Luettelo Transilvanian ruhtinaista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Transilvanian ruhtinaista. Transilvania on historiallinen alue ja suuriruhtinaskunta, joka kattaa nykyisen Romanian keskiosat.

Lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija Muotokuva Vuosi Monarkia Arvonimi Huom
Varhaiset hallitsijat
1. Gelou[1] noin 900904 herttua
2. Tuhutum[1] 904–eteenpäin hallitsija
3. Gyula[1] vuoteen 1003 hallitsija Unkarin kuningas Tapani I kukisti Gyulan.[2]
4. Zoltan Erdőelvi[1][3] 1003–? Tapani I voivodi
5. Mercurius[1] noin 1300 Kálmán voivodi
6. Leustachius Rátót [1] 1176 – noin 1196 Béla III voivodi Hänen poikansa Julius I Rátót oliTransilvanian voivodi vuosina 12291231
7. Legforus [1] 11991200 Imre voivodi
Transilvanian ruhtinaskunta 1200-luvulla.
8. Eth Geregye [1] 12001202 Andreas II voivodi
9. Julius I Kán [1] 1202 Andreas II voivodi Ensimmäinen kausi.
10. Benedict Korlátinpoika [1] 12021203 ja 1206 Andreas II voivodi Osallistui epäonnistuneeseen salaliittoon Unkarin kuningas Andreas II:sta vastaan.[4]
11. Zsámbokin Smaragd [1] 12061208 Andreas II voivodi Osallistui Unkarin kuningas Andreas II:n joukoissa viidenteen ristiretkeen.[4]
12. Kacsicsin Mihály [1] 12091212 Andreas II voivodi
13. Andechs-Merania Berthold [1] 12121213 Andreas II voivodi
14. Mikael II [1] 1213 Andreas II voivodi
15. Julius I Kán[1] 12131214 Andreas II voivodi Toinen kausi.
16. Simon[1] 1215 Andreas II voivodi
17. Ipoch Bogátradvány[1] 12161217 Andreas II voivodi
18. Rafain[1] 12171218 Andreas II voivodi
19. Neuka [1] 12191221 Andreas II voivodi
20. Pál Péterinpoika [1] 12211222 Andreas II voivodi
1. Béla IV [1] 12251235 Andreas II herttua Unkarin kuningas nimitti Transilvaniaan kolme kertaa herttuan kuninkaan lähisukulaisista.
21. Pósa Sólyominpoika [1] 12261229 Andreas II voivodi Ensimmäinen kausi
22. Julius I Rátót[1] 12291231 Andreas II voivodi Julius oli Leustachius Rátótin poika.[4]
23. Dénes Türje[1] 12331234 Andreas II voivodi Kohosi Béla IV:n aikana valtakunnan toiseksi vaikutusvaltaisimpaan tehtävään: Palatiiniksi.[4]
24. András Szerafininpoika[1] 1235 Andreas II voivodi Viimeinen kuningas Andreas II nimittämä voivodi.
25. Pósa Sólyominpoika[1] 12351241 Béla IV voivodi Ensimmäinen kuningas Béla IV:n nimittämä voivodi.
26. Aban Lőrinc [1] 12421252 Béla IV voivodi
2. Tapani V [1] 12571258 Béla IV herttua Transilvanian toinen herttua. Ensimmäinen kausi.
27. Ernye Ákos [1] 12581261 Béla IV voivodi Joissain lähteissä kutsuttu myös Transilvanian Baaniksi.[1]
2. Tapani V [1] 12611270 Béla IV herttua Transilvanian toinen herttua. Toinen kausi.
28. Kánin László [1] 12611264 Béla IV voivodi Hänen poikansa László II Kán toimi voivodina 12941315.[1]
29. Miklós Geregye [1] 12651270 Béla IV voivodi Hänen isoisänsä oli voivodi Eth Geregye. Ensimmäinen kausi voivodina.
30. Máté II Csák [1] Matthew II Csák.jpg 12701272 Tapani V voivodi Ensimmäisen kerran voivodiksi.
31. Miklós Geregye 12721273 Tapani V voivodi Toinen kausi.
32. János Köszeg[1] 1273 Tapani V voivodi
33. Egidius Monoszló [1] 1274 Ladislaus IV voivodi
34. Máté II Csák 12741275 Ladislaus IV voivodi Toisen kerran voivodiksi.[4]
35. Ugrin Csák[1] 1276 Ladislaus IV voivodi
36. Máté II Csák 12761277 Ladislaus IV voivodi Kolmas ja viimeinen kausi.
37. Miklós Pok[1] 12771278 Ladislaus IV voivodi Ensimmäinen kausi.
38. Aban Finta [1] 12781280 Ladislaus IV voivodi
39. Meran István Tekesinpoika [1] 1280 Ladislaus IV voivodi
40. Péter Dominikinpoika [1] 1280 Ladislaus IV voivodi
41. Roland Borșa[1] 1282 Ladislaus IV voivodi Ensimmäinen kausi.
42. Apor Péc [1] 1283 Ladislaus IV voivodi
43. Roland Borșa 12821285 Ladislaus IV voivodi Toinen kausi.
44. Moise Akos[1] 12871288 Ladislaus IV voivodi
45. Roland Borșa 12881294 Ladislaus IV voivodi Kolmas ja viimeinen kausi.
46. László II Kán[1] 12941315 Andreas III voivodi Ensimmäinen Adreas III nimittämä uusi voivodi. Valtakausi kesti yli seuraavien Unkarin kuninkaiden: Andreas III, Venceslaus III, Otto Wittelsbach ja Kaarle Robert.[4]
Transilvanian ruhtinaskunta 1300-luvulla.
47. László III Kán[1] 1315 Kaarle Robert voivodi Nimitti itse itsensä voivodiksi. Kuningas Kaarle Robert ei koskaan vahvistanut asemaa.
48. Miklós Pok 13151316 Kaarle Robert voivodi Toinen kausi.
49. Dózsa Debreceni[1] 13181321 Kaarle Robert voivodi
50. Toma Szécsényi[1] 13211342 Kaarle Robert voivodi
51. Miklós Sirokai 13421344 Ludvig I Suuri voivodi Ensimmäinen Ludvig I Suuren nimittämä voivodi.[4]
52. Ștefan Lackfi [5] 13441350 Ludvig I Suuri voivodi Hänen veljensä Andrei Lackfi toimi voivodina 13561359 ja hänen poikansa Dénes Lackfi ja Miklós Lackfi toimivat myös voivodeina.[4]
53. Tamás Gönyüi[5] 13501351 Ludvig I Suuri voivodi
54. Miklós Raholcai Kont[5] Ludva1Uhry.jpg 13511356 Ludvig I Suuri voivodi
55. Andrei Lackfi [5] 13561359 Ludvig I Suuri voivodi Andrein veli Ștefan Lackfi toimi voivodina 13441350.[4]
56. Dénes Lackfi [5] 13591367 Ludvig I Suuri voivodi Dénesin isä oli Ștefan Lackfi.
57. Miklós Lackfi [5] 13671368 Ludvig I Suuri voivodi Miklósin isä oli Ștefan Lackfi.
58. Emeric Lackfi [5] 13691372 Ludvig I Suuri voivodi Emericin isä oli Ștefan Lackfi.
59. Ștefan II Lackfi [5] 13721376 Ludvig I Suuri voivodi Ensimmäinen kausi. Ștefan II isä oli Ștefan Lackfi.
60. Ladislaus Losonci [5] 13761385 Ludvig I Suuri voivodi Ensimmäinen kausi.
61. Ștefan II Lackfi 13851386 Kaarle III voivodi Toinen kausi.
62. Ladislaus Losonci 13861392 Maria voivodi Toinen kausi.
63. Imre Bebek[5] 13921393 Sigismund / Maria voivodi Hänen poikansa Imre II Bebek toimi voivodina 14461448.
64. Frank Szécsény[5] 13931395 Sigismund / Maria voivodi Frankin poika Simon Szécsény toimi voivodina 1401.
65. Stibor Stiboricz [5] Scibor2.jpg 13951401 Sigismund voivodi Ensimmäinen kausi.
Transilvanian ruhtinaskunta 1400-luvulla.
