Luettelo Moldavian ruhtinaista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Moldavian ruhtinaista ensimmäisistä maininnoista keskiajalla vuoteen 1859, jolloin Moldavia ja Valakia yhdistyivät personaaliunionissa muodostaen pohjan nykyiselle Romanian valtiolle.

Lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija Muotokuva Vuosi Monarkia Arvonimi Huom
Hallitsijat 1300-luvulla.
1. Dragoș[1] DragosIofMoldavia.jpg noin 1352–1353 Ludvig I Suuri Ruhtinas
2. Sas[1] 1354–1358 Voivodi Dragoșin poika.
3. Balc[1] 1359 Voivodi Sasin poika
4. Bogdan I[1] Bogdan I of Moldavia.jpg 1359–1365 Voivodi Pajarisukua
5. Lațcu[1] Latcu al Moldovei.jpg 1365–1373 Voivodi Bogdan I:sen poika.
6. Costea Komea[1] 1373–1375 VOivodi
7. Pietari II Komea[1] Petru I Musat.jpg 1375–1391 Voivodi Costean poika
8. Roman I[1] Roman I Musat.jpg 1391–1394 Voivodi
9. Ștefan I[1] Stamp of Moldova 345.gif 1394–1399 Voivodi
10. Iuga[1] 1399–1400 Voivodi
Hallitsijat 1400-luvulla.
11. Alexandru cel Bun[1] AlexandruCelBun-Neamt.JPG 1400–1432 Voivodi Roman I poika
12. Iliaș[1] 1432–1433 Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
13. Ștefan II[1] 1433–1435 Voivodi Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
14. Iliaș 1435–1436 Voivodi Toinen kausi
15. Iliaș 1436–1442 Voivodi Kolmas kausi, yhdessä Ștefan II:n kanssa.
15. Ștefan II 1436–1442 Voivodi Toinen kausi, yhdessä Iliașin kanssa.
16. Ștefan II 1442–1447 Voivodi Kolmas kausi.
17. Petru III[1] 1447 Voivodi Aleksanteri hyvän poika. Ensimmäinen kausi. Murhattiin.
18. Roman II[1] 1447–1448 Hallitsija Iliașin poika.
19. Petru III 1448–1449 Hallitsija Toinen kausi, murhattiin.
19. Ciubăr Vodă 1448 Ylimys
19. Alexăndrel [1] 1449 Hallitsija Ensimmäinen kausi.
20. Bogdan II[1] Stamp of Moldova 357.gif 1449–1451 Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika.
21. Petru III Aron[1] Stamp of Moldova 278.gif 1451–1452 Hallitsija Aleksanteri Hyvän poika. Ensimmäinen kausi.
22. Alexăndrel 1452–1454 Hallitsija Toinen kausi.
23. Petru III Aron Stamp of Moldova 278.gif 1454–1455 Hallitsija Toinen kausi.
24. Alexăndrel 1455 Hallitsija Kolmas kausi.
25. Petru III Aron Stamp of Moldova 278.gif 1455–1457 Hallitsija Kolmas kausi.
26. Ștefan cel Mare[1] Stefan cel Mare.jpg 1457–1504 Hallitsija Bogdan II:n poika
Hallitsijat 1500-luvulla.
