Lufengosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lufengosaurus
Lufengosaurus holotype specimen.jpg
Varhaisjurakausi
Hettange-vaihe / Sinemurum-vaihe[1]
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Prosauropodit Prosauropoda
Heimo: Massospondylidae
Suku: Lufengosaurus
Young, 1941
Synonyymit
Lajit
  • L. huenei Young, 1941 (tyyppilaji)
  • L. magnus? Young, 1947
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lufengosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lufengosaurus Commonsissa

Lufengosaurus (nimen merkitys: ”Lufengin lisko”) on sukupuuttoon kuollut prosauropodeihin kuuluva dinosaurussuku, joka eli varhaisjurakauden Hettange- tai Sinemurum-vaiheella nykyisen Kiinan lounaisosissa.[1] Suku voidaan jakaa kahteen lajiin, jotka eroavat toisistaan pääasiassa kokonsa perusteella. Suurempi laji Lufengosaurus magnus oli noin kolmanneksen Lufengosaurus hueneita kookkaampi, ja tukevampi luustoltaan. Joidenkin tutkijoiden mukaan L. magnus ei eroa L. hueneista tarpeeksi, että sitä voitaisiin pitää erillisenä lajina, vaan he pitävät sitä saman lajin suurikokoisempana yksilönä.[2]

L. huenei (vaaleanvihreällä) ja L. magnus (tummanvihreällä) kokovertailussa.

Lufengosaurus kasvoi arviolta 9 metriä pitkäksi ja 1,7 tonnin painoiseksi.[1] Se oli pienipäinen kasvinsyöjädinosaurus, jonka leuoissa oli monta hammasta etäällä toisistaan.[3] Lufengosauruksen kaula oli pidempi kuin prosauropodeilla yleensä. Eläin liikkui kahdella raajalla,[1] ja sen takaraajat olivat eturaajoja pidemmät ja tukevammat.lähde? Lufengosauruksella oli pitkät sormet ja isot peukalonkynnet.[3] Peukalonkynnet toimivat puolustusaseena petoja vastaan, mutta lisäksi niillä saattoi tarttua puiden oksiin.lähde?

Ensimmäiset Lufengosauruksen fossiilit löydettiin vuonna 1941 Lufengin altaasta Yunnanin maakunnasta Kiinasta. Lufengosaurus oli ensimmäinen Kiinassa koottu ja esille laitettu dinosaurus. Lisäksi se oli Kiinassa vuonna 1958 ensimmäinen dinosaurus, joka esiintyi postimerkissä.lähde? Nykyään Lufengosauruksesta tunnetaan yli 30 eri-ikäistä yksilöä, joiden perusteella koko eläin on pystytty rekonstruoimaan.[1][4] Lufengosauruksen uskottiin aiemmin olevan sukua joko Plateosaurukselle tai Yunnanosaurukselle, mutta nykyään se luokitellaan Massospondylidae-heimoon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Paul, Gregory S.: The Princeton Field Guide to Dinosaurs: Second Edition, s. 188. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 2016. ISBN 978-0-691-16766-4. (englanniksi)
  2. Roždestvenski, A. K.: Growth Changes in Asian Dinosaurs and Some Problems of Their Taxonomy. Paleontologitšeski Žurnal, 1965, nro 3, s. 95–109. Artikkelin verkkoversio (doc) Viitattu 24.11.2018. (englanniksi)
  3. a b Malam, John & Parker, Steve: Encyclopedia of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures, s. 77. London: Marks & Spencer, 2002. ISBN 1-84273-891-7. (englanniksi)
  4. a b Holtz, Thomas R.: Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, s. 25. Random House, 2012. ISBN 978-0-375-82419-7. Winter 2011 Appendix (pdf) (viitattu 24.11.2018). (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.