Luettelo Transilvanian ruhtinaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Transilvanian ruhtinaista. Transilvania on historiallinen alue ja suuriruhtinaskunta, joka kattaa nykyisen Romanian keskiosat. Transilvania on kuvitteellisen kreivi Draculan kotipaikka, ja monet vampyyrimyytit liitetään alueeseen.

Lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija Muotokuva Vuosi Monarkia Arvonimi Huom
Varhaiset hallitsijat
1. Gelou[1]
noin 900904
Herttua
2. Tuhutum[1]
904–eteenpäin
Hallitsija
3. Gyula[1]
vuoteen 1003
Hallitsija Unkarin kuningas Tapani I kukistaa Gyulan.[2]
4. Zoltan Erdőelvi[1][3]
1003–?
Tapani I Voivodi
5. Mercurius[1]
noin 1300
Kálmán Voivodi
6. Leustachius Rátót [1]
1176 – noin 1196
Béla III Voivodi Hänen poikansa Julius I Rátót oliTransilvanian voivodi vuosina 12291231
7. Legforus [1]
11991200
Imre Voivodi
Transilvanian ruhtinaskunta 1200-luvulla.
8. Eth Geregye [1]
12001202
Andreas II Voivodi
9. Julius I Kán [1]
1202
Andreas II Voivodi Ensimmäinen kausi.
10. Benedict Korlátinpoika [1]
12021203 ja 1206
Andreas II Voivodi Osallistui epäonnistuneeseen salaliittoon Unkarin kuningas Andreas II:sta vastaan.[4]
11. Zsámbokin Smaragd [1]
12061208
Andreas II Voivodi Osallistui Unkarin kuningas Andreas II:n joukoissa viidenteen ristiretkeen.[4]
12. Kacsicsin Mihály [1]
12091212
Andreas II Voivodi
13. Andechs-Merania Berthold [1]
12121213
Andreas II Voivodi
14. Mikael II [1]
1213
Andreas II Voivodi
15. Julius I Kán[1]
12131214
Andreas II Voivodi Toinen kausi.
16. Simon[1]
1215
Andreas II Voivodi
17. Ipoch Bogátradvány[1]
12161217
Andreas II Voivodi
18. Rafain[1]
12171218
Andreas II Voivodi
19. Neuka [1]
12191221
Andreas II Voivodi
20. Pál Péterinpoika [1]
12211222
Andreas II Voivodi
1. Béla IV [1]
12251235
Andreas II Herttua Transilvaniaan nimettiin Unkarin kuninkaan toimesta kolme kertaa herttua, kuninkaan lähisukulaisista.
21. Pósa Sólyominpoika [1]
12261229
Andreas II Voivodi Ensimmäinen kausi
22. Julius I Rátót[1]
12291231
Andreas II Voivodi Julius oli Leustachius Rátótin poika.[4]
23. Dénes Türje[1]
12331234
Andreas II Voivodi Kohosi Béla IV:n aikana valtakunnan toiseksi vaikutusvaltaisimpaan tehtävään: Palatiiniksi.[4]
24. András Szerafininpoika[1]
1235
Andreas II Voivodi Viimeinen kuningas Andreas II nimittämä voivodi.
25. Pósa Sólyominpoika[1]
12351241
Béla IV Voivodi Ensimmäinen kuningas Béla IV:n nimittämä voivodi.
26. Aban Lőrinc [1]
12421252
Béla IV Voivodi
2. Tapani V [1]
12571258
Béla IV Herttua Transilvanian toinen herttua. Ensimmäinen kausi.
27. Ernye Ákos [1]
12581261
Béla IV Voivodi Joissain lähteissä kutsuttu myös Transilvanian Baaniksi.[1]
2. Tapani V [1]
12611270
Béla IV Herttua Transilvanian toinen herttua. Toinen kausi.
28. Kánin László [1]
12611264
Béla IV Voivodi Hänen poikansa László II Kán toimi voivodina 12941315.[1]
29. Miklós Geregye [1]
12651270
Béla IV Voivodi Hänen isoisänsä oli voivodi Eth Geregye. Ensimmäinen kausi voivodina.