27. Bogdan Yksisilmä[1] Stamp of Moldova 403.gif 1504–1517 Hallitsija Tapani Suuren poika
28. Tapani IV Nuori[1] 033 - Bogdan cel Orb, Stefanita, Petru Rares.jpg 1517–1527 Hallitsija Bogdan yksisilmän poika.
29. Pietari IV Harvahapsi[1] Rares.jpg 1527–1538 Hallitsija Tapani Suuren poika. Ensimmäinen kausi.
30. Tapani V Heinäsirkka[1] 1538–1540 Hallitsija
31. Alexandru III Cornea[1] 1540–1541 Hallitsija
32. Pietari IV Harvahapsi Rares.jpg 1541–1546 Hallitsija Toinen kausi.
33. Iliaș II Harvahapsi[1] IliasRares.jpg 1546–1551 Hallitsija Pietari IV Harvahapsen poika.
34. Tapani VI Harvahapsi[1] 057 - Stefan Rares.jpg 1551–1552 Hallitsija Pietari IV Harvahapsen toinen poika.
35. Ioan Joldea[1] 1552 Hallitsija Pajarisukua
36. Alexandru Lăpușneanu[1] Stamp of Moldova 143.gif 1552–1561 Hallitsija Bogdan yksisilmän poika. Ensimmäinen kausi.
37. Ioan Iacob Heraclid[1] Iacob Eraclid Despot.jpg 1561–1563 Despoottivoivodi Murhattiin.
38. Tapani VII[1] 1563–1564 Despoottivoivodi Pajarisukua, teloitettiin.
39. Alexandru Lăpușneanu Stamp of Moldova 143.gif 1564–1568 Hallitsija Toinen kausi.
40. Bogdan IV Lăpușneanu[2] Stamp of Moldova 360.gif 1568–1572 Hallitsija Alexandru Lăpușneanun poika.
41. Juhana III Kauhea[2] Ioan Voda.jpg 1572–1574 Hallitsija
42. Pietari V Nilkuttaja[2] 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg 1574–1577 Voivodi / Prinssi Valakian Mircea III:n poika. Ensimmäinen kausi.
43. Iivana Hevosenkenkä[2] Ivan Pidkova only portrait.jpg 1577 Voivodi Teloitettiin.
44. Pietari V Nilkuttaja 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg 1578–1579 Voivodi / Prinssi Toinen kausi.
45. Jaakko Saksi[2] 1579–1582 Voivodi Pietari Harvahapsen avioton lapsi.
46. Pietari V Nilkuttaja 065 - Petru Schiopul si fiul sau.jpg 1582–1591 Voivodi / Prinssi Kolmas kausi.
47. Aaron Tyranni[2] 1591–1592 Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika. Ensimmäinen kausi.
48. Aleksanteri IV Paha[2] 1592 Voivodi Bogdan IV Lăpușneanu:n poika.
49. Pietari Kasakka[2] 1592 Voivodi Alexandru Lăpușneanun poika.
50. Aaron Tyranni 1592–1595 Voivodi Toinen kausi.
51. Tapani VIII[2] 063 - Stefan Razvan.jpg 1595 Voivodi
52. Ieremia Movilă[2] Stamp of Moldova 192.gif| 1595–1600 Voivodi Pietari IV Harvahapsen tyttären poika. Ensimmäinen kausi.
Hallitsijat 1600-luvulla.
53. Mihail Viteazul[2] MihaiViteazul.jpg 1600 Voivodi Oli samaan aikaan myös Valakian voivodi.
54. Ieremia Movilă Stamp of Moldova 192.gif| 1600–1606 Voivodi Toinen kausi.
55. Simion Movilă[2] Stamp of Moldova 255.gif 1606–1607 Voivodi Ieremia Movilăn veli.
56. Mihail Movilă[2] 1607 Voivodi Simion Movilăn poika.
57. Constantin Movilă[2] 1607–1611 Voivodi
58. Tapani IX[2] Stamp of Moldova 229.gif 1611–1615 Voivodi Ensimmäinen kausi.
59. Alexandru Movilă[2] 1615–1616 Voivodi Ieremia Movilăn poika.
60. Radu Mihnea[2] Stamp of Moldova 444.gif 1616–1619 Voivodi Valakianvoivodi Mihnea Turcitulin poika. Ensimmäinen kausi.
61. Gaspar Graziani[2] GasparGratiani.jpg 1619–1620 Voivodi Kroatialainen seikkailija.
62. Alexandru Iliaș[2] 1620–1621 Voivodi Ensimmäinen kausi.
63. Tapani IX Stamp of Moldova 229.gif 1621–1623 Voivodi Toinen kausi.
64. Radu Mihnea Stamp of Moldova 444.gif 1623–1626 Voivodi Toinen kausi.
65. Miron Barnovschi-Movilă[2] Stamp of Moldova 362.gif 1626–1629 Voivodi Simion Movilăn sisaren poika. Ensimmäinen kausi.
66. Aleksanteri Lapsiruhtinas[2] 1629–1630 Prinssi Radu Mihnean poika.
67. Moise Movilă[2] 1630–1631 Voivodi Simion Movilăn poika. Ensimmäinen kausi.
68. Alexandru Iliaș 1631–1633 Voivodi Toinen kausi.
69. Miron Barnovschi-Movilă Stamp of Moldova 362.gif 1633 Voivodi Teloitettiin virassa.
70. Moise Movilă 1633–1634 Voivodi Toinen kausi.
71. Vasile Susi[2] Vasile Lupu.png 1634–1653 Voivodi Albaani.
72. Gheorghe Ștefan[2] 106 - Gheorghe Stefan.jpg 1653–1658 Voivodi Pajarisukua.
73. Gheorghe Ghica[2] 114 - Gheorghe Ghica.jpg 1658–1659 Voivodi Albaani.
74. Constantin Șerban Basarab[2] Arolsen Klebeband 02 219.jpg 1659 Voivodi Valakianvoivodi Radu Şerban poika. Ensimmäinen kausi.
