Luettelo ammattilaisnyrkkeilyn hallitsevista maailmanmestareista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo nyrkkeilyn neljän suurimman ja arvostetuimman ammattilaisliiton tunnustamista tämänhetkisistä maailmanmestareista.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WBA, WBC, IBF ja WBO ovat neljä suurinta maailmanlaajuista ja yleisesti tunnustettua ammattilaisnyrkkeilyjärjestöä.

Vuonna 1921 perustettu WBA-liitto laskee nyrkkeilijän "kiistattomaksi mestariksi" (engl. undisputed), mikäli tällä on hallussaan kahden suuren liiton tunnustama maailmanmestaruus.

WBC-liitolla on normaalien mestaruusotteluiden lisäksi käytäntö, jolla ottelija voidaan julistaa "emeritusmestariksi". Ko. titteli on elinikäinen ja sen voi saada liiton johtokunnan kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. WBC:n emeritusmestareita ovat Lennox Lewis, Vitali Klytško, Tony Bellew, Roy Jones Jr, Bernard Hopkins (kunniatohtori mestari), Mikkel Kessler, Sergio Gabriel Martínez, Floyd Mayweather Jr (supreme-mestari), Kostya Tszyu, Manny Pacquiao, Danny García, Érik Morales, Mikey García, Toshiaki Nishioka, Vic Darchinyan ja Édgar Sosa.

WBO-liitto on varsinaisten mestaruuksien lisäksi myöntänyt "supermestari"-tittelin seuraaville ottelijoille: Volodymyr Klytško, Anthony Joshua, Marco Huck, Oleksandr Usyk, Sergei Kovaljov, Bernard Hopkins, Joe Calzaghe, Kelly Pavlik, Jermain Taylor, Saúl Álvarez, Óscar De La Hoya, Timothy Bradley Jr, Manny Pacquiao, Terence Crawford, Juan Manuel Márquez, Vasiliy Lomatšenko, Juan Díaz, Marco Antonio Barrera, Fernando Montiel, Jorge Arce, Omar Andrés Narváez, Kosei Tanaka, Donnie Nietes ja Iván Calderón. Joulukuun 8. päivänä 2012 Juan Manuel Márquez on nimetty "Vuosikymmenen ottelijaksi", joka on WBO:n erityinen vyö, kun pelaajan Manny Pacquiao KO kuuden kierrosta. Tammikuussa 2018 Miguel Cotto sai WBO: n Diamond-hihnan.selvennä

The Ring ei ole nyrkkeilyjärjestö, vaan arvostettu nyrkkeilylehti, joka on pitänyt vuodesta 1933 lähtien omaa listaansa maailmanmestareista. Vuonna 2002 The Ring loi oman puolueettoman maailmanmestaruusjärjestelmänsä. Lehti laskee mestariksi ottelijan, joka voittaa hallitsevan mestarin tai joka voittaa ykkös- ja kakkoshaastajan. Toisin kuin nyrkkeilyliitot, The Ring ei ota ottelijoilta mestaruuksia pois elleivät nämä häviä mestaruusottelua, lopeta uraansa tai vaihda painoluokkaa.

Hallitsevat maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(päivitetty 31. elokuuta 2021)

