Tämä on lupaava artikkeli.

Luettelo 50 tärkeimmästä koripallovaikuttajasta Euroliigassa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo viidestäkymmenestä tärkeimmästä koripallovaikuttajasta Euroliigassa. Vuonna 2008 Euroliigassa juhlittiin sarjan viisikymmenvuotista historiaa, jolloin haluttiin palkita sarjan historian parhaimpia pelaajia. Madridin Palacio de Deportes de la Comunidad de Madridissa järjestetyssä tapahtumassa palkittiin 35 pelaajaa, 10 valmentajaa ja 5 tuomaria.[1][2] Valinnat teki erityinen komitea, jota johti Borislav Stanković. Muita ryhmään kuuluneita olivat ULEB-liiton johtaja Eduardo Portela, pelaajia edustaneet Sergei Belov ja Dino Meneghin, sekä valmentajia edustaneet Lolo Sainz ja Dan Peterson. Lisäksi mukana olivat Maccabi Tel Avivin presidentti Shimon Mizrahi, tuomari Costas Rigas sekä Jean-Luc Thomas, joka edusti sanomalehti L'Equipeta. Paikalla olivat kaikki lukuun ottamatta Belovia, joka oli kuitenkin jo sanonut mielipiteensä valinnoista aikaisemmin. Ryhmä valitsi pelaajat listasta, johon he olivat aikaisemmin jo keränneet nimiä. Lisäksi listassa oli yleisön ehdotuksia.[3]

Valinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manu Ginóbili.
Dejan Bodiroga.
Anthony Parker.
Dan Peterson.
Pini Gershon.
# Kans. Nimi Ammattilaisura
1. Argentiina Ginóbili, ManuManu Ginóbili 1996– [4]
2. Bosnia ja Hertsegovina Delibašić, MirzaMirza Delibašić 1972–1983 [5]
3. Espanja Brabender, WayneWayne Brabender 1965–1985 [6]
4. Espanja Corbalán, Juan AntonioJuan Antonio Corbalán 1971–1991 [7]
5. Espanja Luyk, CliffordClifford Luyk 1958–1978 [8]
6. Espanja Rodríguez, EmilioEmilio Rodríguez 1958–1973 [9]
7. Espanja San Epifanio, Juan AntonioJuan Antonio San Epifanio 1976–1995 [10]
8. Israel Berkovich, MikiMiki Berkovich 1971–1995 [11]
9. Italia D'Antoni, MikeMike D'Antoni 1969–1990 [12]
10. Italia Marzorati, PierluigiPierluigi Marzorati 1970–1991, 2006 [13]
11. Italia Meneghin, DinoDino Meneghin 1966–1994 [14]
12. Italia Ossola, AldoAldo Ossola 1964–1980 [15]
13. Italia Riva, AntonelloAntonello Riva 1977–2002 [16]
14. Kreikka Alvertis, FragiskosFragiskos Alvertis 1990–2009 [17]
15. Kreikka Galis, NikosNikos Galis 1975–1995 [18]
16. Kreikka Giannakis, PanagiotisPanagiotis Giannakis 1976–1996 [19]
17. Kreikka Papaloukas, TheodorosTheodoros Papaloukas 1995– [20]
18. Kroatia Ćosić, KrešimirKrešimir Ćosić 1964–1983 [21]
19. Kroatia Kukoč, ToniToni Kukoč 1985–2006 [22]
20. Kroatia Petrović, DraženDražen Petrović 1979–1993 [23]
21. Kroatia Rađa, DinoDino Rađa 1984–2003 [24]
22. Liettuan lippu Jasikevičius, ŠarūnasŠarūnas Jasikevičius 1994– [25]
23. Liettuan lippu Sabonis, ArvydasArvydas Sabonis 1981–2005 [26]
24. Meksiko Raga, ManuelManuel Raga 1963–1977 [27]
25. Serbia Bodiroga, DejanDejan Bodiroga 1990–2007 [28]
26. Serbia Dalipagić, DraženDražen Dalipagić 1971–1991 [29]
27. Serbia Divac, VladeVlade Divac 1985–2005 [30]
28. Serbia Danilović, PredragPredrag Danilović 1987–2000 [31]
29. Serbia Đorđević, AleksandarAleksandar Đorđević 1985–2005 [32]
30. Serbia Korać, RadivojRadivoj Korać 1953–1969 [33]
31. Venäjän lippu Belov, SergeiSergei Belov 1964–1980 [34]
32. Yhdysvaltain lippu McAdoo, BobBob McAdoo 1969–1993 [35]
33. Yhdysvaltain lippu Morse, BobBob Morse 1968–1986 [36]
34. Yhdysvaltain lippu Parker, AnthonyAnthony Parker 1993– [37]
35. Yhdysvaltain lippu Szczerbiak, WalterWalter Szczerbiak 1967–1984 [38]

Valmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Kans. Nimi Valmennusura
1. Espanja Ferrándiz, PedroPedro Ferrándiz 1957–1975 [39]
2. Espanja Sainz, LoloLolo Sainz 1972–2000 [40]
3. Israel Gershon, PiniPini Gershon 1992– [41]
4. Italia Messina, EttoreEttore Messina 1989– [42]
5. Serbia Ivković, DušanDušan Ivković 1978– [43]
6. Serbia Maljković, BožidarBožidar Maljković 1978– [44]
7. Serbia Nikolić, AleksandarAleksandar Nikolić 1954–1984 [45]
8. Serbia Obradović, ŽeljkoŽeljko Obradović 1991– [46]
9. Venäjän lippu Gomelski, AleksandrAleksandr Gomelski 1954–1991 [47]
10. Yhdysvaltain lippu Peterson, DanDan Peterson 1970–1991, 2006 [48]

Tuomarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Kans. Nimi
1. Bulgaria Arabadjian, ArtenikArtenik Arabadjian [49]
2. Kreikka Rigas, CostasCostas Rigas [49]
3. Ranska Mainini, YvanYvan Mainini [49]
4. Slovakia Kotleba, LubomirLubomir Kotleba [49]
5. Venäjän lippu Davidov, MikhailMikhail Davidov [49]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 50 Years Ceremony 2.5.2008. Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  2. El firmamento del baloncesto europeo se da cita en Madrid 2.5.2008. ACB. Viitattu 10.10.2009. (espanjaksi)
  3. Experts decide European Club Basketball's 50 greatest contributors 4.2.2008. Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  4. Manu Ginobili (1996-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  5. Mirza Delibasic (1972-1983) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  6. Wayne Brabender (1965-85) Euroliiga. Viitattu 10. 10.2009. (englanniksi)
  7. Juan Antonio Corbalan (1971-91) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  8. Clifford Luyk (1958-1978) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  9. Emiliano Rodriguez (1958-1973) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  10. Juan Antonio San Epifanio "Epi" (1976-1995) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  11. Miki Berkowitz (1971-95) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  12. Mike D'Antoni (1969-90) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  13. Pierluigi Marzorati (1970-1991, 2006) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  14. Dino Meneghin (1966-94) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  15. Aldo Ossola (1964-1980) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  16. Antonello Riva (1977-2002) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  17. Fragiskos Alvertis (1990 - 2009) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  18. Nikos Galis (1975-95) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  19. Panagiotis Yannakis (1976-1996) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  20. Theo Papaloukas (1995-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  21. Kresimir Cosic (1964-83) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  22. Toni Kukoc (1985-2006) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  23. Drazen Petrovic (1979-1993) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  24. Dino Radja (1984-2003) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  25. Sarunas Jasikevicius (1994-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  26. Arvydas Sabonis (1981-2004) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  27. Manuel Raga (1963-1977) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  28. Dejan Bodiroga (1990-2007) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  29. Drazen Dalipagic (1971-91) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  30. Vlade Divac (1985-2005) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  31. Predrag Danilovic (1987-2000) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  32. Sasha Djordjevic (1985-2005) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  33. Radivoj Korac (1953-69) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  34. Sergei Belov (1964-80) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  35. Bob McAdoo (1969-1993) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  36. Bob Morse (1968-1986) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  37. Anthony Parker (1993-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  38. Walter Szczerbiak (1967-1984) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  39. Pedro Ferrandiz (1957-1975) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  40. Lolo Sainz (1972-2000) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  41. Pini Gershon (1992-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  42. Ettore Messina (1989-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  43. Dusan Ivkovic (1978-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  44. Bozidar Maljkovic (1979-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  45. Aleksandar Nikolic (1954-1984) Euroliiga. Viitattu 10. lokakuuta 2009. (englanniksi)
  46. Zeljko Obradovic (1991-Present) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  47. Aleksandar Gomelsky (1954-1991) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  48. Dan Peterson (1963-1987) Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)
  49. a b c d e The Euroleague history archive Euroliiga. Viitattu 10.10.2009. (englanniksi)