Luettelo antiikin Ateenan viroista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antiikin Ateenan
hallinto
Arkontit
Muut virkamiehet
Toimielimet
Muuta

Tämä on luettelo antiikin Ateenan viroista.[1]

  • Agoranomos (mon. agoranomoi) – torikaupan valvoja
  • Apodektes (apodektēs, mon. apodektai) – valtion rahastonhoitaja ja verotuksen valvoja, 10 miestä
  • Areiopagin jäsen (areopagitēs, mon. areopagitai) – ylempi neuvosmies, kaikki entisiä arkontteja
  • Arkontti (arkhōn) eli eponyymi arkontti (arkhōn epōnymos) – valtion muodollinen päämies
  • Bulen jäsen (buleutēs, mon. buleutai) – 500-miehisen neuvoston jäsen eli neuvosmies
  • Demarkhosdemoksen johtaja
  • Dikastes (dikastēs, mon. dikastai) – tuomari tai valamies eli heliasti
  • Efetes (efetēs, mon. efetai) – 51 miestä, muodostivat valamiehistön efetai-oikeusistuimissa
  • Ekklesian jäsen (ekklesiastēs, mon. ekklesiastai) – ei varsinainen virka, vaan nimitys kansankokoukseen osallistuneelle
  • Fylarkhosfylen ratsuväkiosaston johtaja, 10 miestä
  • Fylobasileus – ”heimokuningas”, yksi kullekin neljällä vanhalle fylelle, klassisella kaudella lähinnä uskonnollinen virka
  • Grammateus – thesmothetain sihteeri
  • Gynaikonomos (mon. gynaikonomoi) – naisia valvonut virkamies
  • Heliasti (heliastēs, mon. heliastai) – heliaian tai muun heliastisen oikeusistuimen valamies, 6 000 miestä
  • Hellenotamies (hellenotamiēs, mon. hellenotamiai) – Deloksen meriliiton rahastonhoitajat, 10–20 miestä
  • Hendeka eli ”yksitoista” – vankiloista ja teloituksista vastanneet virkamiehet, 11 miestä
  • Hipparkki (hipparkhos, mon. hipparkhoi) – ratsuväen komentaja
  • Kolakretes (kolakretēs, mon. kolakretai) – rahastonhoitaja, maksoivat mm. heliaian jäsenten palkat
  • Koregi (khoregos, mon. khoregoi) – kuoron rahoittaja ja harjoituttaja
  • Kuningasarkontti (arkhōn basileus) – klassisella kaudella lähinnä uskonnollinen virka
  • Metronomos (mon. metronomoi) – mittoja ja painoja valvonut virkamies
  • Nautodikes (nautodikēs, mon. nautodikai) – tuomarit kauppaa ja muukalaisia koskevissa asioissa
  • Nomofylaks (mon. nomofylakes) – lakien perustuslainmukaisuutta valvoneet virkamiehet
  • Nomothetes (nomothetēs, mon. nomothetai) – lakien uudistamista johtaneet virkamiehet
  • Peripolarkki (peripolarkhos, mon. peripolarkhoi) – vastuussa rajalinnoituksista ja kaupunkivaltion rajoilla partioinnista
  • Polemarkki (arkhōn polemarkhos) – sota-asioiden arkontti
  • Prytani (prytanis, mon. prytaneis) – bulen virkamies, kerrallaan 50 miestä
  • Skyyttiläiset jousimiehet (Skythai hippotoksotai) – poliisijoukkoina toimineita valtion orjia
  • Strategi (strategos, mon. strategoi) – sotapäällikkö, 10 miestä
  • Taksiarkki (taksiarkhos, mon. taksiarkhoi) – alemmat sotilaskomentajat strategien alaisuudessa, 10 miestä
  • Tamiai tes Athenes (mon., tamiai tēs Athēnēs) – Athenen rahastonhoitajat, 10 miestä
  • Tamias stratiotikon (tamias stratiōtikōn) – sotarahaston hoitaja
  • Tamias tu demu (tamias tū demū) – kansan eli ekklesian rahastonhoitaja
  • Tettarakonta eli ”neljäkymmentä” – Attikan maaseudulla kiertäneet tuomarit, 40 miestä
  • Thesmothetes (thesmothetēs, mon. thesmothetai) – alempi arkontti, kuusi miestä
  • Trierarkki (trierarkhēs, mon. trierarkhai) – kolmisoudun rahoittaja ja päällikkö

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hansen, Mogens Herman: The Athenian Democracy in the Age of Demosthenes: Structure, Principles, and Ideology, s. 385–407. University of Oklahoma Press, 1991. ISBN 0806131438.