66. Simon Szécsény [5] 1401 Sigismund voivodi Simonin isä oli Frank Szécsény, joka toimi voivodina 13931395.
67. Miklós Csáki ja Miklós Marcali[5] 14021403 Sigismund voivodi Yhteinen virka. [4] Miklós toimi vuosina 14151426 voivodina myös yksin.
68. Jakab Lackfi ja János Tamási[5] 14031409 Sigismund voivodi Yhteinen virka.
69. Stibor Stiboricz Scibor2.jpg 14091411 Sigismund voivodi Toinen kausi.
70. Miklós Csáki 14151426 Sigismund voivodi Toinen kausi.
71. Ladislau IV Csáki[5] 14261435 Sigismund voivodi Ladislaun isä oli Miklós Csáki. [4] Ladislaun ensimmäinen kausi. Vuonna 1431 osmaani sulttaani Murad II suoritti sotaretkiä Transilvaniaan.[6][7]
72. Ladislau IV Csáki ja Lévai Péter Cseh[5] 14361437 Sigismund voivodi Ladislaun toinen kausi yhdessä Levain kanssa. Ladislaun kausi päättyi Sigismundin kuolemaan, Levai jatkoi kauttaan vuodella. [4]
73. Lévai Péter Cseh 14371438 Albrekt II voivodi Transilvanian talonpoikien kapina veronkantoa vastaan.[6]
74. Losonci Dezső[5] 14381441 Albrekt II voivodi
75. Kusalyi Jakcs László[5] 1441 Vladislav III voivodi Eri lähteistä riippuen saattaa olla jaettu voivodi Mihaly Jakcs kanssa.[5] [4]
76. Miklós Ujlak[5] Epitaf Nikole Ilockog crkva sv Ivana Kapistrana Ilok 221208.jpg 14411458 Vladislav III / Ladislaus V voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina János Hunyadin kanssa vuoteen 1446 asti, Imre II Bebekin kanssa vuodet 1446–1448 sekä János Rozgonyin kanssa. Hänen toinen kautensa oli vuonna 1460.
76. János Hunyadi[5] 14411446 Vladislav III / Ladislaus V voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina Miklós Ujlak kanssa. Osmanisulttaani Murad II hyökkää Transilvaniaan, Hunyadi lyö osmaanit.[6][7]
77. Imre II Bebek[5] 14461448 Ladislaus V voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina Miklós Ujlak kanssa.
78. János Rozgonyi[5] 14491458 Ladislaus V voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina Miklós Ujlak kanssa.
79. Sebestyén Rozgonyi[5] 14581460 Matias Corvinus voivodi Ensimmäinen Matias Corvinuksen nimittämä voivodi. Ensimmäinen kausi.
80. Miklós Ujlak Epitaf Nikole Ilockog crkva sv Ivana Kapistrana Ilok 221208.jpg 1460 Matias Corvinus voivodi Uljakin toinen kausi
81. Kanizsai László[5] 1460 Matias Corvinus voivodi
82. Sebestyén Rozgonyi 1461 Matias Corvinus voivodi Toinen kausi
83. Miklós Ujlak 14621465 Matias Corvinus voivodi Kolmas kausi, yhdessä János Pongrác Dengelegin kanssa
84. János Pongrác Dengelegi[5] 14621465 Matias Corvinus voivodi Yhdessä Miklós Ujlakin kanssa. Ensimmäinen kausi.[4]
85. Zsigmond Szentgyörgyi[5] 14651467 Matias Corvinus voivodi Yhdessä János Szentgyörgyn kanssa.
86. János Szentgyörgy 14651467 Matias Corvinus voivodi Yhdessä Zsigmond Szentgyörgyin kanssa.
87. János Pongrác Dengelegi[5] 14681472 Matias Corvinus voivodi Yhdessä Miklós Csuporin kanssa.
88. Miklós Csupor[5] 14681472 Matias Corvinus voivodi Yhdessä János Pongrác Dengelegin kanssa.
89. Balázs Magyar[5] 14721475 Matias Corvinus voivodi
90. János Pongrác Dengelegi 14751476 Matias Corvinus voivodi Toinen kausi.
91. Péter Geréb Vingárti[5] 14781479 Matias Corvinus voivodi
92. Ștefan Báthory [5] 14791493 Matias Corvinus / Vladislaus II voivodi Kolme viimeistä vuotta kuningas Vladislaus II:n aikana.
