Lynn Hill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lynn Hill

Carolynn Marie ”Lynn” Hill (s. 3. tammikuuta 1961)[1] on amerikkalainen kalliokiipeilijä. Hänen on sanottu olevan yksi maailman parhaita naiskiipeilijöitä ja yksi kaikkien aikojen parhaita kalliokiipeilijöitä.[2][3] Hill on muokannut kalliokiipeilyä naisille sopivaksi ja ollut lajin julkinen puolestapuhuja, edistäen sen suosiota. Hän on myös puhunut kalliokiipeilyn tasa-arvoisuuden puolesta. Hill on tehnyt lajia tunnetuksi esiintymällä eri televisio-ohjelmissa ja dokumenteissa sekä kirjoittamalla omaelämäkerran.

Hill harrasti voimistelua jo lapsena, miltei rikkoen painonnoston maailmanennätyksen. Hän harrasti myös kilpajuoksua. Hän ryhtyi harrastamaan kiipeilyä nuorena ja tuli osaksi kiipeilyharrastajayhteisöä Etelä-Kaliforniassa ja Yosemiten kansallispuiston Camp 4:ssä. Hän matkusteli 1980-luvun alussa pitkin Yhdysvaltoja kiiveten yhä vaikeampia reittejä sekä rikkoen ennätyksiä. Vuosina 1986–1992 Lynn Hill oli yksi maailman huippukiipeilijöistä. Hän voitti yli 30 kansainvälistä kilpailua, mukaan lukien viisi voittoa Arco Rock Master -kilpailussa.[4] Tämä tapahtui samaan aikaan, kun johtavat naiskiipeilijät saavuttivat tasossa johtavat mieskiipeilijät.[5]

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hill on ollut useissa televisio-ohjelmissa, kuten esimerkiksi ohjelmassa Survival of the Fittest, jonka neljä tuotantokautta hän voitti peräkkäin vuosina 1980 – 1984; hän löi olympiaurheilijat köysikiipeilyssä ja maastojuoksussa. Kalliokiipeilijälegenda Beverly Johnson pyysi häntä ensimmäisenä osallistumaan ohjelmaan. Kilpailuohjelman ensimmäisenä vuonna miesten ensimmäisen palkinnon arvo oli 15 000 dollaria ja naisten 5000 dollaria. Hill pyysi suuttuneena tasapuolisuutta palkintojen arvon välille sanoen, että naisten tulisi saada palkinnoksi vähintään 10 000 dollaria, koska naiset kilpailivat neljässä lajissa ja miehet kuudessa. Hän ehdotti boikottiin osallistumista muille naiskilpailijoille, ja neuvotteli ohjelman tuottajan kanssa sopimuksen, että seuraavana vuonna palkinnon arvoa korotetaan ja Hill voisi kilpailla uudestaan. Elämäkerrassaan Hill kirjoittaa kuulleensa huhun, että NBC lopetti naisten osuuden ohjelmasta, koska tuottajat eivät pystyneet löytämään ketään, joka olisi voinut voittaa hänet. Hill esiintyi 1980-luvun alussa myös ohjelmissa The Guinness Game, That's Incredible! ja Ripley's Believe it or Not.

Vuonna 1999 Hill esiintyi Imax-formaatin elämysurheiluelokuvassa Extreme.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faces: Carolynn Marie Hill. Alpinist, 2006, nro 17.
  2. John Stieger: Lynn Hill. Climbing, , nro 8/1987, s. 48–57.
  3. Peter Potterfield: Lynn Hill: One of the great rock climbers of the era takes on writing and motherhood 9.12.2004. Great Outdoorsgreatoutdoors.com. Viitattu 24.8.2015.
  4. Andy McCue: Interview: Lynn Hill 31.1.2012. Web Archive: Climber.co.uk. Viitattu 24.8.2015. (englanniksi)
  5. (1995) "Postscript (Chris Bonington)", Great Climbs: A Celebration of World Mountaineering. London: Book People, 219–224. ISBN 1-84000-124-0. 
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lynn Hill