Luettelo muuttuvista tähdistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo muuttuvista tähdistä.

Nimi Toinen nimi RA Dekl. Kirkkauden
vaihtelualue
Muuttujatyyppi Valonvaihtelun jakso Spektrityyppi
Eta Carinae - 10 45,1 -59 41 -0,8 - 7,9 epäsäänn.  ? Pec-
Alfa Orionis Betelgeuse 05 55,2 +07 24 0,1 - 0,9 Puolisäännöllinen 2110 M
Gamma Cassiopeiae Tsih 00 56,7 +60 43 1,6 - 3,3 Epäsäännöllinen  ? B
Omikron Ceti Mira 02 19,3 -02 59 1,7 - 10,1 Mira 332,0 M
T Coronae Borealis - 15 59,5 +25 55 2,0 - 10,8 Toistuva nova  ? M+Q (Huom. 1)
Beta Persei Algol 03 08,2 +40 57 2,1 - 3,4 Algol 2,87 B+G
Beta Pegasi Scheat 23 03,8 +28 05 2,3 - 2,8 Puolisäännöllinen 38 M
L² Puppis - 07 13,5 -44 49 2,6 - 6,2 Puolis 140 M
Myy Centauri 13 49,6 +42 28 2,9 - 3,5 Epäs ? B
Epsilon Aurigae Almaaz 05 02,0 +43 49 2,9 - 3,8 Pimennys 9892 F
Alfa Herculis Rasalgethi 17 14,6 +14 23 3,0 - 4,0 Puolisäännöllinen n.100 M
Rho Persei Gorgonea Terti 03 05,2 +38 50 3,0 - 4,0 Puolis. 33-55 M
P Cygni - 20 17,8 +38 02 3,0 - 6,0 Epäs  ? Bp
Eta Geminorum Propus 06 14,9 +22 30 3,2 - 3,9 Puolis 223 M
Lambda Tauri - 04 00,7 +12 29 3,3 - 3,8 Algol 3,95 B+A
ZZ Carinae - 09 45,2 -62 30 3,3 - 4,2 Kefeidi 35,53 F-K
Beta Lyrae Sheliak 18 50,1 +33 22 3,3 - 4,3 Beta Lyrae 12,94 B+A
Khii Cygni - 19 50,6 +32 55 3,3 - 14,2 Mira 406,9 S
Lambda Pavonis - 18 52,2 -62 11 3,4 - 4,3 Epäs  ? B
Myy Cephei Granaattitähti 21 43,5 +58 47 3,4 - 5,1 Epäs  ? M
Eta Aquilae - 19 52,5 +01 00 3,5 - 4,4 Kefeidi 7,18 F-G
Delta Cephei - 22 29,2 +58 25 3,5 - 4,4 Kefeidi 5,37 F-G
Zeta Phoenicis - 01 08,4 -46 43 3,6 - 4,1 Algol 1,67 B+B
Zeta Aurigae Sadatoni 05 02,5 +41 05 3,7 - 4,1 Pimennys 972,1 K+B
Beta Doradus - 05 33,6 -62 29 3,7 - 4,1 Kefeidi 9,84 F-G
Zeta Geminorum Mekbuda 07 04,1 +20 34 3,7 - 4,1 Kefeidi 10,15 F-G
HR Delphini 20 42,3 +19 10 3,7 - 12,7 Nova ? Q
Kappa Pavonis - 18 56,9 -67 14 3,9 - 4,7 W Virginis 9,09 F
R Lyrae - 18 55,3 +43 57 3,9 - 5,0 Puolisäänn. 46 M
R Carinae - 09 32,2 -62 47 3,9 - 10,5 Mira 308,7 M
S Monocerotis - 06 41,0 +09 54 4,0 - 5,0 Säännöllinen  ? O7
UW Canis Majoris - 07 18,4 -24 34 4,0 - 5,3 Beta Lyrae 4,39 O7
R Hydrae - 13 29,7 -23 17 4,0 - 10,0 Mira 389,6 M
Rho Cassiopeiae - 23 54,4 +58 30 4,1 - 6,2  ? ? F-K
X Sagittarii - 17 47,6 -27 50 4,2 - 4,8 Kefeidi 7,01 F
Khii Ophiuchi - 16 27,0 -18 27 4,2 - 5,0 Säännöllinen  ? B
