Luettelo Suomen avokanavista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen avokanavat sisävesien ja rannikon avokanavat aakkosjärjestyksessä. Avokanava on kanava, jossa ei ole sulkuja.

Rajanveto siitä, milloin ihmisen muokkaama väylä on kanava ja milloin ei, on horjuva. Valtaosaa sisävesireittien kapeikoista on historian saatossa perattu ja ruopattu kulkukelpoisiksi. Luettelossa on sellaiset kanaviksi eri lähteissä luokitellut väylät, joilla on jonkinlainen veneilymerkitys. Siten esimerkiksi puhtaita uittokanavia, vain kanootilla kuljettavia väyliä ja umpeenkasvaneita väyliä luettelossa ei ole.


Kanava Sijainti Vesistöalue Reitti tai alue Yhdistää Huom
Alajärven kanava 62°18.494′N, 027°54.952′E Vuoksi Leppävirran reitti Unnukka
Apian kanava 61°16.332′N, 024°02.820′E Kokemäenjoki Längelmäveden reitti Mallasvesi
Haponlahden kanava 62°05.887′N, 028°39.712′E Vuoksi Pielisen reitti Haukivesi–Joutenvesi
Hevossalmi 60°09.476′N, 025°02.965′E Suomenlahti Helsinki Kruunuvuorenselkä-Sipoonselkä
Jomalsundin kanava 60°23.707′N, 026°25.102′E Suomenlahti Loviisa, Pyhtään saaristo Orrengrundfjärden–Abborfjärden
Jomalvikin kanava 59°56.227′N, 023°28.737′E Suomenlahti Tammisaari Grobbfjärden–Båssafjärden
Kaavinkosken kanava 62°53.340′N, 028°37.981′E Vuoksi Juojärven reitti Juojärvi–Kaavinjärvi
Kaivannon kanava 61°25.221′N, 024°08.497′E Kokemäenjoki Längelmäveden reitti Roine–Längelmävesi
Kaivannonsalmen kanava 61°25.510′N, 023°30.262′E Kokemäenjoki Vanajan reitti Sorvanselkä–Saviselkä
Katajanokan kanava 60°10.116′N, 024°57.501′E Suomenlahti Helsinki Eteläsatama–Pohjoissatama
Kautun kanava 61°57.321′N, 024°06.440′E Kokemäenjoki Näsijärven reitti Ruovesi
Keilankannan kanava 62°51.057′N, 027°41.898′E Vuoksi Kuopio Kallavesi
Kellosalmen kanava 61°40.901′N, 015°09.933′E Kymijoki Mäntyharjun reitti Puula
Kihlovirran kanava 63°34.195′N, 027°01.090′E Vuoksi Iisalmen reitti Porovesi–Haapajärvi
Kirkkotaipaleen kanava 61°27.535′N, 027°30.197′E Vuoksi Mikkelin väylä Yövesi–Louhivesi
Kortekannaksen kanava 62°34.559′N, 028°30.556′E Vuoksi Heinäveden reitti Varisvesi–Suvasvesi
Kortesalmen kanava 62°53.749′N, 027°50.468′E Vuoksi Kuopio, Siilinjärvi Kallavesi
Kukonharjun kanava 61°29.524′N, 028°31.524′E Vuoksi Suvorovin sotakanavat Hekinluodonselkä–Majalahdenselkä Museokanava
Kuttakosken kanava 62°51.837′N, 027°02.495′E Kymijoki Rautalammin reitti Virmasvesi–Kuttajärvi
Kutveleen kanava 61°19.600′N, 028°20.827′E Vuoksi Suur-Saimaa Saimaa
Käyhkään kanava 61°25.452′N, 028°31.163′E Vuoksi Suvorovin sotakanavat Saimaa–Polosselkä Museokanava
Laajasalon kanava 60°11.242′N, 025°03.525′E Suomenlahti Helsinki Tullisaarenselkä–Itä-Helsinki
