Luettelo Portugalin presidenteistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Portugalin presidenteistä.

Ensimmäinen tasavalta (1910–1926)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virka-aika[1] Puolue[1]
väliaikainen Teófilo Braga
(1843–1924)
Teofilo Braga.jpg 5. lokakuuta 1910 – 24. elokuuta 1911 Tasavaltalainen
1. Manuel de Arriaga
(1840–1917)
Manuel de Arriaga.jpg 24. elokuuta 1911 – 26. toukokuuta 1915 Tasavaltalainen
myöhemmin Demokraattinen
2 Teófilo Braga
(1843–1924)
Teofilo Braga.jpg 29. toukokuuta 1915 – 5. lokakuuta 1915 Demokraattinen
3 Bernardino Machado
(1851–1944)
Bernardino Machado.jpg 5. lokakuuta 1915 – 5. joulukuuta 1917 Demokraattinen
väliaikainen Sidónio Pais
(1872–1918)
President Paes of Portugal.jpg 12. joulukuuta 1917 – 28. huhtikuuta 1918 sotilas
4 Sidónio Pais
(1872–1918)
President Paes of Portugal.jpg 28. huhtikuuta 1918 – 14. joulukuuta 1918
(murhattiin)
Tasavaltalais-nationalistinen
väliaikainen João do Canto e Castro
(1862–1934)
Canto e Castro.jpg 14. joulukuuta 1918 – 16. joulukuuta 1918 vt. presidentti
5 João do Canto e Castro
(1862–1934)
Canto e Castro.jpg 16. joulukuuta 1918 – 5. lokakuuta 1919 Tasavaltalais-nationalistinen
6 António José de Almeida
(1866–1929)
Antonio Jose de Almeida.jpg 5. lokakuuta 1919 – 5. lokakuuta 1923 Evolutionistinen
Tasavaltalais-liberaalinen
7 Manuel Teixeira Gomes
(1860–1941)
Marques-oliveira teixeira-gomes-1.jpg 6. lokakuuta 1923 – 11. joulukuuta 1925 Demokraattinen
8 Bernardino Machado
(1851–1944)
Bernardino Machado.jpg 11. joulukuuta 1925 – 31. toukokuuta 1926 Demokraattinen

Toinen tasavalta (1926–1974)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestyts Presidentti
(Syntynyt-kuollut)[1]
Virka-aika[1] Puolue[1]
9. President José Mendes Cabeçadas.jpg José Mendes Cabeçadas
(1883–1965)
31. toukokuuta 1926 – 17. kesäkuuta 1926 sotilasjuntta
väliaikainen Gomes da costa.jpg Manuel Gomes da Costa
(1863–1929)
17. kesäkuuta 1926 – 29. kesäkuuta 1926 sotilasjuntta
10. Gomes da costa.jpg Manuel Gomes da Costa
(1863–1929)
29. kesäkuuta 1926 – 9. heinäkuuta 1926 sotilasjuntta
väliaikainen ÓscarCarmona(official).jpg Óscar Carmona
(1869–1951)
9. heinäkuuta 1926 – 29. marraskuuta 1926 sotilasjuntta
11. ÓscarCarmona(official).jpg Óscar Carmona
(1869–1951)
29. marraskuuta 1926 – 15. huhtikuuta 1928 sotilasjuntta
Kansallinen liitto
vuodesta 1933
väliaikainen Antonio Salazar-1.jpg António de Oliveira Salazar
(1889–1970)
18. huhtikuuta 1951 – 21. heinäkuuta 1951 Kansallinen liitto
12. Francisco Craveiro Lopes 1957 Brazil stamp.jpg Francisco Craveiro Lopes
(1894–1964)
21. heinäkuuta 1951 – 9. elokuuta 1958 Kansallinen liitto
13. AmericoThomaz.png Américo Tomás
(1894–1987)
9. elokuuta 1958 – 25. huhtikuuta 1974 Kansallinen liitto

Kolmas tasavalta (1974–nykyaika)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys[1] Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virka-aika[1] Puolue[1]
Sotilasjuntta António de Spínola DuartePimentel04.jpg 25. huhtikuuta 1974 – 15. toukokuuta 1974 sotilasjuntta
14 António de Spínola
(1910–1996)
DuartePimentel04.jpg 15.toukokuuta 1974 – 3. syyskuuta 1974 sotilasjuntta
15 Francisco da Costa Gomes
(1914–2001)
Flag of Portugal.svg 30. syyskuuta 1974 – 13. heinäkuuta 1976 sotilasjuntta
16 António Ramalho Eanes
(1935–)
António Ramalho Eanes.jpg 14. heinäkuuta 1976 – 9. maaliskuuta, 1986 sotilasjuntta
vuodesta 1985
Demokraattis-uudistuspuolue
17 Mário Soares
(1924–2017)
Mário Soares (2003) portrait.jpg 9. maaliskuuta 1986 – 9. maaliskuuta 1996 Sosialisti
18 Jorge Sampaio
(1939–)
Jorge Sampaio 3.jpg 9. maaliskuuta 1996 – 9. maaliskuuta 2006 Sosialisti
19 Aníbal Cavaco Silva
(1939–)
Cavaco Silva 2007.jpg 9. maaliskuuta 2006 – 9. maaliskuuta 2016 Sosiaalidemokraattinen
20 Marcelo Rebelo de Sousa
(1948–)
Marcelo Rebelo de Sousa.png 9. maaliskuuta 2016 – Sosiaalidemokraattinen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j PRESIDENCY OF THE REPUBLIC OF PORTUGAL (Previous Presidents of Portugal) PRESIDENCY OF THE REPUBLIC. Welcome to the official page of the Presidency of the Portuguese Republic. Viitattu 24.11.2014.