Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Marco Huck, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Juan Manuel Márquez, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 3. joulukuuta 2016)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Avoin Yhdysvaltain lippu Deontay Wilder Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Anthony Joshua Avoin Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Tyson Fury
Alempi raskassarja 90,7 kg Venäjän lippu Denis Lebedev (WBA:n supermestari)
Kazakstanin lippu Beibut Shumenov
Kuuban lippu Yunier Dorticos (tilapäinen)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Tony Bellew
Venäjän lippu Grigori Drozd (väliaikainen mestari)
Venäjän lippu Murat Gassiev Ukrainan lippu Oleksandr Usyk Avoin
Raskas keskisarja 79,4 kg Yhdysvaltain lippu Andre Ward (kiistaton mestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Nathan Cleverly
Venäjän lippu Dmitry Bivol (tilapäinen)
Kanadan lippu Adonis Stevenson Yhdysvaltain lippu Andre Ward Yhdysvaltain lippu Andre Ward Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg Saksan lippu Tyron Zeuge Ruotsin lippu Badou Jack Yhdistyneen kuningaskunnan lippu James DeGale Meksikon lippu Gilberto Ramírez Avoin
Keskisarja 72,6 kg Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Daniel Jacobs
Venezuelan lippu Alfonso Blanco (tilapäinen)
Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin Kazakstanin lippu Gennadi Golovkin Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Billy Joe Saunders Meksikon lippu Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg Kuuban lippu Erislandy Lara (WBA:n supermestari)
Saksan lippu Jack Culcay
Argentiinan lippu Brian Carlos Castaño (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Jermell Charlo Yhdysvaltain lippu Jermall Charlo Meksikon lippu Saúl Álvarez Avoin
Välisarja 66,7 kg Yhdysvaltain lippu Keith Thurman
Venäjän lippu David Avanesyan (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Danny García Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Kell Brook Filippiinien lippu Manny Pacquiao (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Ricky Burns Yhdysvaltain lippu Terence Crawford Namibian lippu Julius Indongo Yhdysvaltain lippu Terence Crawford Yhdysvaltain lippu Terence Crawford
Kevytsarja 61,2 kg Venezuelan lippu Jorge Linares Montenegron lippu Dejan Zlaticanin Yhdysvaltain lippu Robert Easter Jr Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Terry Flanagan Venezuelan lippu Jorge Linares
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Panaman lippu Jezreel Corrales (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Jason Sosa
Meksikon lippu Francisco Vargas Puerto Ricon lippu José Pedraza Ukrainan lippu Vasyl Lomatšenko
Meksikon lippu Miguel Berchelt (tilapäinen)
Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Carl Frampton (WBA:n supermestari)
Argentiinan lippu Jesús Andrés Cuellar
Perun lippu Carlos Zambrano (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Gary Russell Jr
Kolumbian lippu Óscar Escandón (tilapäinen)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lee Selby Meksikon lippu Óscar Valdez Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Kuuban lippu Guillermo Rigondeaux (WBA:n supermestari)
Venezuelan lippu Nehomar Cermeño
Meksikon lippu Moises Flores (tilapäinen)
Japanin lippu Hozumi Hasegawa Dominikaanisen tasavallan lippu Jonathan Guzmán Yhdysvaltain lippu Jessie Magdaleno Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg Yhdysvaltain lippu Rau'shee Warren (kiistaton mestari)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jamie McDonnell
Kazakstanin lippu Zhanat Zhakiyanov (tilapäinen)
Japanin lippu Shinsuke Yamanaka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lee Haskins Filippiinien lippu Marlon Tapales Japanin lippu Shinsuke Yamanaka
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Panaman lippu Luis Concepción Nicaraguan lippu Román González Filippiinien lippu Jerwin Ancajas Japanin lippu Naoya Inoue Avoin
Kärpässarja 50,8 kg Japanin lippu Kazuto Ioka
Thaimaan lippu Yutthana Kaensa (tilapäinen)
Avoin Filippiinien lippu John Riel Casimero Kiinan lippu Shiming Zou Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japanin lippu Ryoichi Taguchi Meksikon lippu Ganigan López Japanin lippu Akira Yaegashi
Filippiinien lippu Milan Melindo (tilapäinen)
Avoin Avoin
Korsisarja 47,6 kg Thaimaan lippu Thammanoon Niyomtrong Thaimaan lippu Chayaphon Moonsri Meksikon lippu José Argumedo Japanin lippu Katsunari Takayama Avoin