W Sagittarii - 18 05,0 -29 35 4,3 - 5,1 Kefeidi 7,59 F-G
R Scuti - 18 47,5 -05 42 4,4 - 8,2 RV Tauri 140 G-K
R Leonis - 09 47,6 +11 25 4,4 - 11,3 Mira 312,4 M
S Carinae - 10 09,4 -61 33 4,5 - 9,9 Mira 149,5 K-M
u (68) Herculis - 17 17,3 +35 06 4,6 - 5,3 Beta Lyrae 2,05 B+B
TV Piscium - 00 28,0 +17 24 4,6 - 5,4 Puolisäänn. 70 M
Delta Pictoris - 06 10,3 -54 58 4,7 - 4,9 Beta Lyrae 1,67 B
V Puppis - 07 58,2 -49 15 4,7 - 5,2 Beta Lyrae 1,45 B+B
W Bootis - 14 43,4 +26 32 4,7 - 5,4 Puolisäänn. 450 M
R Cassiopeiae - 23 58,4 +51 24 4,7 - 13,5 Mira 430,5 M
R Horologii - 02 53,9 -49 53 4,7 - 14,3 Mira 404,0 M
VZ Camelopardalis - 07 31,1 +82 25 4,8 - 5,2 Puolisäänn. 24 M
VV Cephei - 21 56,7 +63 38 4,8 - 5,4 Pimennysmuuttuja 7430 M+B
BU Tauri Pleione 03 49,2 +24 08 4,8 - 5,5 Säännöllinen  ? Bp
U Hydrae - 10 37,6 -13 23 4,8 - 5,8 Puolisäänn. 450 N
R Doradus - 04 36,8 -62 05 4,8 - 6,6 Puolisäänn. 338 M
U Orionis - 05 55,8 +20 10 4,8 - 12,6 Mira 372,4 M
Epsilon Octantis - 22 20,0 -80 26 4,9 - 5,4 Puolisäänn, 55 M
Delta Librae - 15 01,1 -08 31 4,9 - 5,9 Algol 2,33 B
d Serpentis - 18 27,2 +00 12 4,9 - 5,9  ? ? G+A
Sigma Circini - 14 56,7 -62 47 5,0 - 5,4 Säännöllinen  ? B
T Cygni - 20 47,2 +34 22 5,0 - 5,5 Säännöllinen  ? K
RT Aurigae - 06 28,6 +30 30 5,0 - 5,8 Kefeidi 3,73 F-G
T Ceti - 00 21,8 -20 03 5,0 - 6,9 Puolisäänn. 159 M
RX Leporis - 05 11,4 -11 51 5,0 - 7,0 Säännöllinen  ? M
W Cygni - 21 36,0 +45 22 5,0 - 7,6 Puolisäänn. 126 M
RR Scorpii - 17 03,5 -36 55 5,0 - 12,4 Mira 279,4 M
UU Aurigae - 06 36,5 +38 27 5,1 - 6,8 Puolisäänn. 234 N
R Serpentis - 15 50,7 +15 08 5,1 - 14,4 Mira 356,4 M
T Cephei - 21 09,5 +68 29 5,2 - 11,3 Mira 388,1 M
S Sagittae - 19 56,0 +16 38 5,3 - 6,0 Kefeidi 8,38 F-G
FS Comae - 13 06,4 +22 37 5,3 - 6,1 Puolisäänn. 58 M
R Centauri - 14 16,6 +59 55 5,3 - 11,8 Mira 546,2 M
RS Ophiuchi - 17 50,2 -06 43 5,3 - 12,3 Toistuva nova  ? O+M (Huom. 2)
GG Lupi - 15 18,9 -40 47 5,4 - 6,0 Beta Lyrae 2,16 B+A
SX Pavonis - 21 28,7 -69 30 5,4 - 6,0 Puolisäänn. 50 M
T Vulpeculae - 20 51,5 +28 15 5,4 - 6,1 Kefeidi 4,44 F-G
Y Sagittarii - 18 21,4 -18 52 5,4 - 6,1 Kefeidi 5,77 F
pii¹ Gruis - 22 22,7 -45 57 5,4 - 6,7 Puolisäänn. 150 S
R Trianguli - 02 37,0 +34 16 5,4 - 12,6 Mira 266,5 M
AH Velorum - 08 12,0 -46 39 5,5 - 5,9 Kefeidi 4,23 F