Painoluokka WBA WBC IBF WBO The Ring
Raskassarja, yli 90,7 kg Yhdistynyt kuningaskunta Anthony Joshua (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Trevor Bryan
Syyria Manuel Charr (väliaikainen mestari)
Yhdistynyt kuningaskunta Tyson Fury
Yhdistynyt kuningaskunta Dillian Whyte (tilapäinen)
Yhdistynyt kuningaskunta Anthony Joshua Yhdistynyt kuningaskunta Anthony Joshua Yhdistynyt kuningaskunta Tyson Fury
Alempi raskassarja 90,7 kg Ranska Arsen Goulamirian (WBA:n supermestari)
Belgia Ryad Merhy
Kongon demokraattinen tasavalta Ilunga Junior Makabu Latvia Mairis Briedis Yhdistynyt kuningaskunta Lawrence Okolie Latvia Mairis Briedis
Raskas keskisarja 79,4 kg Venäjä Dmitry Bivol (WBA:n supermestari) Venäjä Artur Beterbiev Venäjä Artur Beterbiev Yhdysvallat Joe Smith Jr Avoin
Ylempi keskisarja 76,2 kg Meksiko Saúl Álvarez (WBA:n supermestari)
Kuuba David Morrell
Meksiko Saúl Álvarez Yhdysvallat Caleb Plant Meksiko Saúl Álvarez (WBO:n supermestari) Meksiko Saúl Álvarez
Keskisarja 72,6 kg Japani Ryota Murata (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Erislandy Lara
Yhdysvallat Jermall Charlo Kazakstan Gennadiy Golovkin Yhdysvallat Demetrius Andrade Avoin
Ylempi välisarja 69,9 kg Yhdysvallat Jermell Charlo (WBA:n supermestari) Yhdysvallat Jermell Charlo Yhdysvallat Jermell Charlo Argentiina Brian Carlos Castaño Yhdysvallat Jermell Charlo
Välisarja 66,7 kg Kuuba Yordenis Ugas (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Jamal James
Yhdysvallat Errol Spence Jr Yhdysvallat Errol Spence Jr Yhdysvallat Terence Crawford (WBO:n supermestari) Avoin
Ylempi kevytsarja 63,5 kg Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Gervonta Davis
Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor Yhdistynyt kuningaskunta Josh Taylor
Kevytsarja 61,2 kg Yhdysvallat Teófimo López (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Gervonta Davis
Yhdysvallat Teófimo López (äänioikeus mestari)
Yhdysvallat Devin Haney
Yhdysvallat Joseph Diaz (tilapäinen)
Yhdysvallat Teófimo López Yhdysvallat Teófimo López (WBO:n supermestari) Yhdysvallat Teófimo López
Ylempi höyhensarja 59,0 kg Venezuela Roger Gutiérrez Meksiko Óscar Valdez Avoin Yhdysvallat Jamel Herring
Yhdysvallat Shakur Stevenson (tilapäinen)
Avoin
Höyhensarja 57,2 kg Meksiko Leo Santa Cruz (WBA:n supermestari)
Yhdistynyt kuningaskunta Leigh Wood
Yhdysvallat Gary Allen Russell Jr Yhdistynyt kuningaskunta Kid Galahad Meksiko Emanuel Navarrete Avoin
Ylempi kääpiösarja 55,3 kg Uzbekistan Murodjon Akhmadaliev (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Brandon Figueroa
Yhdysvallat Brandon Figueroa Uzbekistan Murodjon Akhmadaliev Yhdysvallat Stephen Fulton Avoin
Kääpiösarja 53,5 kg Japani Naoya Inoue (WBA:n supermestari) Filippiinit Nonito Donaire
Filippiinit Reymart Gaballo (tilapäinen)
Japani Naoya Inoue Filippiinit John Riel Casimero Japani Naoya Inoue
Ylempi kärpässarja 52,2 kg Meksiko Juan Francisco Estrada (WBA:n supermestari)
Yhdysvallat Joshua Franco
Meksiko Juan Francisco Estrada (äänioikeus mestari)
Avoin
Filippiinit Jerwin Ancajas Japani Kazuto Ioka Meksiko Juan Francisco Estrada
Kärpässarja 50,8 kg Ukraina Artem Dalakian Meksiko Julio César Martínez
Puerto Rico McWilliams Arroyo (tilapäinen)
Yhdistynyt kuningaskunta Sunny Edwards Japani Junto Nakatani Avoin
Alempi kärpässarja 49,0 kg Japani Hiroto Kyoguchi (WBA:n supermestari)
Meksiko Esteban Bermúdez
Japani Kenshiro Teraji Nicaragua Félix Alvarado Meksiko Elwin Soto Japani Hiroto Kyoguchi
Korsisarja 47,6 kg Thaimaa Thammanoon Niyomtrong (WBA:n supermestari)
Filippiinit Victorio Saludar
Thaimaa Panya Pradabsri Filippiinit Rene Mark Cuarto Puerto Rico Wilfredo Mendez Avoin