Luettelo Preussin pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Preussin pääministereistä vuosina 1848–1945. Vuodesta 1871 Preussi oli osa Saksan valtakuntaa.

Preussin pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri Virkakauden alku Virkakauden loppu Muuta
1 Adolf Heinrich von Arnim-Boitzenburg [1] 19. maaliskuuta 1848 29. maaliskuuta 1848 Adolf Heinrich Graf von Arnim-Boitzenburg
2 Ludolf Camphausen [1] 29. maaliskuuta 1848 20. kesäkuuta 1848 Ludolf Camphausen
3 Rudolf von Auerswald [1] 25. kesäkuuta 1848 21. syyskuuta 1848 Rudolf von Auerswald Haase BNF Gallica.jpg
4 Ernst von Pfuel [1] 21. syyskuuta 1848 1. marraskuuta 1848 Ernst von Pfuel
5 Friedrich Wilhelm von Brandenburg [1] 1. marraskuuta 1848 6. marraskuuta 1850 Friedrich Wilhelm von Brandenburg
6 Otto Theodor von Manteuffel [1] 4. joulukuuta 1850 6. marraskuuta 1858 Vapaaherra Otto Theodor von Manteuffel
7 Karl Anton von Hohenzollern-Sigmaringen [1] 6. marraskuuta 1858 11. maaliskuuta 1862 Karl Anton von Hohenzollern-Sigmaringen Hänen rinnallaan Rudolf von Auerswald salkuttomana ministerinä 6.11.1858–17.3.1862.
8 Adolf zu Hohenlohe-Ingelfingen [1] 11. maaliskuuta 1862 23. syyskuuta 1862
9 Otto von Bismarck [1] 23. syyskuuta 1862 21. joulukuuta 1872 Otto von Bismarck Samalla Saksan valtakunnankansleri (1871–1890)
10 Albrecht von Roon [1] 1. tammikuuta 1873 9. marraskuuta 1873 Albrecht von Roon
11 Otto von Bismarck [1] 9. marraskuuta 1873 18. maaliskuuta 1890 Otto von Bismarck Samalla Saksan valtakunnankansleri
12 Leo von Caprivi [1] 20. maaliskuuta 1890 23. maaliskuuta 1892 Leo von Caprivi Samalla Saksan valtakunnankansleri
13 Botho zu Eulenburg [1] 23. maaliskuuta 1892 26. lokakuuta 1894 Botho zu Eulenburg
14 Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst [1] 29. lokakuuta 1894 17. lokakuuta 1900 Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst Samalla Saksan valtakunnankansleri
15 Bernhard von Bülow [1] 17. lokakuuta 1900 14. heinäkuuta 1909 Bernhard von Bülow Samalla Saksan valtakunnankansleri
16 Theobald von Bethmann Hollweg [1] 14. heinäkuuta 1909 14. heinäkuuta 1917 Theobald von Bethmann Hollweg Samalla Saksan valtakunnankansleri
17 Georg Michaelis [1] 14. heinäkuuta 1917 1. marraskuuta 1917 Georg Michaelis Samalla Saksan valtakunnankansleri
18 Georg von Hertling [1] 1. marraskuuta 1917 3. lokakuuta 1918 Georg von Hertling Samalla Saksan valtakunnankansleri
19 Robert Friedberg (virkaatekevä) 3. lokakuuta 1918 9. marraskuuta 1918
20 Paul Hirsch 12. marraskuuta 1918 27. maaliskuuta 1920 Jakoi hallituksen johdon Heinrich Ströbelin kanssa 3.1.1919 saakka.
21 Otto Braun 27. maaliskuuta 1920 21. huhtikuuta 1921 Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg
22 Adam Stegerwald 21. huhtikuuta 1921 5. marraskuuta 1921 Adam Stegerwald JS2.jpg
23 Otto Braun 5. marraskuuta 1921 18. helmikuuta 1925 Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg
24 Wilhelm Marx 18. helmikuuta 1925 6. huhtikuuta 1925 Reichskanzler Wilhelm Marx.jpg
25 Otto Braun 6. huhtikuuta 1925 20. heinäkuuta 1932 Bundesarchiv Bild 102-10131, Otto Braun.jpg Valtaoikeudet riistettiin valtakunnanhallituksen päätöksellä 20.7.1932, johti sen jälkeen Preussin lain mukaista varjohallitusta helmikuuhun 1933 saakka.
26 Franz von Papen (valtakunnankomissaari) 20. heinäkuuta 1932 3. joulukuuta 1932 Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg Samalla Saksan valtakunnankansleri.
27 Kurt von Schleicher (valtakunnankomissaari) 3. joulukuuta 1932 28. tammikuuta 1933 SchleicherEn1933.jpeg Samalla Saksan valtakunnankansleri.
28 Franz von Papen (valtakunnankomissaari) 28. tammikuuta 1933 10. huhtikuuta 1933 Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg
29 Hermann Göring 10. huhtikuuta 1933 23. huhtikuuta 1945 Bundesarchiv Bild 102-15607, Potsdam, Göring (cropped).jpg Samalla useita tehtäviä valtakunnanhallituksessa, muun muassa ilmailuministeri.

Virkaa ei enää täytetty Göringin erottamisen jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Hans-Joachim Schoeps: Preußen - Geschichte eines Staates, s. 367. Berliini: Ullstein, 2004. ISBN 978-3-86820-025-6. (saksaksi).