Luettelo Intian kenraalikuvernööreistä ja varakuninkaista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Intian kenraalikuvernööreistä ja varakuninkaista. Luettelo alkaa Englannin Itä-Intian kauppakomppanian siirtokunnan Fort Williamin kenraalikuvernööristä Warren Hastingsistä ja loppuu itsenäisen Intian dominion kenraalikuvernööriin Chakravarti Rajagopalachariin.

Luettelo kenraalikuvernööreistä ja varakuninkaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bengalin Fort Williamin siirtokunnan kenraalikuvernöörit (1774–1833)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraalikuvernööri virkakausi
Warren Hastings Warren Hastings greyscale.jpg 20. lokakuuta 1774 – 1. helmikuuta 1785
John Macpherson
(vt.)
Flag of the British East India Company (1801).svg 1. helmikuuta 1785 – 12. syyskuuta 1786
Charles Cornwallis Lord Cornwallis.jpg 12. syyskuuta 1786 – 28. lokakuuta 1793
John Shore JohnShore.jpg 28. lokakuuta 1793 – 18. maaliskuuta 1798
Alured Clarke
(vt.)
Alured Clarke.jpg 18. maaliskuuta 1798 – 18. toukokuuta 1798
Richard Wellesley Richard Wellesley 2.JPG 18. toukokuuta 1798 – 30. heinäkuuta 1805
Charles Cornwallis Lord Cornwallis.jpg 30. heinäkuuta 1805 – 5. lokakuuta 1805
George Barlow
(vt.)
Sir George Barlow, 1st Bt from NPG crop.jpg 10. lokakuuta 1805 – 31. heinäkuuta 1807
Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound Gilbert Eliot, 1st Earl of Minto by James Atkinson.jpg 31. heinäkuuta 1807 – 4. lokakuuta 1813
Francis Rawdon-Hastings Francis, 1st Marquess of Hastings (Earl of Moira).jpg 4. lokakuuta 1813 – 9. tammikuuta 1823
John Adam
(vt.)
Flag of the British East India Company (1801).svg 9. tammikuuta 1823 – 1. elokuuta 1823
William Amherst Lordamherst 1820.jpg 1. elokuuta 1823 – 13. maaliskuuta 1828
William Butterworth Bayley
(vt.)
Flag of the British East India Company (1801).svg 13. maaliskuuta 1828 – 4. heinäkuuta 1828
William Bentinck Bentinck william.png 4. heinäkuuta 1828 – 1833

Brittiläisen Intian kenraalikuvernöörit (1833–1858)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraalikuvernööri virkakausi
William Bentinck Bentinck william.png 1833 – 20. maaliskuuta 1835
Charles Metcalfe
(vt.)
Charles Theophilus Metcalfe, 1st Baron Metcalfe by George Chinnery.jpg 20. maaliskuuta 1835 – 4. maaliskuuta 1836
George Eden[1] George Eden, 1st Earl of Auckland.png 4. maaliskuuta 1836 – 28. helmikuuta 1842
Edward Law 1stEarlOfEllenborough.jpg 28. helmikuuta 1842 – kesäkuu 1844
William Wilberforce Bird
(vt.)
Flag of the British East India Company (1801).svg kesäkuu 1844 – 23. heinäkuuta 1844
Henry Hardinge[2] Henryhardinge.jpg 23. heinäkuuta 1844 – 12. tammikuuta 1848
James Broun-Ramsay[3] Dalhousie.jpg 12. tammikuuta 1848 – 28. helmikuuta 1856
Charles Canning Charles Canning, 1st Earl Canning - Project Gutenberg eText 16528.jpg 28. helmikuuta 1856 – 1. marraskuuta 1858

Brittiläisen Intian kenraalikuvernöörit ja varakuninkaat (1858–1947)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraalikuvernööri virkakausi
Charles Canning[4] Charles Canning, 1st Earl Canning - Project Gutenberg eText 16528.jpg 1. marraskuuta 1858 – 21. maaliskuuta 1862
James Bruce LordJamesBruceElgin.jpg 21. maaliskuuta 1862 – 20. marraskuuta 1863
Robert Napier
(vt.)
Robert Napier, 1st Baron Napier of Magdala - Project Gutenberg eText 16528.jpg 21. marraskuuta 1863 – 2. joulukuuta 1863
William Denison
(vt.)
William Denison.jpg 2. joulukuuta 1863 – 12. tammikuuta 1864
John Lawrence 12. tammikuuta 1864 – 12. tammikuuta 1869
Richard Bourke 6th Earl of Mayo.jpg 12. tammikuuta 1869 – 8. helmikuuta 1872
John Strachey
(vt.)
John and Richard Strachey.jpg 9. helmikuuta 1872 – 23. helmikuuta 1872
Francis Napier
(vt.)
FrancisNapier10thLordNapier.jpg 24. helmikuuta 1872 – 3. toukokuuta 1872
Thomas Baring 1stEarlOfNorthbrooke.jpg 3. toukokuuta 1872 – 12. huhtikuuta 1876
Robert Bulwer-Lytton University of Glasgow - Old and New, Robert Bulwer Lytton.png 12. huhtikuuta 1876 – 8. kesäkuuta 1880
George Robinson George Robinson 1st Marquess of Ripon.jpg 8. kesäkuuta 1880 – 13. joulukuuta 1884
Frederick Hamilton-Temple-Blackwood Young Lord Dufferin.jpg 13. joulukuuta 1884 – 10. joulukuuta 1888
Henry Petty-Fitzmaurice Henry Petty-FitzMaurice, 5th Marquess of Lansdowne - Project Gutenberg eText 16528.jpg 10. joulukuuta 1888 – 11. lokakuuta 1894
Victor Bruce 9thEarlOfElgin.jpg 11. lokakuuta 1894 – 6. tammikuuta 1899
George Curzon George Curzon2.jpg 6. tammikuuta 1899 – 18. marraskuuta 1905
Gilbert John Elliot-Murray-Kynynmound Fourth Earl of Minto.jpg 18. marraskuuta 1905 – 23. marraskuuta 1910
Charles Hardinge Charles Hardinge.jpg 23. marraskuuta 1910 – 4. huhtikuuta 1916
Frederic Thesiger 1stViscountChelmsford.jpg 4. huhtikuuta 1916 – 2. huhtikuuta 1921
Rufus Isaacs Rufus Isaacs.jpg 2. huhtikuuta 1921 – 3. huhtikuuta 1926
E. F. L. Wood Lord Halifax 1937.jpg 3. huhtikuuta 1926 – 18. huhtikuuta 1931
Freeman Freeman-Thomas Freeman Freeman-Thomas by Henry Walter Barnett.jpg 18. huhtikuuta 1931 – 18. huhtikuuta 1936
Victor Hope 18. huhtikuuta 1936 – 1. lokakuuta 1943
Archibald Wavell Archibald Wavell2.jpg 1. lokakuuta 1943 – 21. helmikuuta 1947
Louis Mountbatten 21. helmikuuta 1947 – 15. elokuuta 1947

Intian dominion kenraalikuvernöörit (1947–1950)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraalikuvernööri virkakausi
Louis Mountbatten 15. elokuuta 1947 – 21. kesäkuuta 1948
Chakravarti Rajagopalachari C Rajagopalachari 1944.jpg 21. kesäkuuta 1948 – 26. tammikuuta 1950

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuodesta 1839 Aucklandin jaarli
  2. Vuodesta 1846 Hardingen varakreivi
  3. Vuodesta 1849 Dalhousien markiisi
  4. Vuodesta 1859 Canningin jaarli