Lemströmin kanava 60°05.803′N, 020°00.933′E Ahvenanmaa Maarianhaminan väylä Slemmern–Lumparn
Likastin kanava 61°41.644′N, 027°02.453′E Kymijoki Mäntyharjun reitti Puula
Listonsalmen kanava 62°51.858′N, 026°03.451′E Kymijoki Viitasaaren reitti Keitele
Muuraispuron kanava 62°18.757′N, 027°55.240′E Vuoksi Leppävirran reitti Unnukka
Oravin kanava 62°06.811′N, 028°36.432′E Vuoksi Pielisen reitti Haukivesi–Joutenvesi
Piensaaren kanava 62°19.357′N, 027°56.508′E Vuoksi Leppävirran reitti Unnukka
Pitkälänniemen kanava 62°19.335′N, 027°55.408′E Vuoksi Leppävirran reitti Unnukka
Pussilantaipaleen kanava 62°20.809′N, 027°53.662′E Vuoksi Leppävirran reitti Unnukka
Rahasalmen kanava 62°32.702′N, 027°47.011′E Vuoksi Leppävirran reitti Unnukka
Rauman Kanali 61°07.63′N, 21°30.2′E Raumanjoki-
Pitkäjärvi
Rauma Rauman keskusta-Rauman satama
Ruoholahden kanava 60°09.7′N, 24°54.9′E Suomenlahti Helsinki Hietalahti-Ruoholahti
Siikasalmen kanava 61°36.838′N, 027°17.650′E Vuoksi Mikkelin väylä Ukonvesi–Kyyhkylänselkä
Sitkoinleuvansalmen kanava 61°30.227′N, 028°15.729′E Vuoksi Puumala Mutikonselkä–Tetrinselkä
Strömman kanava 60°11.264′N, 022°52.106′E Suomenlahti Salon väylä Malmsfjärden–Hummelfjärden
Summan kanava 62°50.656′N, 028°12.401′E Vuoksi Suvasvesi–Muurusvesi Summanlahti–Olkivesi
Säviän kanava 63°11.913′N, 026°40.034′E Kymijoki Rautalammin reitti Nilakka–Pielavesi Vanha kanava pääväylän rinnalla
Säviänvirran kanava 63°11.830′N, 026°40.200′E Kymijoki Rautalammin reitti Nilakka–Pielavesi Ruopattu Säviänvirta
Säynätsalmen kanava 62°43.827′N, 026°53.700′E Kymijoki Rautalammin reitti Niinivesi–Iisvesi
Telataipaleen kanava 61°39.267′N, 028°36.177′E Vuoksi Suvorovin sotakanavat Lepistönselkä–Pihlajavesi Museokanava
Tikankaivannon kanava 62°25.320′N, 029°42.328′E Vuoksi Pielisen reitti Orivesi–Pyhäselkä
Varkaantaipaleen kanava 61°28.896′N, 027°29.405′E Vuoksi Mikkelin väylä Yövesi–Louhivesi
Vihtakannan kanava 62°09.263′N, 029°13.952′E Vuoksi Pielisen reitti Pyyvesi–Orivesi
Visuveden kanava 62°07.063′N, 023°55.541′E Kokemäenjoki Näsijärven reitti Tarjanne–Vaskivesi Tunnetaan myös nimellä Kaivoskannan kanava
Vuolteen kanava 61°27.074′N, 027°45.331′E Vuoksi Mikkelin väylä Saimaa–Louhivesi
Vuotson kanava 68°06.225′N, 027°07.485′E Kemijoki Kitinen, Luiro Porttipahta–Lokka
Välikanava 62°33.623′N, 028°38.981′E Vuoksi Juojärven reitti Varisvesi–Juojärvi
Vääräkosken kanava 62°23.245′N, 028°42.535′E Vuoksi Heinäveden reitti Ruokovesi–Kermajärvi
Väätämönsalmen kanava 61°32.522′N, 027°41.684′E Vuoksi Saimaa Louhivesi–Luonteri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]