Luokkakokous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saman koulun entisten oppilaiden tapaamista. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Derryfield Country Day Schoolin vuosiluokan 1980 25-vuotisluokkakokous.

Luokkakokous tarkoittaa koulussa samalla luokalla olleiden entisten oppilaiden tapaamista koulunkäynnin päätyttyä.

Vered Vinitzky-Seroussin[1] mukaan luokkakokousta voidaan pitää yhtenä monista omaelämäkerrallisista tapahtumista, joihin voidaan lukea myös ensitreffit, työhaastattelut, juhlat eläköitymisen johdosta, ammatilliset tapaamiset, syntymäpäivät, vuosijuhlat, kotiinpaluut ja erilaiset terapiat. Näille tapahtumille on yhteistä, että niissä ihminen joutuu tekemään toisille selkoa elämänvaiheistaan.[2] Luokkakokouksen tarkoitus on juhlistaa menneisyydessä olemassa ollutta ihmisten yhteisöä, johon on kuitenkin mahdollista palata nykyisyydessä.[3]

Luokkakokous populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokkakokous on aiheena muun muassa Jarkko Tontin esikoisromaanissa Luokkakokous.

Luokkakokous on ollut monien elokuvien aiheena tai keskeisenä teemana, esimerkiksi yhdysvaltalaisissa elokuvissa Grosse Pointe Blank – Palkkamurhaaja pikkukaupungista (1997) ja American Pie: Luokkakokous (2012). Suomalaisen Misty Friday Films -ryhmän elokuvan Graffiti meissä (2006) itsenäisessä jatko-osassa Mitä meistä tuli luokkakokous on yhtenä aiheena. Kotimaiset Luokkakokous (2015), Luokkakokous 2 – Polttarit (2016) ja Luokkakokous 3 (2021) -elokuvat ovat olleet erittäin katsottuja.

Maija Vilkkumaa laulaa luokkakokouksesta samannimisessä kappaleessaan. Myös Anssi Kelan kappaleessa ”1972” on teemaan viittaavia elementtejä. Myös Jussi Raittisen kappale Luokkajuhlat (1975) kertoo luokkakokouksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vered Vinitzky-Seroussi: After pomp and circumstance: high school reunion as an autobiographical occasion. The University of Chicago Press, 1998. Teoksen verkkoversio (viitattu 10.6.2011). (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vered Vinitzky-Seroussi on luennoitsija Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa sosiologian ja antropologian laitoksella ja kriminologian instituutissa. Ks. tekijätiedot teoksessa Vinitzky-Seroussi 1998.
  2. Vinitzky-Seroussi 1998, s. 4-5
  3. Vinitzky-Seroussi 1998, s. 7
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luokkakokous.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.