Lovćen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lovćenin kansallispuisto.
Njegošin mausoleumi.

Lovćen (serbokroaatiksi Ловћен) on lounaisessa Montenegrossa sijaitseva vuori ja kansallispuisto. Vuoren kaksi suurinta huippua ovat Štirovnik (1 749 m) ja Jezerski vrh (1 657 m). Lovćen sijaitsee aivan Adrianmeren rannalla mutkaisen Kotorinlahden päässä. Myös Kotorin rannikkokaupunki sijaitsee Lovćenin ja toisen kalkkikivijätin, Orjen-vuoren, varjossa.

Lovćenin rinteiden piirteet ovat hyvin kivisiä ja niissä on kuiluja ja halkeamia. Vuori on sekä mereisen että mantereisen ilmaston vaikutuksen alainen, mikä johtuu sen sijainnista Adrianmeren ja Montenegron sisämaan välissä. Erityisen ilmaston vuoren alueelle luoma ekosysteemi on hyvin monipuolinen ja poikkeuksellinen, mistä kertovat muun muassa alueella tunnetut 1 158 erilaista kasvilajia, joista neljä on endeemisiä.

Kansallispuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lovćenin kansallispuistoon kuuluu noin 62 neliökilometrin kokoinen alue, joka käsittää vuoren keskiosat sekä korkeimmat osat sen massiivista. Alueesta tehtiin kansallispuisto vuonna 1952. Perustamissyinä olivat luonnonolosuhteiden lisäksi myös alueen historialliset, kulttuuriset sekä arkkitehtoniset perinteet. Merkittävä arkkitehtoninen muistomerkki alueella on vuorella mutkitteleva serpentiinitie Kotorin kaupungin ja Njegušin kylän välillä. Njeguši tunnetaan Montenegron kuningasperheen, Petrović-suvun, synnyinpaikkana. Montenegrolaisruhtinaan Petar II Petrović-Njegošin muistoksi Jezerski vrh -huipulle rakennettu Njegošin mausoleumi on kansallispuiston merkittävin monumentti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]