Lynx (selain)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo WWW-selaimesta. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Lynx
Lynxin näkymässä sen artikkelisivu englanninkielisessä Wikipediassa.
Lynxin näkymässä sen artikkelisivu englanninkielisessä Wikipediassa.
Luoja Lou Montulli, Michael Grobe, Charles Rezac
Kehittäjä Thomas Dickey[1]
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1992
Vakaa versio 2.8.8[2] / 9. maaliskuuta 2014
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi verkkoselain
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet ISO C
Lisenssi GPLv2
Aiheesta muualla
lynx.isc.org

Lynx on klassinen tekstipohjainen ja monipuolisesti konfiguroitavissa oleva verkkoselain.[1] Se on maailman vanhin yhä kehitettävä WWW-selain (1992–),[3] ja ensimmäinen joka levisi laajalti julkiseen käyttöön. Se on tarkoitettu käytettäväksi yksinkertaisilla tekstipohjaisilla päätteillä tai niitä matkivilla pääteohjelmilla, mutta sitä voi käyttää myös komentorivikäskyillä. Lynx kuuluu useimpien Unix-käyttöjärjestelmien perusohjelmistoon. Alun perin selaimen kehittivät Kansasin yliopistossa opiskelleet Lou Montulli, Michael Grobe ja Charles Rezac vuonna 1992.[1]

Lynx käyttää värejä informaation tyypin ilmaisemiseen. Oletusarvoisesti esimerkiksi lihavoitu teksti näkyy punaisena, kursivoitu teksti sinisenä, hyperlinkit vihreinä ja tietyllä hetkellä korostettu linkki keltaisena. Lynx ei itse osaa näyttää kuvia eikä videoita. Se ei myöskään tue Flashia tai JavaScriptia. Lynx on kuitenkin mahdollista säätää käyttämään jotakin ulkopuolista ohjelmaa kuvien näyttämiseen ja videoiden esittämiseen.[1]

Eräs Lynxin käyttömuoto on sellainen, että järjestelmään liitetty puhesyntetisaattori lukee ääneen Lynxin esittämän tekstin; tämä on melko alkeellinen mutta hinnaltaan edullinen tapa saada Web-sivut myös näkövammaisten ulottuville. Näkövammaiset voivat käyttää Lynxiä myös pistekirjoitusnäytön avulla.

Lynxissa on nykyisin myös TLS-tuki.

Lynx näyttää verkkosivuston sisällön kuten hakukoneet sen näkevät, joten selaimen avulla voidaan tutkia sivustojen indeksointiongelmia.[1]

Lynxin lisäksi on olemassa useita muita tekstipäätepohjaisia WWW-selaimia, kuten w3m ja Links ja siitä edelleen kehitetyt versiot kuten eLinks. Myös Emacs-editorille on oma lispillä kirjoitettu selain Emacs/W3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Arora, Himanshu: 5 lesser-known browsers: Free, lightweight and low-maintenance (Page 5 of 6) Computerworld. 6.11.2013. Computerworld, Inc. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)
  2. Dickey, Thomas E.: Lynx current development The Lynx software distribution. 9.3.2014. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)
  3. Lake, Matt: B is for browser: An homage to 12 Web greats (L is for Lynx, so fast and graphics-free, It looked just like a DOS screen, or so it seemed to me) 15.2.2013. Computerworld, Inc. Viitattu 14.11.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lynx (selain).