Luettelo Ursan julkaisemista tietokirjoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on julkaissut kirjoja vuodesta 1926 lähtien. Alun perin kirjojen kustantaja oli WSOY. 1970-luvun puolivälistä lähtien kirjojen julkaisutoiminta laajeni suuresti. Nykyisin Ursa on Suomen suurin tähtitieteellisten kirjojen kustantaja.

Ursan julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1. Sucksdorff, Eyvind et al.: Tähtitiedettä harrastajille. Ursan julkaisuja I. Porvoo: WSOY, 1926.
  • 2. Kallio, Niilo et al.: Tähtitiedettä harrastajille II. Ursan julkaisuja II. Porvoo: WSOY, 1938.
  • 3. Sucksdorff, Eyvind et al.: Tähtitieteen harrastajan kirja. Ursan julkaisuja III. Porvoo: WSOY, 1947.
  • 4. Pesonen, Uuno et al.: Tähtitiedettä harrastajille III. Ursan julkaisuja IV. Porvoo: WSOY, 1954.
  • 5. Hirvonen, R. A. et al.: Tähtitiedettä harrastajille IV. Ursan julkaisuja V. Porvoo: WSOY, 1965.
  • 6. Heikinheimo J. M.: Teemme peilikaukoputken. Ursan julkaisuja VI. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1966. ISBN 951-9269-02-9.
  • 7. Markkanen, Tapio & Linnaluoto, Seppo (toim.): Tähtien ja galaksien maailma. Ursan julkaisuja VII. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1975. ISBN 951-9269-00-2.
  • 8. Keskinen, Raimo & Oja, Heikki: Mustaa aukkoa etsimässä. (4. painos 1981.) Ursan julkaisuja 8. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1977. ISBN 951-9269-04-5.
  • 9. Oja, Heikki: Tulipalloja taivaalla. Ursan julkaisuja IX. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1978. ISBN 951-9269-05-3.
  • 10. Jännes, Antti & Oja, Heikki: 1982 kun planeetat kohtaavat. Sisältää 2 osaa: Heikki Oja: Planeetat kohtaavat; Antti Jännes: Planeetat ja kohtalomme. Ursan julkaisuja X. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1978. ISBN 951-9269-06-1.
  • 11. Oja, Heikki & Vilhu, Osmi (toim.): Albert Einstein - tutkija ja ihminen. Ursan julkaisuja XI. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1979. ISBN 951-9269-07-X.
  • 12. Kaila, Kari: Tähtitaivaan opas. (2. painos 1980. - 3., korjattu painos 1985. - 4. korjattu painos 1989. - 5. painos 1991.) Ursan julkaisuja 12. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1979. ISBN 951-9269-08-8.
  • 14. Kyröläinen, Juhani & Teerikorpi, Pekka: Ufojen arvoitus. Ursan julkaisuja 14. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1980. ISBN 951-9269-11-8.
  • 16. Oja, Heikki & Poutanen, Markku: Planeetat. Ursan julkaisuja 16. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1982. ISBN 951-9269-17-7.
  • 20. Mattila, Kalevi & Oja, Heikki (toim.): Uusia ikkunoita maailmankaikkeuteen. Ursan julkaisuja 20. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1983. ISBN 951-9269-21-5.
  • 23. Tähtitaivaan arvoituksia. Kirjan toimittamisesta ovat vastanneet Arja Kyröläinen ja Heikki Oja. Ursan julkaisuja 23. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1984. ISBN 951-9269-24-X.
  • 27. Turunen, Jari: Kaukoputken rakentajan käsikirja. Ursan julkaisuja 27. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1985. ISBN 951-9269-29-0.
  • 35. Teerikorpi, Pekka & Valtonen, Mauri: Kosmos: Maailmamme muuttuva kuva. Ursan julkaisuja 35. - 2. painos 1990. Helsinki: Ursa, 1988. ISBN 951-9269-43-6.
  • 37. Davies, P. C. W. & Brown, J. R. (toim.): Atomien haamu: Kvanttifysiikan ongelmia. (The ghost in the atom: A Discussion of the mysteries of quantum physics, 1986.) Suomennos ja esipuhe: Jari Soininen. Ursan julkaisuja 37. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1989. ISBN 951-9269-47-9.
  • 38. Häyry, Heta & Karttunen, Hannu & Virtanen, Matti (toim.): Paholaisen asianajaja: Opaskirja skeptikolle. Ursan julkaisuja 38. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1989. ISBN 951-9269-48-7. Teoksen verkkoversio.
  • 41. Oja, Heikki & Poutanen, Markku: Aurinkokuntamme. Ursan julkaisuja 41. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1990. ISBN 951-9269-54-1.
  • 43. Eronen, Matti: Jääkausien jäljillä. Ursan julkaisuja 43. Helsinki: Ursa, 1991. ISBN 951-9269-59-2.
  • 44. Longair, Malcolm S.: Räjähtävä maailmankaikkeus. (The origins of our universe: A study of the origin and evolution of the contents of our universe: The Royal Institution Christmas lectures for young people, 1990.) Suomentanut Markus Hotakainen. Ursan julkaisuja 44. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1992. ISBN 951-9269-54-1.
  • 45. Valtonen, Mauri: Kvasaareja ja mustia aukkoja. Ursan julkaisuja 45. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1992. ISBN 951-9269-63-0.
