LimeWire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LimeWire
LimeWire, Mac OS X v 10.4.6, J2SE 5
LimeWire, Mac OS X v 10.4.6, J2SE 5
Kehittäjä LimeWire LLC
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Vertaisverkko-ohjelma
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Aiheesta muualla
www.limewire.org
www.limewire.com

LimeWire on tiedostonjakoon suunniteltu vertaisverkko-ohjelma, joka toimii Java-ohjelmistoalustan tukemissa käyttöjärjestelmissä, kuten Windows, Mac OS X ja Linux. LimeWire käyttää sekä Gnutella-verkkoa että BitTorrent-protokollaa. Ohjelmasta on saatavilla sekä vapaa, ilmaiseksi ladattava versio että maksullinen versio. LimeWireä kehitti LimeWire LLC, Lime Groupin tytäryhtiö.

26. lokakuuta 2010 newyorkilainen oikeusistuin määräsi yhtiön lopettamaan ohjelman jakelun ja käytön.[1] Tammikuussa 2011 alkoi oikeudenkäynti vahingonkorvausten maksamisesta levy-yhtiöille.[2] Oikeuden määräyksen vuoksi LimeWiren versiot 5.5.11 ja uudemmat on tehty toimintakyvyttömiksi yhtiön ohjelmaan asentaman takaoven avulla. LimeWire 5.5.10 ja sitä vanhemmat versiot ovat täysin toimivia ja niiden käytön voi estää vain jos käyttäjä päivittää ohjelman uudempaan versioon.[3][4]

10. marraskuuta 2010 salainen kehittäjäryhmä julkaisi ohjelmasta toimivan version nimellä "LimeWire Pirate Edition".[5][6]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LimeWire oli käytettävissä millä tahansa käyttöjärjestelmällä, jossa oli asennettuna Java-ajoympäristö. Ohjelman asennuspaketti on saatavana Linuxille, Applen Mac OS X:lle ja Microsoftin Windowsille, mutta se ei toimi enää. Tuki vanhemmalle Mac OS 9:lle ja muille aiemmille versioille on jätetty pois versiosta 4.0.10 alkaen.

LimeWiren mahdollistaa mediakirjastonsa jakamisen Applen Digital Audio Access Protocollan (DAAP) avulla. Näin lähiverkkoon kytketyt DAAP-laitteet ja -ohjelmat (esim. Zune ja iTunes) pystyvät lataamaan LimeWiren jakamia tiedostoja, jos DAAP on käytössä ja asetettu sallimaan tämä. LimeWiren 4.13.9-versiosta lähtien yhteydet voidaan salata TLS:n avulla. Versiosta 4.13.11 lähtien yhteydet muodostetaan TLS:llä oletuksena. LimeWire päätettiin sulkea vuonna 2007selvennä.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2010 lokakuuhun asti LimeWire LLC levitti kahta versiota LimeWirestä: ilmaista perusversiota ja maksullista, paranneltua LimeWire PRO-versiota. Yhtiön mukaan ohjelman maksullinen versio latasi tiedostoja nopeammin ja antoi 66 % paremmat hakutulokset. Tämä saavutettiin yhdistämällä jopa kymmeneen käyttäjään samanaikaisesti, kun maksuton versio yhdisti vain enintään kahdeksaan käyttäjään.

Ennen vuoden 2004 huhtikuuta LimeWire-ohjelman ilmaiseen versioon oli integroitu LimeShop, joka on muunnelma ohjelmasta TopMoxie. Useat tietoturva-ammattilaiset määrittelivät LimeShop-ohjelman vakoiluohjelmaksi.lähde? LimeShop tarkkaili käyttäjän internetkaupoissa käyntiä, jotta se voisi uudelleenohjata myyntikomissiot LimeWire LLC:lle. LimeWiren poistaminen ei poistanut LimeShop-ohjelmaa tietokoneelta. Nämä epäkohdat otettiin huomioon seuraavassa LimeWire 3.9.4 -versiossa, jossa poistettiin LimeWiren kanssa integroidut sovellukset.

Ohjelma perustuu vapaaseen lähdekoodiin. LimeWirelle on syntynyt muutamia haarautuneita projekteja kuten LionShare ja Acquisition sekä Mac OS X -pohjainen Gnutella-asiakasohjelma, jonka käyttöliittymä on suljettua lähdekoodia. Cornell-yliopiston tutkijat kehittivät hallintalisäosa Credencen, joka antaa käyttäjille mahdollisuuden tunnistaa "aito" ja "epäilty" tiedosto ennen tiedostojen latausta. 12. lokakuuta 2005 kerrottiin, että osa LimeWire-ohjelman vapaan lähdekoodin kehittäjistä haaroitti projektista toisen projektin, jonka he nimesivät FrostWireksi.

LimeWire oli myös ensimmäinen tiedostonjako-ohjelma, joka tuki tiedostojen siirtoa kahden tietokoneen välillä olevien palomuurien läpi.lähde? Tämä ominaisuus tuotiin versioon 4.2, joka julkaistiin marraskuussa 2004.

Ohjelman 4.16.2-versioon lisättiin verkkoselain.

10. marraskuuta 2010 salainen kehittäjäryhmä "Secret Dev Team" pyrki pitämään LimeWiren toiminnassa julkaisemalla "LimeWire Pirate Editionin". Se ilmaantui useille torrent-sivustoille. Ohjelmisto pohjautuu LimeWire 5.6 Betaan, mahdollistaa LimeWiren käytön Windowsilla ja poistaa vakoilu- ja mainosohjelmien uhan. Ohjelma myös mahdollistaa aiemmin vain LimeWire PRO:ssa olleiden ominaisuuksien käyttämisen ja poistaa LimeWire LLC:n asentamat turvaominaisuudet.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta LimeWire.