30. Máté II Csák [1] Matthew II Csák.jpg
12701272
Tapani V Voivodi Ensimmäisen kerran voivodiksi.
31. Miklós Geregye
12721273
Tapani V Voivodi Toinen kausi.
32. János Köszeg[1]
1273
Tapani V Voivodi
33. Egidius Monoszló [1]
1274
Ladislaus IV Voivodi
34. Máté II Csák
12741275
Ladislaus IV Voivodi Toisen kerran voivodiksi.[4]
35. Ugrin Csák[1]
1276
Ladislaus IV Voivodi
36. Máté II Csák
12761277
Ladislaus IV Voivodi Kolmas ja viimeinen kausi.
37. Miklós Pok[1]
12771278
Ladislaus IV Voivodi Ensimmäinen kausi.
38. Aban Finta [1]
12781280
Ladislaus IV Voivodi
39. Meran István Tekesinpoika [1]
1280
Ladislaus IV Voivodi
40. Péter Dominikinpoika [1]
1280
Ladislaus IV Voivodi
41. Roland Borșa[1]
1282
Ladislaus IV Voivodi Ensimmäinen kausi.
42. Apor Péc [1]
1283
Ladislaus IV Voivodi
43. Roland Borșa
12821285
Ladislaus IV Voivodi Toinen kausi.
44. Moise Akos[1]
12871288
Ladislaus IV Voivodi
45. Roland Borșa
12881294
Ladislaus IV Voivodi Kolmas ja viimeinen kausi.
46. László II Kán[1]
12941315
Andreas III Voivodi Ensimmäinen Adreas III nimittämä uusi voivodi. Valtakausi kesti yli seuraavien Unkarin kuninkaiden: Andreas III, Venceslaus III, Otto Wittelsbach ja Kaarle Robert.[4]
Transilvanian ruhtinaskunta 1300-luvulla.
47. László III Kán[1]
1315
Kaarle Robert Voivodi Nimitti itse itsensä voivodiksi. Kuningas Kaarle Robert ei koskaan vahvistanut asemaa.
48. Miklós Pok
13151316
Kaarle Robert Voivodi Toinen kausi.
49. Dózsa Debreceni[1]
13181321
Kaarle Robert Voivodi
50. Toma Szécsényi[1]
13211342
Kaarle Robert Voivodi
51. Miklós Sirokai
13421344
Ludvig I Suuri Voivodi Ensimmäinen Ludvig I Suuren nimittämä voivodi.[4]
52. Ștefan Lackfi [5]
13441350
Ludvig I Suuri Voivodi Hänen veljensä Andrei Lackfi toimi voivodina 13561359 ja hänen poikansa Dénes Lackfi ja Miklós Lackfi toimivat myös voivodeina.[4]
53. Tamás Gönyüi[5]
13501351
Ludvig I Suuri Voivodi
54. Miklós Raholcai Kont[5] Ludva1Uhry.jpg
13511356
Ludvig I Suuri Voivodi
55. Andrei Lackfi [5]
13561359
Ludvig I Suuri Voivodi Andrein veli Ștefan Lackfi toimi voivodina 13441350.[4]
56. Dénes Lackfi [5]
13591367
Ludvig I Suuri Voivodi Dénesin isä oli Ștefan Lackfi.
57. Miklós Lackfi [5]
13671368
Ludvig I Suuri Voivodi Miklósin isä oli Ștefan Lackfi.
58. Emeric Lackfi [5]
13691372
Ludvig I Suuri Voivodi Emericin isä oli Ștefan Lackfi.
59. Ștefan II Lackfi [5]
13721376
Ludvig I Suuri Voivodi Ensimmäinen kausi. Ștefan II isä oli Ștefan Lackfi.
60. Ladislaus Losonci [5]
13761385
Ludvig I Suuri Voivodi Ensimmäinen kausi.
61. Ștefan II Lackfi
13851386
Kaarle III Voivodi Toinen kausi.
62. Ladislaus Losonci
13861392
Maria Voivodi Toinen kausi.
63. Imre Bebek[5]
13921393
Sigismund / Maria Voivodi Hänen poikansa Imre II Bebek toimi voivodina 14461448.
64. Frank Szécsény[5]
13931395
Sigismund / Maria Voivodi Frankin poika Simon Szécsény toimi voivodina 1401.