  • 52. Oja, Heikki (toim.): Seti: Vieraan älyn etsintä. Pohjautuu 1993 pidetyn Seti-seminaarin esitelmiin. Ursan julkaisuja 52. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1994. ISBN 951-9269-73-8.
  • 53. Manner, Olli: Kaukoputket - käyttäjän opas. Ursan julkaisuja 53. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1995. ISBN 951-9269-75-4.
  • 54. Valtaoja, Leena: Lähdetään avaruuteen: Rattaat rakettiin äiti!. Ursan julkaisuja 54. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1995. ISBN 951-9269-76-2.
  • 59. Karttunen, Hannu: Vanhin tiede: Tähtitiedettä kivikaudesta kuulentoihin. 2., uudistettu laitos. Ursan julkaisuja 59. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2003. ISBN 952-5329-26-7.
  • 63. Selin, Risto et al. (toim.): Paholaisen asianajajan paluu: Opaskirja skeptikolle. Ursan julkaisuja 63. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1997. ISBN 951-9269-88-6.
  • 75. Rees, Martin: Ennen alkua: Oma maailmankaikkeutemme ja muut. (Before the beginning: Our universe and others, 1998.) Suomentanut Hannu Karttunen. Ursan julkaisuja 75. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2000. ISBN 952-5329-08-9.
  • 78. Lehti, Raimo: Leijonan häntä: Luoko tietoa luonto vai ihminen?. Ursan julkaisuja 78. Helsingissä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2001. ISBN 952-5329-10-0.
  • 80. Valtaoja, Esko: Kotona maailmankaikkeudessa. Ursan julkaisuja 80. – 10. painos 2007. Helsingissä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2001. ISBN 952-5329-15-1.
  • 87. Karttunen, Hannu et al.: Tähtitieteen perusteet. Ursan julkaisuja 87. 4. laitos. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2003. ISBN 952-5329-30-5.
  • 89. Karttunen, Hannu: Fysiikka. Tiedettä kaikille -sarja. Ursan julkaisuja 89. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2006. ISBN 952-5329-32-1.
  • 94. Lehti, Raimo: Tieteen rannalla: Pohdiskeluja tieteen arvosta ja merkityksestä. Ursan julkaisuja 94. Helsingissä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2005. ISBN 952-5202-61-5.
  • 95. Gribbin, John: Syvä yksinkertaisuus: Kaaos, kompleksisuus ja elämän synty. (Deep simplicity: Chaos, complexity and the emergence of life, 2004.) Suomentanut Arja Hokkanen. Ursan julkaisuja 95. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2005. ISBN 952-5329-41-0.
  • 96. Webb, Stephen: Jos maailmankaikkeus kuhisee elämää ... missä kaikki ovat?: Viisikymmentä ratkaisua Fermin paradoksiin ja maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen. (If the universe is teeming with aliens ... where is everybody?, 2002.) Suomentanut Hannu Karttunen. Ursan julkaisuja 96. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2005. ISBN 952-5329-45-3.
  • 97. Lindberg Christensen, Lars & Fosbury, Bob: Hubble: 15 vuoden löytöretki. (Hubble: 15 years of discovery, 2005.) Kuvitus ja graafinen suunnittelu Martin Kornmesser. Suomentanut Markku Sarimaa. Ursan julkaisuja 97. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2005. ISBN 952-5329-46-1.
  • 106. Davies, Paul: Kultakutrin arvoitus: Miksi maailmankaikkeus on juuri sopiva elämälle?. (The goldilocks enigma: Why is the universe just right for life?, 2006). Ursan julkaisuja 106. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2007. ISBN 978-952-5329-64-3.
  • 107. Hannu Karttunen, Jarmo Koistinen, Elena Saltikoff ja Olli Manner: Ilmakehä, sää ja ilmasto. Ursan julkaisuja 107. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2008. ISBN 978-952-5329-61-2.
  • 118. Leena Tähtinen, Chris Flynn ja Esko Valtaoja: Universumi tietokoneessa. Ursan julkaisuja 118. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2008. ISBN 978-952-5329-81-0.
  • 148. Jari Luomanen: Ilmakehän ilmiöt. Ursan julkaisuja 148. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2016. ISBN 978-952-5985-37-5.
  • 160. Rovelli, Carlo: Ajan luonne. Ursan julkaisuja 160. Suomentanut Hannu Karttunen. Ursa, 2018. ISBN 978-952-5985-60-3.

Tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ursa alkoi julkaista vuodesta 1977 lähtien Tähdet-vuosikirjaa. Sen perustaja ja ensimmäinen toimittaja oli Seppo Linnaluoto. Tähdet-vuosikirjassa kerrotaan kyseisen vuoden tähtitaivaasta.

  • Tähdet: Ursan vuosikirja. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1977–. ISSN 0355-9459.

Maailmankaikkeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2000 Ursa alkoi julkaista Maailmankaikkeus-vuosikirjaa. Sen tekijä on Heikki Oja ja toiseksi tekijäksi tuli myöhemmin Asko Palviainen.

  • Maailmankaikkeus: Tähtitieteen vuosikirja. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2000–. ISSN 1456-8381.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: