustettuun Thurioin siirtokuntaan Italiaan Tarantonlahden rannalle, jossa hän aloitti opiskelemaan retoriikkaa. Thurioiksessa syntyneen ateenalaisvastaisen liikkeen seurauksena Lysias joutui palaamaan veljensä ja kolmensadan muun henkilön kanssa takaisin Ateenaan 412 eaa.

Lysias ja hänen veljensä Polemarkhos elivät varakasta elämää Ateenassa, kunnes 404 eaa. kolmekymmentä tyrannia nousi valtaan. Polemarkhos surmattiin myrkyllä, ja Lysias itse onnistui vaivoin pakenemaan maksamiensa lahjusten avulla. Thrasyboloksen kukistettua tyrannit seuraavana vuonna Lysias pääsi palaamaan Ateenaan, mutta tällä kertaa köyhänä miehenä menetettyään omaisuutensa tyrannien aikana. Hän joutui hankkimaan elantonsa opettamisella ja toimimalle logografina.

Lysias oli tuottelias kirjoittaja, mutta hänen tuotannostaan on säilynyt ainoastaan 34 puhetta, 172 puheen otsikkoa ja satakunta katkelmaa. Suurin osa näistä on oikeuspuheita, paitsi ylistuspuhe Korintin sodassa kaatuneille sotureille ja 388 eaa. Olympian kisoissa pidetty puhe. Näille kaikille oli tunnusomaista selkeys, yksinkertaisuus ja niihin liitetty huumori. Lysiaasta tuli tärkein edustaja yksinkertaiselle tyylille (m.kreik. genos iskhnon) ja attikismin esikuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: Antiikin käsikirja. Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  • Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 865. Osa II. Boston: Little, Brown and Company, 1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)