65. Stibor Stiboricz [5] Scibor2.jpg
13951401
Sigismund Voivodi Ensimmäinen kausi.
Transilvanian ruhtinaskunta 1400-luvulla.
66. Simon Szécsény [5]
1401
Sigismund Voivodi Simonin isä oli Frank Szécsény, joka toimi voivodina 13931395.
67. Miklós Csáki ja Miklós Marcali[5]
14021403
Sigismund Voivodi Yhteinen virka. [4] Miklós toimi vuosina 14151426 voivodina myös yksin.
68. Jakab Lackfi ja János Tamási[5]
14031409
Sigismund Voivodi Yhteinen virka.
69. Stibor Stiboricz Scibor2.jpg
14091411
Sigismund Voivodi Toinen kausi.
70. Miklós Csáki
14151426
Sigismund Voivodi Toinen kausi.
71. Ladislau IV Csáki[5]
14261435
Sigismund Voivodi Ladislaun isä oli Miklós Csáki. [4] Ladislaun ensimmäinen kausi. Vuonna 1431 osmaani sulttaani Murad II suoritti sotaretkiä Transilvaniaan.[6][7]
72. Ladislau IV Csáki ja Lévai Péter Cseh[5]
14361437
Sigismund Voivodi Ladislaun toinen kausi yhdessä Levain kanssa. Ladislaun kausi päättyi Sigismundin kuolemaan, Levai jatkoi kauttaan vuodella. [4]
73. Lévai Péter Cseh
14371438
Albrekt II Voivodi Transilvanian talonpoikien kapina veronkantoa vastaan.[6]
74. Losonci Dezső[5]
14381441
Albrekt II Voivodi
75. Kusalyi Jakcs László[5]
1441
Vladislav III Voivodi Eri lähteistä riippuen saattaa olla jaettu voivodi Mihaly Jakcs kanssa.[5] [4]
76. Miklós Ujlak[5] Epitaf Nikole Ilockog crkva sv Ivana Kapistrana Ilok 221208.jpg
14411458
Vladislav III / Ladislaus V Voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina János Hunyadin kanssa vuoteen 1446 asti, Imre II Bebekin kanssa vuodet 1446–1448 sekä János Rozgonyin kanssa. Hänen toinen kautensa oli vuonna 1460.
76. János Hunyadi[5]
14411446
Vladislav III / Ladislaus V Voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina Miklós Ujlak kanssa. Osmanisulttaani Murad II hyökkää Transilvaniaan, Hunyadi lyö osmaanit.[6][7]
77. Imre II Bebek[5]
14461448
Ladislaus V Voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina Miklós Ujlak kanssa.
78. János Rozgonyi[5]
14491458
Ladislaus V Voivodi Toimi yhtä aikaa voivodina Miklós Ujlak kanssa.
79. Sebestyén Rozgonyi[5]
14581460
Matias Corvinus Voivodi Ensimmäinen Matias Corvinuksen nimittämä voivodi. Ensimmäinen kausi.
80. Miklós Ujlak Epitaf Nikole Ilockog crkva sv Ivana Kapistrana Ilok 221208.jpg
1460
Matias Corvinus Voivodi Uljakin toinen kausi
81. Kanizsai László[5]
1460
Matias Corvinus Voivodi
82. Sebestyén Rozgonyi
1461
Matias Corvinus Voivodi Toinen kausi
83. Miklós Ujlak
14621465
Matias Corvinus Voivodi Kolmas kausi, yhdessä János Pongrác Dengelegin kanssa
84. János Pongrác Dengelegi[5]
14621465
Matias Corvinus Voivodi Yhdessä Miklós Ujlakin kanssa. Ensimmäinen kausi.[4]
85. Zsigmond Szentgyörgyi[5]
14651467
Matias Corvinus Voivodi Yhdessä János Szentgyörgyn kanssa.
86. János Szentgyörgy
14651467
Matias Corvinus Voivodi Yhdessä Zsigmond Szentgyörgyin kanssa.
87. János Pongrác Dengelegi[5]
14681472
Matias Corvinus Voivodi Yhdessä Miklós Csuporin kanssa.
