Luokkakokous
Luokkakokous tarkoittaa koulussa samalla luokalla olleiden entisten oppilaiden tapaamista koulunkäynnin päätyttyä.
Vered Vinitzky-Seroussin[1] mukaan luokkakokousta voidaan pitää yhtenä monista omaelämäkerrallisista tapahtumista, joihin voidaan lukea myös ensitreffit, työhaastattelut, juhlat eläköitymisen johdosta, ammatilliset tapaamiset, syntymäpäivät, vuosijuhlat, kotiinpaluut ja erilaiset terapiat. Näille tapahtumille on yhteistä, että niissä ihminen joutuu tekemään toisille selkoa elämänvaiheistaan.[2] Luokkakokouksen tarkoitus on juhlistaa menneisyydessä olemassa ollutta ihmisten yhteisöä, johon on kuitenkin mahdollista palata nykyisyydessä.[3]
Luokkakokous populaarikulttuurissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Luokkakokous on ollut monien elokuvien aiheena tai keskeisenä teemana, esimerkiksi yhdysvaltalaisissa elokuvissa Grosse Pointe Blank – Palkkamurhaaja pikkukaupungista (1997) ja American Pie: Luokkakokous (2012). Kotimaiset Luokkakokous (2015), Luokkakokous 2 – Polttarit (2016) ja Luokkakokous 3 (2021) -elokuvat ovat olleet erittäin katsottuja.
Myös Anssi Kelan kappaleessa ”1972” on teemaan viittaavia elementtejä.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Vered Vinitzky-Seroussi: After pomp and circumstance: high school reunion as an autobiographical occasion. The University of Chicago Press, 1998. Teoksen verkkoversio (viitattu 10.6.2011). (englanniksi)
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Vered Vinitzky-Seroussi on luennoitsija Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa sosiologian ja antropologian laitoksella ja kriminologian instituutissa. Ks. tekijätiedot teoksessa Vinitzky-Seroussi 1998.
- ↑ Vinitzky-Seroussi 1998, s. 4-5
- ↑ Vinitzky-Seroussi 1998, s. 7