Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Mikey García, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Anthony Joshua, Marco Huck, Oleksandr Usyk, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Vasiliy Lomatšenko, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 5. lokakuuta 2019)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Yhdysvaltain lippu Andy Ruiz Jr (WBA:n supermestari)
Syyria Manuel Charr
Yhdysvaltain lippu Trevor Bryan (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu Deontay Wilder Yhdysvaltain lippu Andy Ruiz Jr Yhdysvaltain lippu Andy Ruiz Jr Avoin
Alempi raskassarja 90,7 kg Ranskan lippu Arsen Goulamirian (WBA:n supermestari)
Kazakstan Beibut Shumenov
Avoin
Ukraina Oleksandr Usyk (väliaikainen mestari)
Kuuba Yuniel Dorticós Latvian lippu Mairis Briedis Ukraina Oleksandr Usyk
Raskas keskisarja 79,4 kg Venäjän lippu Dmitry Bivol
Kanadan lippu Jean Pascal (tilapäinen)
Ukraina Oleksandr Gvozdyk Venäjän lippu Artur Beterbiev Venäjän lippu Sergey Kovalev Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Callum Smith (WBA:n supermestari)
Meksiko Saúl Álvarez
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu John Ryder (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu David Benavidez Yhdysvaltain lippu Caleb Plant Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Billy Joe Saunders Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Callum Smith
Keskisarja 72,6 kg Meksiko Saúl Álvarez (WBA:n supermestari)
Japani Ryota Murata
Meksiko Saúl Álvarez (äänioikeus mestari)
Yhdysvaltain lippu Jermall Charlo
Kazakstan Gennadiy Golovkin Yhdysvaltain lippu Demetrius Andrade Meksiko Saúl Álvarez
Ylempi välisarja 69,9 kg Yhdysvaltain lippu Julian Williams (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Erislandy Lara
Yhdysvaltain lippu Tony Harrison Yhdysvaltain lippu Julian Williams Meksiko Jaime Munguia Avoin
Välisarja 66,7 kg Filippiinit Manny Pacquiao (WBA:n supermestari)
Avoin
Yhdysvaltain lippu Errol Spence Jr Yhdysvaltain lippu Errol Spence Jr Yhdysvaltain lippu Terence Crawford (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Yhdysvaltain lippu Regis Prograis (WBA:n supermestari)
Yhdysvaltain lippu Mario Barrios
Dominikaaninen tasavalta Alberto Puello (tilapäinen)
Yhdysvaltain lippu José Carlos Ramírez Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Josh Taylor Yhdysvaltain lippu José Carlos Ramírez Avoin
Kevytsarja 61,2 kg Ukraina Vasiliy Lomatšenko (WBA:n supermestari) Ukraina Vasiliy Lomatšenko
Yhdysvaltain lippu Devin Haney (tilapäinen)
Ghana Richard Commey Ukraina Vasiliy Lomatšenko (WBO:n supermestari) Ukraina Vasiliy Lomatšenko
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Yhdysvaltain lippu Andrew Cancio Meksiko Miguel Berchelt Yhdysvaltain lippu Tevin Farmer Yhdysvaltain lippu Jamel Herring Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Meksiko Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
Kiina Can Xu
Yhdysvaltain lippu Gary Allen Russell Jr Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Josh Warrington Avoin Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Yhdysvaltain lippu Daniel Román (kiistaton mestari)
Yhdysvaltain lippu Brandon Figueroa (tilapäinen)
Meksiko Rey Vargas Yhdysvaltain lippu Daniel Román Meksiko Emanuel Navarrete Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg Filippiinit Nonito Donaire (WBA:n supermestari)
Japani Naoya Inoue (kiistaton mestari)
Avoin
Ranskan lippu Nordine Oubaali
Japani Takuma Inoue (tilapäinen)
Japani Naoya Inoue Etelä-Afrikka Zolani Tete
Filippiinit John Riel Casimero (tilapäinen)
Japani Naoya Inoue
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Khalid Yafai Meksiko Juan Francisco Estrada Filippiinit Jerwin Ancajas Japani Kazuto Ioka Meksiko Juan Francisco Estrada
Kärpässarja 50,8 kg Ukraina Artem Dalakian Avoin Etelä-Afrikka Moruti Mthalane Japani Kosei Tanaka Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japani Hiroto Kyoguchi (WBA:n supermestari)
Venezuela Carlos Cañizales
Japani Ken Shiro Nicaragua Félix Alvarado Meksiko Elwin Soto Japani Hiroto Kyoguchi
Korsisarja 47,6 kg Thaimaa Thammanoon Niyomtrong Thaimaa Chayaphon Moonsri Filippiinit Pedro Taduran Puerto Rico Wilfredo Mendez Avoin