Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Marco Huck, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 21. huhtikuuta 2018)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Anthony Joshua (WBA:n supermestari)
Syyrian lippu Manuel Charr
Yhdysvaltain lippu Deontay Wilder Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Anthony Joshua Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Anthony Joshua Avoin
Alempi raskassarja 90,7 kg Venäjän lippu Murat Gassiev (yhdistynyt mestari)
Venäjän lippu Denis Lebedev (väliaikainen mestari)
Ranskan lippu Arsen Goulamirian (tilapäinen)
Ukrainan lippu Oleksandr Usyk Venäjän lippu Murat Gassiev Ukrainan lippu Oleksandr Usyk Avoin
Raskas keskisarja 79,4 kg Venäjän lippu Dmitry Bivol Kanadan lippu Adonis Stevenson
Ukrainan lippu Oleksandr Gvozdyk (tilapäinen)
Venäjän lippu Artur Beterbiev Venäjän lippu Sergey Kovalev Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu George Groves (WBA:n supermestari)
Saksan lippu Tyron Zeuge
Yhdysvaltain lippu David Benavidez Yhdistyneen kuningaskunnan lippu James DeGale
Venezuelan lippu José Uzcategui (tilapäinen)
Meksikon lippu Gilberto Ramírez Avoin
Keskisarja 72,6 kg Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin (WBA:n supermestari)
Japanin lippu Ryota Murata
Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin
Yhdysvaltain lippu Jermall Charlo (tilapäinen)
Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Billy Joe Saunders Meksikon lippu Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg Yhdysvaltain lippu Jarrett Hurd (yhdistynyt mestari)
Argentiinan lippu Brian Carlos Castaño
Yhdysvaltain lippu Jermell Charlo Yhdysvaltain lippu Jarrett Hurd Yhdysvaltain lippu Sadam Ali Avoin
Välisarja 66,7 kg Yhdysvaltain lippu Keith Thurman (WBA:n supermestari)
Argentiinan lippu Lucas Martín Matthysse
Yhdysvaltain lippu Keith Thurman Yhdysvaltain lippu Errol Spence Jr Australian lippu Jeff Horn Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Valko-Venäjän lippu Kiryl Relikh Yhdysvaltain lippu José Carlos Ramírez
Yhdysvaltain lippu Regis Prograis (tilapäinen)
Avoin Avoin Avoin
Kevytsarja 61,2 kg Venezuelan lippu Jorge Linares Yhdysvaltain lippu Mikey García Yhdysvaltain lippu Robert Easter Jr Meksikon lippu Raymundo Beltrán Venezuelan lippu Jorge Linares
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Yhdysvaltain lippu Gervonta Davis Meksikon lippu Miguel Berchelt Avoin Ukrainan lippu Vasyl Lomatšenko Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Meksikon lippu Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
Meksikon lippu Abner Mares
Puerto Ricon lippu Jesus M Rojas (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Gary Russell Jr Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lee Selby Meksikon lippu Óscar Valdez
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Carl Frampton (tilapäinen)
Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Yhdysvaltain lippu Daniel Román
Meksikon lippu Moises Flores (tilapäinen)
Meksikon lippu Rey Vargas Japanin lippu Ryosuke Iwasa Yhdysvaltain lippu Jessie Magdaleno
Ghanan lippu Isaac Dogboe (tilapäinen)
Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Ryan Burnett (WBA:n supermestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jamie McDonnell
Filippiinien lippu Reymart Gaballo (tilapäinen)
Avoin Avoin Etelä-Afrikan lippu Zolani Tete Avoin
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Khalid Yafai Thaimaan lippu Wisaksil Wangek Filippiinien lippu Jerwin Ancajas Avoin Thaimaan lippu Wisaksil Wangek
Kärpässarja 50,8 kg Ukrainan lippu Artem Dalakian Nicaraguan lippu Cristofer Rosales Avoin Japanin lippu Sho Kimura Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japanin lippu Ryoichi Taguchi (yhdistynyt mestari)
Venezuelan lippu Carlos Cañizales
Japanin lippu Ken Shiro Japanin lippu Ryoichi Taguchi Puerto Ricon lippu Ángel Acosta Japanin lippu Ryoichi Taguchi
Korsisarja 47,6 kg Thaimaan lippu Thammanoon Niyomtrong Thaimaan lippu Chayaphon Moonsri Japanin lippu Hiroto Kyoguchi Japanin lippu Ryuya Yamanaka Avoin