T Centauri - 13 41,8 +33 36 5,5 - 9,0 Puolisäänn. 60 K-M
R Leporis - 04 59,6 -14 48 5,5 - 11,7 Mira 432,1 N
R Aquilae - 19 06,4 +08 14 5,5 - 12,0 Mira 284,2 M
S Sculptoris - 00 15,4 -32 03 5,5 - 13,6 Mira 365,3 M
RR Lyncis - 06 26,4 +56 17 5,6 - 6,0 Algol 9,95 A
AX Circini - 14 52,6 -63 49 5,6 - 6,1 Kefeidi 5,27 F-G
TU Canum Venaticorum - 12 54,9 +47 12 5,6 - 6,6 Puolisäänn. 50 M
X Cassiopeiae - 08 55,4 +17 14 5,6 - 7,5 Puolisäänn. 195 N
RY Draconis - 12 56,4 +66 00 5,6 - 8,0 Puolisäänn. 173 N
RR Sagittarii - 19 55,9 -29 11 5,6 - 14,0 Mira 334,6 M
SU Cassiopeiae - 02 52,0 +68 53 5,7 - 6,2 Kefeidi 1,95 F
R Canis Majoris - 07 19,5 -16 24 5,7 - 6,3 Algol 1,14 F
U Antiliae - 10 35,2 -39 34 5,7 - 6,8 Säännöllinen ? N
U Carinae - 10 57,8 -59 44 5,7 - 7,0 Kefeidi 38,77 F-G
g (30) Herculis - 16 28,6 +41 53 5,7 - 7,2 Puolisäänn. 70 M
BU Geminorum - 06 12,3 +22 54 5,7 - 7,5 Säännöllinen  ? M
U Delphini - 20 45,5 +18 05 5,7 - 7,6 Puolisäänn. 110 M
Y Pavonis - 21 24,3 +69 44 5,7 - 8,5 Puolisäänn. 233 N
R Coronae Borealis - 15 48,6 +28 09 5,7 - 15,0 R CrB ? F8p
WW Aurigae - 06 32,5 +38 27 5,8 - 6,5 Algol 2,53 A+A
EU Delphini - 20 37,9 +18 16 5,8 - 6,9 Puolisäänn. 59 M
R Sculptoris - 01 27,0 -32 33 5,8 - 7,7 Puolisäänn. 370 N
R Aquarii - 23 43,8 -15 17 5,8 - 12,4 Symbioottinen 387 M+Pec
S Coronae Borealis - 15 21,4 +31 22 5,8 - 14,1 Mira 360,3 M
R Andromedae - 00 24,0 +38 35 5,8 - 14,9 Mira 409,3 S
S Muscae - 12 12,9 -70 09 5,9 - 6,4 Kefeidi 9,66 F
Y Ophiuchi - 17 52,6 -06 09 5,9 - 6,4 Kefeidi 17,12 F-G
VY Ursae Majoris - 10 45,7 +67 25 5,9 - 6,5 Säännöllinen ? N
U Ophiuchi - 17 16,5 +01 13 5,9 - 6,6 Algol 1,68 B+B
R Muscae - 12 42,1 -69 24 5,9 - 6,7 Kefeidi 7,48 F
HU Tauri - 04 38,3 +20 41 5,9 - 6,7 Algol 2,06 A
X Cygni - 20 43,4 +35 35 5,9 - 6,9 Kefeidi 16,39 F-G
UX Draconis - 19 21,6 +76 34 5,9 - 7,1 Puolisäänn. 168 N
CK Orionis - 05 30,3 +04 12 5,9 - 7,1 Puolisäänn. 120 K
W Orionis - 05 05,4 +01 11 5,9 - 7,7 Puolisäänn. 212 N
TU Tauri - 05 45,2 +24 25 5,9 - 8,6 Puolisäänn. 190 N
X Ophiuchi - 18 38,3 +08 50 5,9 - 9,2 Mira 334,4 M+K
U Cygni - 20 19,6 +47 54 5,9 - 12,1 Mira 462,4 N

Huomautuksia: Kaikkien koordinaattien eepokki on vuodelta 2000,0

    • Huom. 1 Purkauksia vuosina 1866, 1946
    • Huom. 2 Purkauksia vuosina 1933, 1958, 1987

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]