75. Ștefăniță Susi[2] Stefanica lupu.jpg 1659–1661 Voivodi Vasile Suden poika. Ensimmäinen kausi.
76. Constantin Șerban Basarab Arolsen Klebeband 02 219.jpg 1661 Voivodi Toinen kausi.
77. Ștefăniță Susi Stefanica lupu.jpg 1661 Voivodi Toinen kausi.
78. Eustatie Dabija[2] 1661–1665 Voivodi Pajarisukua.
79. Gheorghe Duca[2] Stamp of Moldova 114.gif 1665–1666 Voivodi Eustatie Dabijan vävy.
80. Iliaș III Aleksanteri[2] Stamp of Moldova 423.gif 1666–1668 Voivodi Alexandru Iliașin poika.
81. Gheorghe Duca[2] 121 - Gheorghe Duca.jpg 1668–1672 Voivodi Ensimmäinen kausi
82. Ștefan Petriceicu[2] 1672–1673 Voivodi Ensimmäinen kausi
83. Dumitrașcu Cantacuzino[2] 1673 Voivodi Ensimmäinen kausi
84. Ștefan Petriceicu[2] 1673–1675 Voivodi Toinen kausi
85. Dumitrașcu Cantacuzino[2] 1675 Voivodi Toinen kausi
86. Antonie Ruset[2] 1675–1678 Voivodi Toinen kausi
87. Gheorghe Duca[2] 121 - Gheorghe Duca.jpg 1678–1683 Voivodi Toinen kausi
88. Ștefan Petriceicu[2] 1683–1684 Voivodi Kolmas kausi
89. Dumitrașcu Cantacuzino[2] 1684–1685 Voivodi Kolmas kausi
90. Constantin Cantemir[2] Stamp of Moldova 273.gif 1685–1693 Voivodi
91. Dimitrie Cantemir[2] Dimitrie Cantemir - Foto01.jpg 1693 Voivodi
92. Constantin Duca[2] 1693–1695 Voivodi Ensimmäinen kausi
93. Antioh Cantemir[2] Stamp of Moldova md414.jpg 1695–1700 Voivodi Ensimmäinen kausi
Hallitsijat 1700-luvulla.
94. Constantin Duca[2] 1700–1703 Voivodi Toinen kausi
95. Ioan Buhuș[3] 1703 Viransijainen Ensimmäinen kausi
96. Mihai Racoviță[3] Mihai racovita.gif 1703–1705 Voivodi Ensimmäinen kausi
97. Antioh Cantemir[2] Stamp of Moldova md414.jpg 1705–1707 Voivodi Toinen kausi
98. Mihai Racoviță[3] Mihai racovita.gif 1707–1709 Voivodi Toinen kausi
99. Ioan Buhuș[3] 1709 Viransijainen Toinen kausi
100. Nicolae Mavrocordat[3] Nicolae Mavrocordat.jpg 1709–1710 Voivodi Ensimmäinen kausi
101. Dimitrie Cantemir[3] Dimitrie Cantemir - Foto01.jpg 1710–1711 Voivodi
102. Lupu Costachi[3] 1711 Caimacam
103. Ioan Mavrocordat[3] 1711 Voivodi
104. Nicolae Mavrocordat[3] Nicolae Mavrocordat.jpg 1711–1715 Voivodi Toinen kausi
105. Mihai Racoviță[3] Mihai racovita.gif 1715–1726 Voivodi Kolmas kausi
106. Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg 1726–1733 Prinssi Ensimmäinen kausi
107.Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg 1733–1735 Prinssi Ensimmäinen kausi
108. Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg 1735–1739 Prinssi Toinen kausi.
109. Venäjän miehitys 1739
110. Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg 1739–1741 Prinssi Kolmas kausi.
111.Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg 1741–1743 Prinssi Toinen kausi
112.Ioan Mavrocordat[3] 1743–1747 Prinssi
113.Grigore II Ghica[3] Grigore II Ghica.jpg 1739–1741 Prinssi Neljäs kausi.
114.Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg 1748–1749 Prinssi Kolmas kausi
115. Iordache Stavrachi[3] 1749 Caimacam
116. Constantin Racoviță[3] 1749–1753 Prinssi Ensimmäinen kausi
117.Matei Ghica[3] Матeі Гіка Вв în AnȢл 1753.JPG 1753–1756 Prinssi
118. Constantin Racoviță[3] 1756–1757 Prinssi Toinen kausi
119. Scarlat Ghica[3] Scarlat Ghica portrait.jpg 1757–1758 Prinssi
120. Toan Teodor Callimachi[3] Ioan Callimachi.jpg 1758–1761 Prinssi
121.Grigore Callimachi[3] Stamp of Moldova RM443..jpg 1761–1764 Prinssi Ensimmäinen kausi.
