Lightning

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee venettä. Katso Tampa Bay Lightning jääkiekkoseurasta. Lentokoneista katso: Lockheed P-38 Lightning, English Electric Lightning, Beechcraft Lightning, Lockheed Martin F-35 Lightning II
Lightning
Sailingboat-lightningclass.png
Tekniset tiedot
Runko
Pituus (LOA) 5800 mm
Paino 318 kg
Riki
Masto 7900 mm
Purjepinta-ala, isopurje ja fokka 16 m²
Purjepinta-ala, spinaakkeri 28 m²
LYS -
Miehistö 3
Valmistusmäärät: yli 15000
Kustannukset
Uuden hinta n. 11000 - 15000 €

Lightning on purjejolla, jonka on suunnitellut Sparkman & Stephens Yhdysvalloissa vuonna 1938. Sittemmin Lightning-purjeveneitä on rakennettu yli 15 000 kappaletta. Vakaana mutta myös nopeana jollana Lightning soveltuu sekä retki- että kilpakäyttöön.

Lightning on Kansainvälisen Purjehtijaliiton, ISAF:n, hyväksymä purjeveneluokka. Lightning on suosittu yksityyppivene, jolla kilpaillaan yli 13 maassa ja muun muassa Pan-Amerikan kisoissa. Euroopan-, Pohjois-Amerikan- ja Etelä-Amerikan -mestaruuskilpailut järjestetään vuosittain ja maailmanmestaruuskilpailut joka toinen vuosi. Suomessa maailmanmestaruudesta on kilpailtu kahdesti, Helsingissä 1971 ja Kuopiossa 1995.

Vene on 5,8 metriä pitkä ja sen paino on 318 kilogrammaa. Maston korkeus on 7,9 metriä. Lightningissa käytetään purjeina fokkaa, isopurjetta ja spinaakkeria. Veneessä on metallinen nostoköli, joten sitä on helppo kuljettaa trailerilla.

Suomessa Lightning-toimintaa organisoi Suomen Lightning-liitto, joka kuuluu Kansainvälisen Lightning-liittoon (International Lightning Class Association, ILCA) ja Suomen Purjehtijaliittoon (SPL).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]