Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Marco Huck, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Óscar De La Hoya, Manny Pacquiao, Timothy Bradley Jr, Juan Manuel Márquez, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 25. toukokuuta 2016)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Tyson Fury (yhdistynyt mestari)
Avoin
Kuuban lippu Luis Ortiz (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Deontay Wilder Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Anthony Joshua Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Tyson Fury Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Tyson Fury
Alempi raskassarja 90,7 kg Venäjän lippu Denis Lebedev (WBA:n supermestari)
Kazakstanin lippu Beibut Shumenov
Kuuban lippu Yunier Dorticos (tilapäinen)
Avoin
Venäjän lippu Grigori Drozd (väliaikainen mestari)
Venäjän lippu Denis Lebedev Puolan lippu Krzysztof Głowacki Avoin
Raskas keskisarja 79,4 kg Venäjän lippu Sergei Kovaljov (kiistaton mestari)
Saksan lippu Jürgen Brähmer
Venäjän lippu Dmitry Bivol (tilapäinen)
Kanadan lippu Adonis Stevenson Venäjän lippu Sergei Kovaljov Venäjän lippu Sergei Kovaljov (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg Saksan lippu Felix Sturm (WBA:n supermestari)
Italian lippu Giovanni De Carolis
Ruotsin lippu Badou Jack Yhdistyneen kuningaskunnan lippu James DeGale Meksikon lippu Gilberto Ramírez Avoin
Keskisarja 72,6 kg Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Daniel Jacobs
Venezuelan lippu Alfonso Blanco (tilapäinen)
Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Billy Joe Saunders Meksikon lippu Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg Kuuban lippu Erislandy Lara
Saksan lippu Jack Culcay (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Jermell Charlo Yhdysvaltain lippu Jermall Charlo Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Liam Smith Avoin
Välisarja 66,7 kg Yhdysvaltain lippu Keith Thurman
Venäjän lippu David Avanesyan (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Danny García Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Kell Brook Yhdysvaltain lippu Jessie Vargas Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Avoin Ukrainan lippu Viktor Postol Venäjän lippu Eduard Troyanovsky Yhdysvaltain lippu Terence Crawford Avoin
Kevytsarja 61,2 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Anthony Crolla Venezuelan lippu Jorge Linares Kuuban lippu Rancés Barthelemy Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Terry Flanagan Avoin
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Panaman lippu Jezreel Corrales (WBA:n supermestari)
Dominikaanisen tasavallan lippu Javier Fortuna
Meksikon lippu Francisco Vargas Puerto Ricon lippu José Pedraza Puerto Ricon lippu Román Martínez
Meksikon lippu Miguel Berchelt (tilapäinen)
Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Meksikon lippu Léo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
Argentiinan lippu Jesús Marcelo Andrés Cuellar
Perun lippu Carlos Zambrano (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Gary Russell Jr
Kolumbian lippu Óscar Escandón (tilapäinen)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lee Selby Ukrainan lippu Vasyl Lomatšenko Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux (WBA:n supermestari)
Avoin
Meksikon lippu Moises Flores (tilapäinen)
Meksikon lippu Hugo Ruiz Avoin Filippiinien lippu Nonito Donaire Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg Dominikaanisen tasavallan lippu Juan Carlos Payano (kiistaton mestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jamie McDonnell
Kazakstanin lippu Zhanat Zhakiyanov (tilapäinen)
Japanin lippu Shinsuke Yamanaka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lee Haskins Thaimaan lippu Pungluang Sor Singyu Avoin
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Japanin lippu Kohei Kono
Panaman lippu Luis Concepción (tilapäinen)
Meksikon lippu Carlos Cuadras Puerto Ricon lippu McJoe Arroyo Japanin lippu Naoya Inoue Avoin
Kärpässarja 50,8 kg Meksikon lippu Juan Francisco Estrada (yhdistynyt mestari)
Japanin lippu Kazuto Ioka
Thaimaan lippu Stamp Kiatniwat (tilapäinen)
Nicaraguan lippu Román González Filippiinien lippu John Riel Casimero Meksikon lippu Juan Francisco Estrada Nicaraguan lippu Román González
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japanin lippu Ryoichi Taguchi Meksikon lippu Ganigan López Japanin lippu Akira Yaegashi Filippiinien lippu Donnie Nietes (WBO:n supermestari) Filippiinien lippu Donnie Nietes
Korsisarja 47,6 kg Nicaraguan lippu Byron Rojas
Thaimaan lippu Knockout CP Freshmart (tilapäinen)
Thaimaan lippu Wanheng Menayothin Meksikon lippu José Argumedo Avoin Avoin