Loving vastaan Virginia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Loving vastaan Virginia (engl. Loving v. Virginia) oli Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuonna 1967 antama yksimielinen päätös, jonka mukaan Virginian osavaltion rotujen välisen avioliiton kieltävä laki (Racial Integrity Act of 1924) oli perustuslain vastainen. Loving vastaan Virginia kumosi aiemman korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen vuodelta 1883 Pace vastaan Alabama. Päätöksestä huolimatta useissa osavaltioissa oli voimassa vielä pitkään vastaavia lakeja, vaikkakaan niitä ei tuomion jälkeen enää pantu täytäntöön. Viimeisimpänä osavaltiona Alabama kumosi rotujen välisen avioliiton kieltävän lakinsa vuonna 2000.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantajista Mildred Loving (1939–2008) oli taustaltaan afroamerikkalainen ja Rappahannock-intiaani, kun taas Richard Perry Loving (1933-1975) oli valkoinen. Lovingit olivat avioituneet Washington D.C.:ssä kesäkuussa 1958 ja palanneet kotiinsa Virginiaan. Virginian osavaltiolaki kielsi avioliitot valkoisten ja ei-valkoisten välillä sekä rotujen välisen avioliiton osavaltion ulkopuolella solmineiden virginialaisten palaamisen Virginiaan. Poliisit tunkeutuivat pariskunnan kotiin ja löysivät heidät nukkumasta sängyssään. Seinällä roikkuneesta avioliittotodistuksesta tuli keskeinen todistuskappale.

Teosta oli määrätty minimissään vuoden ja maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistus. Virginian osavaltion tuomioistuin tuomitsi Lovingit vuonna 1959 vuodeksi vankeuteen, mutta tuomion täytäntöönpanoa viivästyttettiin kahdellakymmenelläviidellä vuodella sillä ehdolla että pari muuttaa Virginiasta. Lovingit muuttivat pääkaupunkiin Washingtoniin, mutta haluttuaan palata Virginiaan nostivat vuonna 1963 osavaltiota vastaan kanteen, joka päätyi Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

12. kesäkuuta 1967 korkein oikeus päätti yksimielisesti, että Virginian osavaltion laki on tältä osin Yhdysvaltain perustuslain neljännentoista lisäyksen vastainen. Päätöksessä todettiin muun muassa että "avioliitto on yksi ihmisen perustavista kansalaisoikeuksista, välttämätön koko olemassaolollemme ja selviytymisellemme".