Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Mikey García, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Anthony Joshua, Marco Huck, Oleksandr Usyk, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Jermain Taylor, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Vasiliy Lomatšenko, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Kosei Tanaka, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 6. syyskuuta 2020)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Yhdistynyt kuningaskunta Anthony Joshua (WBA:n supermestari)
Syyria Manuel Charr
Yhdysvallat Trevor Bryan (tilapäinen)
Yhdistynyt kuningaskunta Tyson Fury
Venäjä Alexander Povetkin (tilapäinen)
Yhdistynyt kuningaskunta Anthony Joshua Yhdistynyt kuningaskunta Anthony Joshua Yhdistynyt kuningaskunta Tyson Fury
Alempi raskassarja 90,7 kg Ranska Arsen Goulamirian (WBA:n supermestari)
Kazakstan Beibut Shumenov
Belgia Ryad Merhy (tilapäinen)
Kongon demokraattinen tasavalta Ilunga Makabu Kuuba Yuniel Dorticós Avoin Avoin
Raskas keskisarja 79,4 kg Venäjä Dmitry Bivol (WBA:n supermestari)
Kanada Jean Pascal
Saksa Dominic Boesel (tilapäinen)
Venäjä Artur Beterbiev Venäjä Artur Beterbiev Avoin Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg Yhdistynyt kuningaskunta Callum Smith (WBA:n supermestari)
Meksiko Saúl Álvarez
Kuuba David Morrell (tilapäinen)
Avoin Yhdysvallat Caleb Plant Yhdistynyt kuningaskunta Billy Joe Saunders Yhdistynyt kuningaskunta Callum Smith
Keskisarja 72,6 kg Meksiko Saúl Álvarez (WBA:n supermestari)
Japani Ryota Murata
Yhdistynyt kuningaskunta Chris Eubank Jr (tilapäinen)
Meksiko Saúl Álvarez (äänioikeus mestari)
Yhdysvallat Jermall Charlo
Kazakstan Gennadiy Golovkin Yhdysvallat Demetrius Andrade Meksiko Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg Dominikaaninen tasavalta Jeison Rosario (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Erislandy Lara
Yhdysvallat Jermell Charlo Dominikaaninen tasavalta Jeison Rosario Brasilia Patrick Teixeira Avoin
Välisarja 66,7 kg Filippiinit Manny Pacquiao (WBA:n supermestari)
Kuuba Yordenis Ugas
Yhdysvallat Jamal James (tilapäinen)
Yhdysvallat Errol Spence Jr Yhdysvallat Errol Spence Jr Yhdysvallat Terence Crawford (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Mario Barrios
Dominikaaninen tasavalta Alberto Puello (tilapäinen)
Yhdysvallat José Carlos Ramírez Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor Yhdysvallat José Carlos Ramírez Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor
Kevytsarja 61,2 kg Ukraina Vasiliy Lomatšenko (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Gervonta Davis
Yhdysvallat Rolando Romero (tilapäinen)
Ukraina Vasiliy Lomatšenko (äänioikeus mestari)
Yhdysvallat Devin Haney
Yhdysvallat Teófimo López Ukraina Vasiliy Lomatšenko (WBO:n supermestari) Ukraina Vasiliy Lomatšenko
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Meksiko Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
Nicaragua René Alvarado
Yhdysvallat Chris Colbert (tilapäinen)
Meksiko Miguel Berchelt Yhdysvallat Joseph Diaz Yhdysvallat Jamel Herring Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Meksiko Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
Kiina Can Xu
Yhdysvallat Gary Allen Russell Jr Yhdistynyt kuningaskunta Josh Warrington Avoin Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Uzbekistan Murodjon Akhmadaliev (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Brandon Figueroa
Avoin
Meksiko Rey Vargas (väliaikainen mestari)
Uzbekistan Murodjon Akhmadaliev
Japani Ryosuke Iwasa (tilapäinen)
Yhdysvallat Angelo Leo Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg Japani Naoya Inoue (WBA:n supermestari)
Kuuba Guillermo Rigondeaux
Ranska Nordine Oubaali Japani Naoya Inoue Filippiinit John Riel Casimero Japani Naoya Inoue
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Nicaragua Román González (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Joshua Franco
Meksiko Juan Francisco Estrada Filippiinit Jerwin Ancajas Japani Kazuto Ioka Meksiko Juan Francisco Estrada
Kärpässarja 50,8 kg Ukraina Artem Dalakian
Panama Luis Concepción (tilapäinen)
Meksiko Julio César Martínez Etelä-Afrikka Moruti Mthalane Avoin Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japani Hiroto Kyoguchi (WBA:n supermestari)
Venezuela Carlos Cañizales
Kuuba Daniel Matellon (tilapäinen)
Japani Kenshiro Teraji Nicaragua Félix Alvarado Meksiko Elwin Soto Japani Hiroto Kyoguchi
Korsisarja 47,6 kg Thaimaa Thammanoon Niyomtrong (WBA:n supermestari)
Avoin
Thaimaa Chayaphon Moonsri Filippiinit Pedro Taduran Puerto Rico Wilfredo Mendez Avoin