93. László II Losonczi [5] 14931495 Vladislaus II voivodi Yhdessä Bertalan Drágfi kanssa.
94. Bertalan Drágfi[5] 14931499 Vladislaus II voivodi Toimi yhteisvoivodina László II Losonczin kanssa vuoteen 1495 asti.
Transilvanian ruhtinaskunta 1500-luvulla.
95. Péter Szentgyörgyi[5] 14991510 Vladislaus II voivodi
96. János Szapolyai[5] Szapolyai János fametszet.jpg 15101526 Ludvig II voivodi János Szapolyain aikakaudella vuonna 1514 Transilvaniassa oli talonpoikaiskapina.[8]
97. Péter Perényi[5] 15261529 Ferdinand I Habsburg tai János Szapolyai voivodi Molemmat kuninkaat kiistelivät Unkarin hallinnasta. Ei ole täyttä varmuutta, kumpi nimitti Perényin voivodiksi. Vuonna 1527 kaakkois-Transilvaniassa talonpoikaiskapina.[8]
98. István II Báthory[5] 15291534 Ferdinand I Habsburg tai János Szapolyai voivodi Hallitsi vuosina 1531–1534 yhdessä Jeromos Laskin kanssa. Transilvaniassa käydään 15291538 vallanperimyssotaa, johon osallistui osmaniturkkilaisia ja moldavialaisia.[8]
99. Jeromos Laski[5] 15311534 Ferdinand I Habsburg tai János Szapolyai voivodi Hallitsi yhdessä István II Báthoryn kanssa.
100. Ștefan Mailat[5] 14341541 János Zsigmond voivodi / Kenraalikapteeni Hallitsi vuodet 1538–1540 yhdessä Imre Balassan kanssa.
101. Imre Balassa 15381540 János Zsigmond voivodi / Kenraalikapteeni Oli virassa Ștefan Mailatin kanssa.
102. Gheorghe Martinuzzi[5] 15411551 János Zsigmond Kuvernööri Osmaniensotaretki Unkariin, Transilvania sulttaanin Suleiman suurenvaltapiiriin.[8][7]
103. András Báthory [5] 15521553 János Zsigmond voivodi Unkarin keisari valloittaa Transilvanian takaisin.[8]
104. Ferenc Kendi[5] 15531556 János Zsigmond voivodi Hallitsi yhdessä István Dobón kanssa.
105. István Dobó[5] 15531556 János Zsigmond voivodi Hallitsi yhdessä Ferenc Kendin kanssa.
Virkaa ei täytetty 15561571[5]
106. Stefan Batory[5] 15711576 Maksimilian II voivodi Transilvaniassa vallanperimyssota vuosina 15731575[9]
107. Kristof Báthory[5] 15761581 Maksimilian II voivodi
108. Sigismund Báthory[10] Zsgmondbáthory.jpg 15811597 Rudolf II voivodi Ensimmäinen kausi. Transilvania osallistui sotaan yhdessä Valakian ja Moldavian kanssa osmanivaltakuntaa vastaan.[9]
109. Maria Cristina de Habsburg[10] Anonym Erzherzogin Maria Christierna.jpg 15971598 Rudolf II Transilvanian prinsessa
110. Sigismund Báthory Zsgmondbáthory.jpg 15981599 Rudolf II voivodi Toinen kausi.
111. Andreas Batori Andreas Bathory, polsk biskop (1589-99), målad 1688-1703 - Skoklosters slott - 98170.tif 1599 Rudolf II voivodi
112. Mikael Rohkea MihaiViteazul.jpg 15991601 Rudolf II Luutnanttikansleri[10] Ensimmäinen kausi.
Transilvanian ruhtinaskunta 1600-luvulla.