88. Miklós Csupor[5]
14681472
Matias Corvinus Voivodi Yhdessä János Pongrác Dengelegin kanssa.
89. Balázs Magyar[5]
14721475
Matias Corvinus Voivodi
90. János Pongrác Dengelegi
14751476
Matias Corvinus Voivodi Toinen kausi.
91. Péter Geréb Vingárti[5]
14781479
Matias Corvinus Voivodi
92. Ștefan Báthory [5]
14791493
Matias Corvinus / Vladislaus II Voivodi Kolme viimeistä vuotta kuningas Vladislaus II:n aikana.
93. László II Losonczi [5]
14931495
Vladislaus II Voivodi Yhdessä Bertalan Drágfi kanssa.
94. Bertalan Drágfi[5]
14931499
Vladislaus II Voivodi Toimi yhteisvoivodina László II Losonczin kanssa vuoteen 1495 asti.
Transilvanian ruhtinaskunta 1500-luvulla.
95. Péter Szentgyörgyi[5]
14991510
Vladislaus II Voivodi
96. János Szapolyai[5] Szapolyai János fametszet.jpg
15101526
Ludvig II Voivodi János Szapolyain aikakaudella vuonna 1514 Transilvaniassa oli talonpoikaiskapina.[8]
97. Péter Perényi[5]
15261529
Ferdinand I Habsburg tai János Szapolyai Voivodi Molemmat kuninkaat kiistelivät Unkarin hallinnasta. Ei ole täyttä varmuutta, kumpi nimitti Perényin voivodiksi. Vuonna 1527 kaakkois-Transilvaniassa talonpoikaiskapina.[8]
98. István II Báthory[5]
15291534
Ferdinand I Habsburg tai János Szapolyai Voivodi Hallitsi vuosina 1531–1534 yhdessä Jeromos Laskin kanssa. Transilvaniassa käydään 15291538 vallanperimyssotaa, johon osallistui osmaniturkkilaisia ja moldavialaisia.[8]
99. Jeromos Laski[5]
15311534
Ferdinand I Habsburg tai János Szapolyai Voivodi Hallitsi yhdessä István II Báthoryn kanssa.
100. Ștefan Mailat[5]
14341541
János Zsigmond Voivodi / Kenraalikapteeni Hallitsi vuodet 1538–1540 yhdessä Imre Balassan kanssa.
101. Imre Balassa
15381540
János Zsigmond Voivodi / Kenraalikapteeni Oli virassa Ștefan Mailatin kanssa.
102. Gheorghe Martinuzzi[5]
15411551
János Zsigmond Kuvernööri Osmaniensotaretki Unkariin, Transilvania sulttaanin Suleiman suurenvaltapiiriin.[8][7]
103. András Báthory [5]
15521553
János Zsigmond Voivodi Unkarin keisari valloittaa Transilvanian takaisin.[8]
104. Ferenc Kendi[5]
15531556
János Zsigmond Voivodi Hallitsi yhdessä István Dobón kanssa.
105. István Dobó[5]
15531556
János Zsigmond Voivodi Hallitsi yhdessä Ferenc Kendin kanssa.
Virkaa ei täytetty 15561571[5]
106. Stefan Batory[5]
15711576
Maksimilian II Voivodi Transilvaniassa vallanperimyssota vuosina 15731575[9]
107. Kristof Báthory[5]
15761581
Maksimilian II Voivodi
108. Sigismund Báthory[10] Zsgmondbáthory.jpg
15811597
Rudolf II Voivodi Ensimmäinen kausi. Transilvania osallistui sotaan yhdessä Valakian ja Moldavian kanssa osmanivaltakuntaa vastaan.[9]
109. Maria Cristina de Habsburg[10] Anonym Erzherzogin Maria Christierna.jpg
15971598
Rudolf II Transilvanian prinsessa
110. Sigismund Báthory Zsgmondbáthory.jpg
15981599
Rudolf II Voivodi Toinen kausi.
111. Andreas Batori Batory1.jpg
1599
Rudolf II Voivodi
112. Mikael Rohkea MihaiViteazul.jpg
15991601
Rudolf II Luutnanttikansleri[10] Ensimmäinen kausi.
