Luettelo Pohjois-Korean kaupungeista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pohjois-Korean maakuntakeskukset (vahvennettuna) ja muut kaupungit.

Pohjois-Koreassa on 27 hallinnollista aluetta, joille on myönnetty kaupunkiasema. Muutama tärkeä kaupunki, maan pääkaupunki Pjongjang sekä Raseon, muodostavat omat maakunnan tasoiset alueensa, jotka ovat suoraan keskushallinnon alaisuudessa. Myös Nampo, Gaeseong ja muutamat muut kaupungit ovat aiemmin toimineet maankuntajaon ulkopuolella. Jotkin tärkeimmät kaupungit on luokiteltu joko ’suoraan keskushallinnon alaisuudessa oleviksi kaupungeiksi’ (jikhalsi), ’erityiskaupungeiksi’ (teukbyeolsi) tai ’erityistasoisiksi kaupungeiksi’ (teukgeupsi). Kaikki muut, tavalliset kaupungit (si) kuuluvat johonkin maakuntaan.

Luettelo kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Koreaksi Latinisaatio Lukumäärä
Hangeul Hanja
    suoraan keskushallinnon alaisuudessa 직할시 直轄市 jikhalsi 1
    erityiskaupunki 특별시 特別市 teukbyeolsi 2
    erityistasoinen kaupunki 특급시 特級市 teukgeupsi 1
    kaupunki si 23
Kaupunki Hangeul Hanja McCune–Reischauer Maakunta Väkiluku[1]
(2008)
Anju 안주시 安州市 Anju Etelä-Pyeongan 240 117
Cheongjin 청진시 清津市 Ch’ŏngjin Pohjois-Hamgyeong 667 929
Dancheon 단천시 端川市 Tanch’ŏn Etelä-Hamgyeong 345 875
Deokcheon 덕천시 德川市 Tŏkch’ŏn Etelä-Pyeongan 237 133
Gaecheon 개천시 价川市 Kaech’ŏn Etelä-Pyeongan 319 554
Gaeseong 개성특급시 開城特級市 Kaesŏng Pohjois-Hwanghae 308 440
Ganggye 강계시 江界市 Kanggye Jagang 251 971
Gimchaek 김책시 金策市 Kimch’aek Pohjois-Hamgyeong 207 299
Guseong 구성시 龜城市 Kusŏng Pohjois-Pyeongan 196 515
Haeju 해주시 海州市 Haeju Etelä-Hwanghae 273 300
Hamheung 함흥시 咸興市 Hamhŭng Etelä-Hamgyeong 768 551
Hoeryeong 회령시 會寧市 Hoeryŏng Pohjois-Hamgyeong 153 532
Huicheon 희천시 熙川市 Hŭich’ŏn Jagang 168 180
Hyesan 혜산시 惠山市 Hyesan Ryanggang 192 680
Jeongju 정주시 定州市 Chŏngju Pohjois-Pyeongan 189 742
Manpo 만포시 滿浦市 Manp’o Jagang 116 760
Muncheon 문천시 文川市 Munch’ŏn Gangwon 122 934
Nampo 남포특별시 南浦特別市 Namp’o Etelä-Pyeongan 366 815
Pyeongseong 평성시 平城市 P’yŏngsŏng Etelä-Pyeongan 284 386
Pyeongyang 평양직할시 平壤直轄市 P’yŏngyang ei ole 3 255 288
Raseon 라선특별시 羅先特別市 Rasŏn ei ole 196 954
Sariwon 사리원시 沙里院市 Sariwŏn Pohjois-Hwanghae 307 764
Sinpo 신포시 新浦市 Sinp’o Etelä-Hamgyeong 152 759
Sinuiju 신의주시 新義州市 Sinŭiju Pohjois-Pyeongan 359 341
Songnim 송림시 松林市 Songnim Pohjois-Hwanghae 128 831
Suncheon 순천시 順川市 Sunch’ŏn Etelä-Pyeongan 297 317
Wonsan 원산시 元山市 Wŏnsan Gangwon 363 127

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DPR Korea 2008 Population Census National Report 2009. Central Bureau of Statistics Pyongyang, DPR Korea. Viitattu 22.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]