Luettelo vapaaottelun painoluokista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo vapaaottelussa käytetyistä painoluokista.

Vapaaottelun yhdistetyt säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa vapaaottelutapahtumat valvovat osavaltioiden urheilukomissiot. Kaikki komissiot soveltavat samoja yhdistettyjä vapaaottelun sääntöjä (engl. Unified Rules of Mixed Martial Arts), jotka Kalifornian komissio muotoili vuonna 2000 ja New Jerseyn komissio otti ensimmäisenä käyttöön 2001. Säännöt määrittelevät yhdeksän painoluokan maksimipainot. Superraskaalle sarjalle määritellään alapaino, 265 paunaa eli 120,2 kiloa.[1][2][3]

Yhdistettyjen sääntöjen mukainen, paunoihin perustuva painoluokitus on yleinen kaikkialla maailmassa[2]. Sitä noudattavat mm. Ultimate Fighting Championship[4] ja Strikeforce[5]. Suomessa sitä sovelletaan, lähimpään täyteen kiloon muokattuna, Suomen Vapaaotteluliiton alla oteltavissa tapahtumissa.[6]

Painoluokka Yläraja paunoina Yläraja kiloina
Korsisarja 114 lb 52 kg
Kärpässarja 125 lb 56,7 kg
Kääpiösarja 135 lb 61,2 kg
Höyhensarja 145 lb 65,8 kg
Kevytsarja 155 lb 70,3 kg
Välisarja 170 lb 77,1 kg
Keskisarja 185 lb 83,9 kg
Kevyt raskassarja 205 lb 93,0 kg
Raskassarja 265 lb 120,2 kg
Superraskassarja Ei ylärajaa

Shooto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen Shooto-organisaatio perustettiin vuonna 1985. Koska Japanissa ei ole kamppailulajeja valvovia viranomasia eikä vapaaottelun yhdistettyjä sääntöjä ollut vielä kehitetty Yhdysvalloissa, organisaatiolla oli vapaat kädet määritellä omat painoluokkansa.[7]

Suomessa Shooto Finland soveltaa tätä painoluokkajakoa.[8][9]

Painoluokka Yläraja paunoina Yläraja kiloina
Kärpässarja 115 lb alle 52 kg
Kääpiösarja 123 lb 56 kg
Höyhensarja 132 lb 60 kg
Kevytsarja 143 lb 65 kg
Välisarja 154 lb 70 kg
Keskisarja 168 lb 76 kg
Raskas keskisarja 183 lb 83 kg
Alempi raskassarja 201 lb 91 kg
Raskassarja 220 lb 100 kg
Superraskassarja yli 200 lb yli 100 kg

Strikeforcen naistensarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaaottelun yhdistetyt säännöt eivät ole määritelleet naisottelijoiden painoluokkia.[1] Suurin naisten otteluita järjestävä organisaatio, Strikeforce, on luonut oman järjestelmänsä.

Painoluokka Yläraja paunoina Yläraja kiloina
Välisarja 135 lb 61,2 kg
Keskisarja 145 lb 65,8 kg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nevada Administrative Code: Chapter 467 – Unarmed Combat leg.state.nv.us. Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
  2. a b Unified Rules of Mixed Martial Arts MMASoldier.com. Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
  3. MMA Rules RingsideByGus.com. Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
  4. UNIFIED RULES AND OTHER MMA REGULATIONS: 2. Weight Divisions Ultimate Fighting Championship. Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
  5. Strikeforce to Adopt Unified Rules, Continue on Showtime 14.3.2011. Sherdog. Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
  6. Suomen Vapaaotteluliiton Viralliset Ottelusäännöt 20.7.2006. Suomen Vapaaotteluliitto. Viitattu 19.1.2012.
  7. Miho Takashima (suom. Kai Huotari): 20 vuotta Shootoa Shooto Finland. Viitattu 19.1.2012.
  8. Shooto Finland Ammattilaissäännöt (A- ja B-class) Shooto Finland. Viitattu 19.1.2012.
  9. Shooto Finland Amatöörisäännöt (C- ja C+class) Shooto Finland. Viitattu 19.1.2012.