Transilvanian ruhtinaskunta 1600-luvulla.
113. Gheorghe Basta Giorgio-basta.jpg
16001601
Rudolf II Kenraali[10] Ensimmäinen kausi. Valakian sota Transilvaniaa vastaan vuonna 1601.[9]
114. Sigismund Báthory Zsgmondbáthory.jpg
16011602
Rudolf II Voivodi Toinen kausi.
115. Gheorghe Basta Giorgio-basta.jpg
16021604
Rudolf II Kenraali Toinen kausi.
116. Ștefan Bocskai[10] Bocskay-istvan1.jpg
16041606
Rudolf II Prinssi
117. Sigismund Rákóczi[10] Rákóczi-Zsigmond.jpg
16071608
Rudolf II Prinssi
118. Gabor Báthory[10] BathoriG.jpg
16081613
Rudolf II / Matias Prinssi
119. Gabor Bethlen[10] GabrielBethlen.jpg
16131629
Matias / Ferdinand II Prinssi Transilvania sodassa Keisaria vastaan vuosina 16181626.[9]
120. Katariina von Brandenburg [10] KatharinaBrandSiebSaLau.jpg
16291630
Ferdinand II Prinsessa
121. Ștefan Bethlen[10] Istvan Bethlen.jpg
1630
Ferdinand II Prinssi
122. Yrjö I[10] Jerzy II Rakoczy.jpg
16301648
Ferdinand II / Ferdinand III Prinssi Transilvania sodassa osmani sulttaani Murat IV vastaan.[9][7] Transilvania osallistuu vuosina 16431645 30-vuotiseen sotaan Keisaria vastaan.[9]
123. Yrjö II[10] I.rákóczi györgy.jpg
16481657
Ferdinand III Prinssi Ensimmäinen kausi. Vuonna 1653 Transilvania sodassa Moldaviaa vastaan.[9]
124. Frans Rhedey[10] RHÉDEYFERENC.JPG
16571658
Leopold I Prinssi Leopold I:sen ensimmäinen prinssi nimitys. Transilvania, Moldavia ja Valakia sodassa Puolaa vastaan.[9]
125. Ákos Barcsay[10] Barcsayákos.jpg
16581660
Leopold I Prinssi Viimeinen vuosi päällekkäin Yrjö II kanssa. Vuosina 16581664 Transilvania sodassa osmaanien sulttania Mehmed IV:n kanssa.[9][7]
126. Yrjö II I.rákóczi györgy.jpg
16591660
Leopold I Prinssi Toinen kausi. Yhtä aikaa Ákos Barcsayn kanssa.
127. Janos Kemény[10] Johann Kemény - Fürst von Siebenbürgen.jpg
16611662
Leopold I Prinssi Vuosina 16581664 Transilvania sodassa osmaanien sulttania Mehmed IV:n kanssa.[9][7]
128. Mikael Apafi[10] Michael I Apafi.PNG
16611690
Leopold I Prinssi
129. Imre Thököly[10] Thokolyi.jpg
16901691
Leopold I Prinssi
Vuosien 16911704 välillä ei Leopold I:n nimeämää prinssiä.
Transilvanian ruhtinaskunta 1700-luvulla.
130. Ferenc Rákóczi II[10] II. Rákóczi Ferenc Mányoki.jpg
17041711
Joosef I Prinssi Kapinallisten ruhtinaana 1705–1711, kuoli 1735

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700 -luvulle.. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Markó, László: 'A magyar állam főméltóságai Szent Istvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon. Budapest: Helikon Kiadó Kft., 2006. ISBN 963-547-085-1. (unkariksi)
  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.
  • Stoneman, Richard: Matkaopas historiaan: Turkki. Gloucestershire: Puijo, 1993. ISBN 951-579-033-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw Harjula, s.241
  2. Harjula, s.236
  3. [1] The Székelys in Transylvania. (viitattu 24.12.2013) (englanniksi)
  4. a b c d e f g h i j k l m n Markó, László
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av Harjula, s.242
  6. a b c Harjula, s. 237
  7. a b c d e f Stoneman, s.218
  8. a b c d e Harjula, s.238
  9. a b c d e f g h i j Harjula, s. 239
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Harjula, s.243