Lydénin huvila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lydénin huvila on Naantalin Luikkiossa sijaitseva taiteilija Edwin Lydénin itselleen suunnittelema kesähuvila vuodelta 1914. Kansallisromanttinen taiteilijakoti on pyöröhirsinen ja sen julkisivut on tervatut. Rakennuksessa on eri muotoisia ikkunoita ja ikkunaluukkuja, sekä Lydénin maalaamia yksityiskohtia. Talossa on peltikate. Rakennus sijaitsee Luikkionvuoren lounaisosassa Luikkionlahden rannalla.[1] Edwin Lydén perheineen vietti kesät huvilalla ja hän myös maalasi siellä.[2]

Museoviraston suojelema[3] Lydénin huvila on inventoitu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja ympäristöllisesti.[1] Wäinö Aaltosen museo valokuvasi vuonna 2004 huvilan, ja Lydénin huvilaansa suunnittelemat huonekalut sekä esineistöä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liite 6a. Kohdekartta ja luettelo rakennetusta kulttuuriympäristöstä (pdf) (selvityksen laatinut FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy) Manner-Naantalin osayleiskaava. 1.11.2016. Naantali: Naantalin kaupunki. Viitattu 2.9.2018.
  2. Leppänen, Raija: Museon kannattajat esittelevät Lydéniä. Rannikkoseutu, 25.5.2011. Raisio: Suomen Paikallissanomat Oy.
  3. a b Edwin Lydénin arkisto WA-museolle Turun Sanomien verkkosivusto ts.fi. 3.9.2004. Turku: Turun Sanomat Oy. Viitattu 2.9.2018.