122. Grigore III Ghica[3] Grigore II Ghica.gif 1764–1767 Prinssi Ensimmäinen kausi.
123. Grigore Callimachi[3] Stamp of Moldova RM443..jpg 1767–1769 Prinssi Toinen kausi.
124. Constantin Mavrocordat[3] Constantin Mavrocordat.jpg 1769 Prinssi
125. Venäjän miehitys 1769–1774
126. Grigore III Ghica[3] Grigore II Ghica.gif 1774–1777 Prinssi Toinen kausi
127. Constantin Moruzi[3] Constantin Moruzi.jpg 1777–1782 Prinssi
128. Alexandru I Mavrocordat[3] 1782–1785 Prinssi
129. Alexandru II Mavrocordat[3] 1785–1786 Prinssi
130. Alexandru Ipsilanti[3] Alexandru Ipsilanti.jpg 1786–1788 Prinssi
131. Itävallan miehitys 1787–1791
132. Emanuel Giani-Ruset[3] 1788–1789
133. Venäjän miehitys 1788–1791
134. Alexandru Moruzi[3] Alexandros Mourouzis.jpg 1792 Prinssi
135. Mihai Suțu[3] Mihai Sutu Lemercier 1819.jpg 1792–1795 Prinssi Ensimmäinen kausi.
136. Alexandru Callimachi[3] Alexandru Callimachi.jpg 1795–1799 Prinssi
137. Constantin Ipsilanti[3] Constantin Ipsilanti.jpg 1799–1801 Prinssi
Hallitsijat 1800-luvulla.
138. Alexandru Suțu Alexandru Sutu.jpg 1801–1802 Prinssi
139. Caimacamit 1802 Caimacami
140. Alexandru Moruzi Alexandros Mourouzis.jpg 1802–1806 Prinssi Ensimmäinen kausi.
141. Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi.jpg 1806 Prinssi Ensimmäinen varsinainen kausi.
142. Alexandru Moruzi Alexandros Mourouzis.jpg 1806–1807 Prinssi Toinen kausi.
143. Venäjän miehitys 1806–1812
144. Alexandru Hangerli 1807 Prinssi
145. Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi.jpg 1807–1810 Prinssi Toinen kausi, vaikkei varsinaisesti hallinnut miehityksen vuoksi.
146. Iordache Ruset-Roznovanu 1806 Caimacam
147. Veniamin Costache MitropVeniaminCostachi.jpg 1807–1812 Caimacam
148. Scarlat Callimachi Scarlat Callimachi.jpg 1812–1819 Prinssi Kolmas kausi.
149. Mihail Suțu 1819–1821 Prinssi
150. Caimacamit Manu ja Rizo 1819 Caimacami
151. Mihai Suțu Mihai Sutu Lemercier 1819.jpg 1819–1821 Prinssi
152. Alexander Ypsilanti 1821
153. Veniamin Costache 1821 Caimam
154. Ștefan Vogoride Stefanbogoridi.png 1821–1822 Caimam
155. Turkin miehitys 1821–1822
156. Ioniță Sandu Sturdza Stamp of Moldova md632.jpg 1822–1828 Prinssi
157. Venäjän miehitys 1828–1834
158. Mihail Sturdza Mihail Sturdza.jpg 1834–1849 Prinssi
159. Grigore Alexandru Ghica Stamp of Moldova md629.jpg 1849–1853 Prinssi Ensimmäinen kausi
160. Venäjän miehitys 1853–1854
161. Grigore Alexandru Ghica Stamp of Moldova md629.jpg 1854–1856 Prinssi Toinen kausi
162. Teodor Balș 1856–1857 Caimam
163. Nicolae Vogoride Nikola-Bogoridi.jpg 1858–1859 Caimam
164. Ștefan Catargiu
(luopui vallasta 1858, seuraaja I. A. Cantacuzino);
Vasile Sturdza ja Anastasie Panu
1858–1859 Caimam Henkilöt hallitsivat kolmistaan.
165. Alexandru Ioan I Cuza Alexandru Ioan Cuza - Photo by Carol Popp de Szathmáry.jpg 1859

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.
  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700-luvulle. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Markó, László: 'A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon. Budapest: Helikon Kiadó Kft., 2006. ISBN 963-547-085-1. (unkariksi)
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Harjula, s. 247.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as Harjula, s. 248.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Harjula, s. 249.