Loisjuurio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loisjuurio
Kolme esiin kaivettua loisjuuriota.
Kolme esiin kaivettua loisjuuriota.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Ylälahko: Santalanae
Lahko: Santalales
Heimo: Balanophoraceae
Suku: Loisjuuriot Thonningia
Laji: sanguinea
Kaksiosainen nimi

Thonningia sanguinea
Vahl

Katso myös

  Loisjuurio Wikispeciesissä
  Loisjuurio Commonsissa

Loisjuurio (Thonningia sanguinea) on Balanophoraceae-heimoon kuuluva loiskasvilaji[1][2]. Se loisii puilla sekä monivuotisilla, puumaisilla kasveilla. Loisjuurio on täysin lehtivihreätön ja se elää täysin isäntäkasvistaan ottamiensa ravinteiden varassa. Kasvista nousevat maanpinnan yläpuolelle ainoastaan kukat, jotka voivat olla noin 7 cm korkeita.

Loisjuurion isäntäkasveja ovat ainakin valkotähtiomena (Chrysophyllum albidum), Cola gigantea, Erythrophleum suaveolens, Alstonia boonei, rohtomobola (Parinari excelsa) ja afrikaniroko (Milicia excelsa). Se voi loisia myös viljelykasveilla, kuten kautsupuilla (Hevea), afrikanöljypalmulla (Elaeis guineensis) sekä kaakaopuulla (Theobroma cacao). Loisjuurio ei yleensä ole isäntäkasvilleen tappava, mutta heikentää jonkin verran isäntäkasvinsa satoisuutta. Suuri määrä loisjuurioita samalla isäntäkasvilla saattaa kuitenkin aiheuttaa isäntäkasvin kuoleman.

Loisjuuriota kasvaa luonnossa trooppisessa Afrikassa. Sen levinneisyysalue ulottuu pohjoisessa Senegalista Etiopiaan ja etelässä Angolaan, Sambiaan sekä Tansaniaan. Loisjuuriota kasvaa sademetsissä sekä harvakseltaan savanneilla merenpinnan tasosta aina noin 1700 metrin korkeuteen asti.

Loisjuurion juuria käytetään mausteena sekä perinteisessä lääkinnässä. Nigeriassa loisjuurion juuria myydään yleisesti toreilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Thonningia sanguinea Vahl Finto. Viitattu 19.3.2021.
  2. Thonningia sanguinea Vahl GBIF. Viitattu 19.3.2021. (englanniksi)