Lukulamppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lukulamppu oli Yleisradion televisiotuotannon kirjallisuusohjelma. Sitä juonsi aluksi kulttuurivaikuttaja Mirjam Polkunen, joka johdatteli kirjallisuuskeskustelua kirjailijoiden kanssa. Ohjelman viimeisinä vuosina juontajana toimi kulttuuritoimittaja Timo Hämäläinen. Hän saattoi tehdä jopa usean ohjelman mittaisia kirjailijahaastatteluja tai haastatella tuoreita Finlandia-palkintoehdokkaita paikan päällä ehdokasjulkistustilaisuudessa. Yle päätti ohjelman vuonna 1991, kun Hämäläinen oli tehnyt ohjelmaa humalassa ja käyttäytynyt töykeästi haastatellessaan Leena Landeria. Hämäläisen työsuhde Yleen lopetettiin.[1]

Pirkka-Pekka Petelius ja Pedro Hietanen tekivät ohjelmasta nimellä "Dokulamppu" parodisia sketsejä sketsiohjelmaansa Neurovisio. Myöhemmin sketsit jatkuivat myös parivaljakon Yömyöhä-radiokuunnelmissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lukulamppu sammuu. ”Keskinkertaiset, keski-ikäiset naiskirjailijat ovat kohtaloni”, Ylen erottama Timo Hämäläinen sanoo. Helsingin Sanomat, 28.11.1991, s. 20. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukulamppu 22.2.1990: Timo Hämäläinen ja Matti Kuusi keskustelevat Kuusen uudesta kirjasta (Yle Elävä arkisto)

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.