113. Gheorghe Basta Giorgio-basta.jpg 16001601 Rudolf II Kenraali[10] Ensimmäinen kausi. Valakian sota Transilvaniaa vastaan vuonna 1601.[9]
114. Sigismund Báthory Zsgmondbáthory.jpg 16011602 Rudolf II voivodi Toinen kausi.
115. Gheorghe Basta Giorgio-basta.jpg 16021604 Rudolf II Kenraali Toinen kausi.
116. Ștefan Bocskai[10] Bocskay-istvan1.jpg 16041606 Rudolf II Prinssi
117. Sigismund Rákóczi[10] Rákóczi-Zsigmond.jpg 16071608 Rudolf II Prinssi
118. Gabor Báthory[10] BathoriG.jpg 16081613 Rudolf II / Matias Prinssi
119. Gabor Bethlen[10] GabrielBethlen.jpg 16131629 Matias / Ferdinand II Prinssi Transilvania sodassa Keisaria vastaan vuosina 16181626.[9]
120. Katariina von Brandenburg [10] KatharinaBrandSiebSaLau.jpg 16291630 Ferdinand II Prinsessa
121. Ștefan Bethlen[10] Istvan Bethlen.jpg 1630 Ferdinand II Prinssi
122. Yrjö I[10] Jerzy II Rakoczy.jpg 16301648 Ferdinand II / Ferdinand III Prinssi Transilvania sodassa osmani sulttaani Murat IV vastaan.[9][7] Transilvania osallistuu vuosina 16431645 30-vuotiseen sotaan Keisaria vastaan.[9]
123. Yrjö II[10] I.rákóczi györgy.jpg 16481657 Ferdinand III Prinssi Ensimmäinen kausi. Vuonna 1653 Transilvania sodassa Moldaviaa vastaan.[9]
124. Frans Rhedey[10] RHÉDEYFERENC.JPG 16571658 Leopold I Prinssi Leopold I:sen ensimmäinen prinssi nimitys. Transilvania, Moldavia ja Valakia sodassa Puolaa vastaan.[9]
125. Ákos Barcsay[10] Barcsayákos.jpg 16581660 Leopold I Prinssi Viimeinen vuosi päällekkäin Yrjö II kanssa. Vuosina 16581664 Transilvania sodassa osmaanien sulttania Mehmed IV:n kanssa.[9][7]
126. Yrjö II I.rákóczi györgy.jpg 16591660 Leopold I Prinssi Toinen kausi. Yhtä aikaa Ákos Barcsayn kanssa.
127. Janos Kemény[10] Johann Kemény - Fürst von Siebenbürgen.jpg 16611662 Leopold I Prinssi Vuosina 16581664 Transilvania sodassa osmaanien sulttania Mehmed IV:n kanssa.[9][7]
128. Mikael Apafi[10] Michael I Apafi.PNG 16611690 Leopold I Prinssi
129. Imre Thököly[10] Thokolyi.jpg 16901691 Leopold I Prinssi
Vuosien 16911704 välillä ei Leopold I:n nimeämää prinssiä.
Transilvanian ruhtinaskunta 1700-luvulla.
130. Ferenc Rákóczi II[10] II. Rákóczi Ferenc Mányoki.jpg 17041711 Joosef I Prinssi Kapinallisten ruhtinaana 1705–1711, kuoli 1735

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700-luvulle.. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Markó, László: 'A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon. Budapest: Helikon Kiadó Kft., 2006. ISBN 963-547-085-1. (unkariksi)
  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Gloucestershire: Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw Harjula, s.241
  2. Harjula, s.236
  3. [1] The Székelys in Transylvania. (viitattu 24.12.2013) (englanniksi)
  4. a b c d e f g h i j k l m n Markó, László
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av Harjula, s.242
  6. a b c Harjula, s. 237
  7. a b c d e f Stoneman, s.218
  8. a b c d e Harjula, s.238
  9. a b c d e f g h i j Harjula, s. 239
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Harjula, s.243